fbpx

Javnomnenjska anketa: Večina Slovencev meni, da je po stečaju Adrie ustanavljanje nove letalske družbe nesmisel!

Adria Airways (Foto: Facebook)

Rezultati zadnje ankete, ki jo je za Nova24TV opravila mnenjska agencija Parsifal, kažejo, da nekaj več kot polovica anketirancev meni, da naj država po stečaju Adrie Airways prepusti linije ostalim letalskim prevoznikom, dobra tretjina pa meni, da bi država morala ustanoviti novo letalsko družbo. Večina Slovencev je torej mnenja, da je ustanovitev “Air Slovenia” nesmiselna ideja, saj so se po propadu Adrie že vzpostavile precej cenejše linije.

Pri najnovejši raziskavi je po telefonu na vprašanje “Ali naj država po stečaju Adrie Airways ustanovi novo letalsko družbo, ali naj dosedanje Adriine linije prepusti ostalim letalskim prevoznikom, ki prosto delujejo na trgu?”  odgovarjalo 713 anketirancev. Rezultati ankete kažejo na skeptičnost Slovencev v povezavi z vzpostavitvijo nove letalske družbe – “Air Slovenia”.

V začetku meseca, po stečaju Adrie je namreč vlada sprejela predlog dopolnitve zakona o letalstvu, ki bi izjemoma omogočal vzpostavitev gospodarske javne službe za opravljanje posameznih letalskih linij. Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratuškova je namreč predlagala, da bi se te linije vzpostavili v primeru, če bi zaradi nezanimanja s strani letalskih prevoznikov Slovenija izgubila “pomembne letalske povezave”, a je ministrica za infrastrukturo doživela hladen tuš, saj na odboru državnega zbora za infrastrukturo namreč niso sprejeli njenega predloga novele zakona o letalstvu.

To je bil le eden od scenarijev, ki jih je začela preučevati vlada, drugi je ustanovitev nove letalske družbe. Kot eno izmed možnosti “za zagotovitev letalskih povezav Slovenije s svetom”  je ustanovitev nove družbe navedel gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Mnogi strokovnjaki, so mnenja, da bi bilo to izjemno škodljivo, med njimi tudi Janez Šušteršič, nekdanji finančni minister, v tem ne vidi nobenega smisla, saj meni, da ni potrebe po tem, da bi imeli državno letalsko družbo zato, da bi pokrivali neke linije. “Ni potrebe, da bi se država šla ta ‘biznis’. Država ni tukaj, da bo delala profit. Poleg tega pa so se po propadu Adrie že vzpostavile precej cenejše linije”. Podporo nove slovenske letalske družbe ima torej tudi podporo novega predsednika SMC, najela naj bi deset ali dvanajst letal in vzpostavila 15 najbolj potrebnih linij.

Kaj si o tem mislijo Slovenci?
Nekaj več kot polovica anketirancev (50,9 odstotkov) meni, da naj država po stečaju Adrie Airways prepusti linije ostalim letalskim prevoznikom. Da naj se ustanovi nova letalska družba pa meni dobra tretjina (34,3 odstotkov) anketirancev. Okoli 12 odstotkov tega ni znalo oceniti.

Zanimivo je, da večja kot je izobrazba anketirancev, več jih meni, da bi država linije morala prepustiti ostalim prevoznikom. Kar 61,6 odstotkov, ki ima višjo ali visoko izobrazbo meni, da bi linije morali prepustiti drugim prevoznikom, 51, 7 odstotkov s srednjo šolo, 50 odstotkov s poklicno šolo, z osnovno šolo ali manj pa jih 35,2 odstotkov prav tako meni da, je nesmiselno, da država ustanavlja letalsko družbo. Enako je s starostno skupino, mlajši anketiranci kot so, več jih meni, da je bolje prepustiti linije ostalim prevoznikom.

V anketo je bilo zajetih 713 anketirancev, od tega 51,7 odstotka žensk. Povprečna starost je znašala 51,9 let, standardni odklon pa je bil 16, 4 let. Največ anketirancev je bilo iz najstarejše starostne skupine (42,8 odstotkov), nekoliko manj iz srednje starostne skupine (36,2 odstotkov), najmanj pa iz najmlajše starostne skupine (21,1 odstotkov). Največji je bil delež vprašanih z dokončano srednjo šolo (33,9 odstotkov), sledili pa so tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (26,8 odstotkov), poklicno šolo (21,9 odstotkov) ter osnovno šolo ali nedokončano osnovno šolo (17,4 odstotka).

Lana Božič