fbpx

Javnomnenjska raziskava in sporočilo davkoplačevalcev: “Boem Cerar, prodaj falcona! Pijani Klemenčič, odstopi!”

(Foto: STA/epa)

Od spornega kadrovanja, neodločnosti, navidezne morale in lepih besed pa vse do prestižne turistične vožnje z vladnim falconom in pijanim ministrom na sejah Državnega zbora RS. Bogat repertoar Cerarjeve vlade, o katerem pa ste si državljanke in državljani ustvarili zelo jasno mnenje, ki nosi sporočilo: “Boem Cerar, prodaj falcona! Pijani Klemenčič, odstopi!”

Anketa je bila izvedena v obdobju od 7. do 9. marca 2017, na vzorcu 608 anketirancev (od tega 52,2 % žensk), in jo je izvajalo podjetje za tržne in javnomnenjske raziskave Parsifal SC. Šlo je za telefonsko anketo, okvir vzorčenja pa zajema telefonski imenik (70 % mobilno omrežje in 30 % stacionarno omrežje). Anketa je merila splošen utrip glede aktualnih družbenih tem – uporabe vladnega letala falcon in spornem obnašanju pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča v Državnem zboru RS.

Pregled demografskih podatkov javnomnenjske raziskave
Povprečna starost anketirancev znaša 50,4 leta, anketiranci so z območja celotne Slovenije – največ, slaba petina vprašanih – iz osrednjeslovenske regije. Največ anketirancev, in sicer 40,6 %, je iz najstarejše starostne skupine (55 let ali več), iz srednje skupine (35–54 let) jih je 35,7 % ter 23,7 % iz najmlajše starostne skupine (18–34 let). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (31,9 %), sledijo tisti s poklicno izobrazbo (27,6 %), 24,5 % anketirancev ima končano osnovnošolsko izobrazbo ali manj, 16 % pa ima dokončano višjo, visoko šolo ali več.

Vir: Parsifal SC

Jutri, v nedeljo, 12. marca 2017, bomo objavili, kolikšno podporo ima zdajšnja Vlada RS in katera stranka bi zmagala, če bi bile parlamentarne volitve to nedeljo.

Večina z vožnjo s falconom na stroške davkoplačevalcev ni zadovoljna
Slovenke in Slovenci v večini menijo, da ni prav, da predsednik vlade Miro Cerar in njegovi ministri za poti v evropske prestolnice uporabljajo vladno letalo falcon. Takšnega mnenja je skoraj polovica vprašanih (47,9 %), medtem ko 40,9 % vprašanih meni, da je upravičeno, da predsednik vlade Miro Cerar in njegovi ministri za poti v evropske prestolnice uporabljajo vladno letalo falcon, ob tem pa je 11,1 % vprašanih o vprašanju  neopredeljenih.

V srednji starostni skupini (35–54 let) jih kar več kot polovica (51,7 %) meni, da premier Cerar ni ravnal prav. Ravnanju predsednika vlade najbolj nasprotujejo v skupini z osnovno ali nižjo izobrazbo (59,5 %) in skupini s poklicno izobrazbo (49,5 %).

Vir: Parsifal SC

Politični analitik Sebastjan Jeretič:“Odnos javnosti do falcona odraža splošno nezaupanje in nespoštovanje slovenskega državnega vrha in ne le odnosa do premiera Mira Cerarja. Povsem normalno je namreč, da ima državni vrh določene privilegije, ki omogočajo kakovostno izvajanje nalog. Toda slovenska politična elita si v tem kratkem času naše državnosti enostavno ni zaslužila zaupanja in spoštovanja ljudstva. Tudi predsednik vlade Miro Cerar nadaljuje v tem stilu in predstavlja razočaranje, saj so bili volivci na zadnjih volitvah zaslepljeni s pravljico o moralni politiki, sedaj pa vidijo celo dodaten pospešek korupcije in slabih kadrovskih odločitev. Upam, da bomo dobili političnega voditelja, ki nas bo z rezultati tako navdušil, da mu ne bomo zamerili koriščenja privilegijev.”

Davkoplačevalci sporočajo Cerarjevi vladi: Prodajte falcon
Po mnenju večine bi vlada morala prodati letalo falcon, to tezo zagovarja kar 53,7 % vprašanih, medtem ko 32,2 % anketiranih meni, da naj vlada letalo falcon uporablja še naprej. Ob tem pa 14,1 % vprašanih do tematike ostaja neopredeljenih.

Kar 57,7 % mladih (18–34 let) meni, da bi vlada morala letalo falcon prodati, zelo podobnega mnenja so večinoma tudi v srednji starostni skupini  (35–54  let) s 56,7 %, prav tako sta dve tretjini vprašanih s poklicno izobrazbo mnenja, da bi morala vlada falcon prodati.

Vir: Parsifal SC

Vinjeni in razposajeni minister ljudstvu ni všeč
Skrajno neprimerno obnašanje ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča v Državnem zboru RS je presenetilo slovensko javnost. Zapletanje besed, hihitanje, verbalni obračun s poslankami in poslanci so odprli vprašanje o ministrovi treznosti oz. jemanju nedovoljenih substanc. Izgovor so bile t. i. elektronske cigarete, a kdor si je sejo ogledal, je videl dovolj.

Slovenci so večinoma mnenja, da bi moral pravosodni minister Klemenčič zaradi vinjenega stanja v državnem zboru odstopiti (48,5 %), 38,7 % jih meni, da ministru ni treba odstopiti, medtem ko je 12,8 % vprašanih neopredeljenih.

Klemenčičevo ravnanje najbolj obsojajo v najmlajši starostni skupini (18–34 let), kjer je za ministrov odstop glasovalo 52,8 % vprašanih, v najstarejši skupini (55 let in več) pa ministra k odstopu podpira natanko polovica. Več kot polovica (50,4 %) s srednjo izobrazbo je mnenja, da bi se minister moral posloviti, medtem ko tisti z osnovno izobrazbo v 53,2 % menijo, da je obnašanje ministra nesprejemljivo.

Politični analitik Sebastjan Jeretič (foto: STA).

Politični analitik Sebastjan Jeretič: “Minister Goran Klemenčič velja v velikem delu levice za heroja, ker je pred leti zrušil vlado Janeza Janše s fake poročilom KPK, ki ga je nato sodišče odpravilo. Tako kot vsi ostali ministri v tem mandatu ni pokazal kaj dosti, čeprav je prav področje pravosodja povsem na psu in terja korenite spremembe. Tudi novi sodni red, ki ga je sprejel, je očitno fake, saj ga sodišča enostavno ignorirajo. Kljub temu pa ima očitno še vedno podporo v velikem delu javnosti, ki ga brani tudi po tistem res smešnem nastopu v parlamentu, ki se je nato sprevrgel v osebno nadlegovanje poslanke. Ko imajo ljudje v možganih trdno zasidrana prepričanja, jih niti tako očitna dejstva ne morejo premakniti in prepričati.”

Pregled glavnih ugotovitev javnomnenjske raziskave:
– Slovenke in Slovenci v večini (47,9 %) menijo, da ni prav, da predsednik vlade Miro Cerar in njegovi ministri za poti v evropske prestolnice uporabljajo vladno letalo falcon.

– Slovenke in Slovenci so večinoma mnenja, da bi vlada morala prodati letalo falcon (53,7 %), dobra tretjina vprašanih pa jih meni, naj vlada uporablja letalo falcon (32,2 %).

– Slovenke in Slovenci so večinoma mnenja, da bi moral pravosodni minister Goran Klemenčič zaradi vinjenega stanja v državnem zboru odstopiti (48,5 %), 38,7 % vprašanih je nasprotnega mnenja.

Jutri, v nedeljo, 12. marca 2017, bomo objavili, kolikšno podporo ima zdajšnja Vlada RS in katera stranka bi zmagala, če bi bile parlamentarne volitve to nedeljo.

Jure Ferjan