fbpx

Javnomnenjska raziskava: Če bodo letos predčasne volitve, bo zmagala SDS. Mladi najmanj naklonjeni Cerarjevi SMC, veliko bolj pa SD in SDS

Foto: STA

Če bodo letos potekale predčasne državnozborske volitve, bo po prvi letošnji javnomnenjski raziskavi na našem portalu pred konkurenco prepričljivo slavila danes največja opozicijska stranka SDS, ki bi napolnila skoraj tretjino Državnega zbora. Na 2. mesto se je povzpela koalicijska SD z dobrimi 15 %, medtem ko je Cerarjeva SMC padla na 3. mesto. V Hramu demokracije pa bi po novem videli Primčevo Gibanje za otroke in družine, SLS in Jelinčičevo SNS.

Podpora največji opozicijski stranki SDS je v dobrem mesecu (v primerjavi s primerljivo anketo Parsifal, objavljeno 4. 12. 2016) zrasla za kar za 4,8 odstotne točke (s 23,4 % na 28,2 %), medtem ko je podpora vladajoči SMC padla za 3,8 odstotne točke (s 15,9 % na 12,1 %). Obratno je pri koalicijski SD, ki je v priljubljenosti prehitela SMC, njena podpora se je povečala za 1,3 odstotne točke (s 13,9 % na 15,2 %). Padec v priljubljenosti sta v zadnjem mesecu doživeli tudi NSi in ZL. Za 3 odstotne točke je podpora padla NSi (z 11,3 % na 8,7 %), Združeni levici pa za 1,6 odstotne točke (z 8,9 % na 7,3 %).

Pregled demografskih podatkov javnomnenjske ankete
Anketa, ki je bila narejena na vzorcu 610 ljudi in jo je izvajalo podjetje za tržne in javnomnenjske raziskave Parsifal, je izmerila javnomenjsko podporo oz. naklonjenost strankam. Povprečna starost anketirancev je bila 50,3 leta, prihajali so z območja celotne Slovenije – največ, dobra četrtina vprašanih – iz osrednjeslovenske regije. Največ anketirancev, in sicer 40,2 %, jih je iz najstarejše starostne skupine (55 let ali več), iz srednje skupine (35–54 let) jih je 35,8 % ter 24,1 % iz najmlajše starostne skupine (18–34 let). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (32,5 %), sledijo tisti s poklicno izobrazbo (23,1 %), 22,4 % anketirancev ima končano osnovnošolsko izobrazbo ali manj, 21,9 % pa ima dokončano višjo, visoko šolo ali več.
(Vir: Parsifal SC)

(Vir: Parsifal SC)

Mladi najmanj naklonjeni vladajoči SMC, veliko bolj pa SD in SDS
Če bi bile letos predčasne volitve, bi največ prebivalcev Slovenije volilo SDS (16,3 %), sledi SD (8,8 %) in SMC (7,0 %). Velik del vprašanih je neopredeljenih, izmed teh jih največ še ne ve (17,6 %), koga bi volilo, 16,2 % ne bi volilo nobene stranke in 7,8 % jih ne bi šlo na volitve.

Anketiranci z najvišjo stopnjo izobrazbe (dokončano višjo, visoko šolo ali več) najbolj podpirajo SD z 12,8 %, sledita ji SDS in SMC vsaka z 9,8 % nato ZL z 8,3 %, na koncu lestvice pa sta NSi (2,3 %), Desus (1,5 %) in ZaAB (0,8 %).

Slovensko demokratsko stranko (SDS) najbolj podpirajo v najstarejši starostni skupini (55 let ali več), kjer jih podpira 19,7 %, enako velja za vladajočo stranko SMC, kjer  podpora v tej starostni skupini znaša 11,1 %. Najmlajša starostna skupina (18–34 let) je najbolj naklonjena Socialnim demokratom (SD), in sicer s 14,9 %, v tej skupini ima SDS podporo 11,5 %, medtem ko mladi vladajočo SMC podpirajo zgolj v 2,7 %.

Prof. dr. Matej Makarovič (foto: STA).

Prof. dr. Matej Makarovič (foto: STA).

Prof. dr. Matej Makarovič: “Razmerja podpore političnim strankam ne kažejo  kakšnih večjih premikov. Razočaranje nad vlado se očitno kaže v razmerjih med strankami, saj je glavna vladna stranka daleč od relativne večine in je očitno svoje odslužila, SDS pa je skozi vrsto anket stabilno na prvem mestu. Vendar ne smemo zanemariti dejstva, da ogromen del volivcev ne podpira nikogar. To pa ne pomeni, da bodo na volitvah nujno ostali doma, temveč utegnejo znova iskati neke nove obraze. Kdor namreč ob tolikšnem nezadovoljstvu z vlado vseeno ne podpira obstoječih opozicijskih strank, jih najbrž nikoli ne bo podprl, temveč bo skušal spet najti kaj novega.”
(Vir: Parsifal SC)

(Vir: Parsifal SC)

Morebitne letošnje predčasne volitve bi prepričljivo dobila SDS
Na morebitnih predčasnih volitvah bi slavila SDS (28,2 %), sledita jih SD (15,2 %) in SMC (12,1 %). V Državni zbor bi se ob že obstoječih parlamentarnih strankah še uvrstile še NSi (8,7 %), Združena levica (7,3 %) in DeSUS (6,8 %). Po novem pa bi v parlamentu sedeli tudi poslanci Primčevega Gibanje za družino in otroke in SLS (vsaki s 6,5 %) ter Jelinčičeva SNS s 4,2 %, medtem ko bi bi se vrata Državnega zbora zaprla Zavezništvu Alenke Bratušek (2,5 %) in Kanglerjevi NLS (2 %).

Pregled glavnih ugotovitev
– Če bi bile letos predčasne volitve, bi največ prebivalcev Slovenije volilo SDS (16,3 %), sledi SD (8,8 %) in SMC (7,0 %). Velik del vprašanih je neopredeljenih, izmed teh jih največ še ne ve (17,6 %), koga bi volili, medtem ko 16,2 % ne bi volilo nobene stranke, 7,8 % volivcev pa ne bi šlo na volitve.
– Med opredeljenimi je razmerje moči naslednje: prvi SDS (28,2 %), drugi SD (15,2 %) in tretji SMC (12,1 %).

Jure Ferjan