fbpx

Javnomnenjska anketa Episcenter: Božiček največ podpore prinesel Glasu Aleša Primca, na vrhu ostaja SDS

Foto: STA/Nova24TV

Ko se leto 2016 bliža h koncu, je v navadi, da se ozremo nazaj in strnemo misli oziroma dogodke v nekakšen zaključek. Vsekakor je za nami izjemno pestro politično obdobje, ki so ga zaznamovale številne afere in interpelacije zaradi nedela Cerarjeve vlade. Upravičeno se zdi, da  je v interesu vlade le vladanje, ne pa delo, ki bi pripomoglo k blagostanju državljank in državljanov Republike Slovenije. Nedavni javnomnenjski anketi Mediane in Episcentra nazorno kažeta, da vladna Stranka modernega centra (SMC) uživa nizko podporo glede na izide zadnjih volitev, saj bi tokrat prepričljivo zmagala največja opozicijska stranka  Slovenska demokratska stranka (SDS).

Največja koalicijska stranka po podatkih Mediane uživa podporo manj kot tretjine vseh vprašanih (29,3 odstotkov), še večji padec pa je doživela podpora vladi, saj je kar 59,1 odstotka vprašanih do dela vlade zelo kritičnih. Po podatkih Episcentra se je podpora SMC še zmanjšala, saj njenega dela ne odobrava kar 63 odstotkov anketiranih. Planet TV poroča, da enak odstotek anketiranih meni, da stvari v Sloveniji ne gredo v pravo smer.

Mediana razkriva SMC-jevo izgubo primata v koaliciji
24ur.com poroča, da bi na volitvah po podatkih Mediane večina vseh vprašanih volila stranko SDS (12,5 odstotkov), stranka SMC pa je na koalicijskem bregu izgubila primat in se s 6,5 odstotki spustila na tretje mesto, kajti Židanova SD jo je prehitela s 7,6 odstotki. SMC-ju nato po priljubljenosti sledijo stranke v naslednjem vrstnem redu: Združena levica (4 odstotki), DeSUS (3,9 odstotkov), NSi (3,8 odstotkov), SLS (1,1 odstotka). Najbolj zastrašujoč pa je podatek, da vsak četrti ne ve, koga bi volil (24,3 odstotkov), 25,2 odstotka anketiranih ne bi volilo nobene izmed teh strank. Tokratni podatki kažejo, da 8,4 odstotka vseh vprašanih sploh ne bi šlo na volitve.

Foto: Printscreen/POP TV

Foto: Printscreen/POP TV

Episcenter: Glas za družine in otroke pridobiva podporo
Za razliko od Mediane pa podatki Episcentra razkrivajo, da Cerarjeva SMC zaseda drugo mesto s 13,9 odstotkov podpore, Židanovi Socialni demokrati pa tretjo mesto z 12,5 odstotkov podpore. Največja opozicijska stranka SDS bi zasedla prvo mesto, za razliko od Mediane pa bi imela še višjo podporo, in sicer 20,7 odstotkov. Stranki SD bi po priljubljenosti sledile še ZL, NSi, Glas za otroke in družino ter DeSUS. Parlamentarni prag pa bi s 4,1 odstotka glasov dosegla tudi zunajparlamentarna SLS.

Na podlagi te raziskave naj bi SMC in Primčev Glas otrok in družin prejeli največjo podporo doslej v višini 2 odstotkov.

Foto: Printscreen/PlanetTV

Foto: Printscreen/PlanetTV.

Najbolj priljubljen še vedno ostaja Borut Pahor
Na podlagi Medianine lestvice priljubljenosti je zopet najbolj priljubljen predsednik Republike Slovenije Borut Pahor (3,64 odstotkov), drugo mesto zaseda evropska poslanka Tanja Fajon (3,34 odstotkov), tretje evropska komisarka Violeta Bulc, sledijo pa še naslednji politiki: Dejan Židan, Milan Brglez, Luka Mesec, Lojze Peterle, Ljudmila Novak. Na 11. mestu se nahaja premier Miro Cerar, na 18. mestu prvak največje opozicijske stranke, Janez Janša, predzadnje in zadnje mesto pa zasedata ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in nekdanji mariborski župan Franc Kangler.

Predsednik Pahor je tudi po podatkih Episcentra najbolj priljubljena politična osebnost, saj mu kar 81 odstotkov anketiranih namenja podporo, do njegovega dela pa je negativno nastrojenih 17 odstotkov anketiranih ljudi. Predsednik Socialnih demokratov, Dejan Židan, zaseda drugo mesto, isti odstotek podpore pa imata tudi Tanja Fajon in Violeta Bulc. Peto mesto zaseda pravosodni minister Goran Klemenčič, premier Miro Cerar pa 11. mesto s 40 odstotki podpore in 59-odstotno nenaklonjenostjo. Janez Janša za razliko od Medianine lestvice zaseda 13. mesto.

Kot lahko vidimo, sta si obe anketi enaki v tem, da je med najbolj priljubljenimi predsednik Pahor, med ostalimi najbolj priljubljenimi pa sta tudi evropska poslanka in komisarka, ki delujeta na evropskem parketu in tako nista podvrženi medijskemu linču, ki nastaja v medsebojnih obračunih slovenskih političnih strank. Vidimo lahko, da Janez Janša zopet zaseda zadnja mesta na lestvici priljubljenosti, čeprav je stranka med najbolj priljubljenimi in bi zagotovo zmagala na volitvah, če bi te potekale naslednjo nedeljo. Ugotovimo lahko, da so določeni rezultati skregani z logiko. Je pa jasno, da predvsem zadnji navedeni podatek odraža posledice dolgoletne medijske gonje zoper prvaka SDS Janeza Janšo. Dejstvo je, da se Slovenci in Slovenke kljub Cerarjevemu dovršenemu piaru zavedajo, da vlada dela slabo in se nikakor ne bori za to, da bi bilo državljankam in državljanom bolje, ampak ji gre zgolj za vladanje in občutek superiornosti.

N. Ž.