fbpx

Javnomnenjska raziskava: Skoraj dve tretjini nezadovoljnih z vlado Mira Cerarja, medtem ko se Janševa SDS približuje 50 %

(Foto: epa/STA)

Če bi bile volitve letos, bi prepričljivo slavila Janševa SDS, ki se vztrajno približuje magičnim 50 %, sledita ji Židanova SD in presenetljivo – Združena levica Luka Mesca. Vladajoča Cerarjeva SMC je padla na četrto mesto, ob tem, da sta z delom vlade nezadovoljni skoraj dve tretjini vprašanih.

Največja opozicijska stranka SDS svojo podporo vztrajno in kontinuirano povečuje, v zadnjem mesecu za kar 8,3 odstotne točke (april 28,6 %; maj 36,9 %) in ima tako precejšnjo prednost pred vsemi zasledovalkami. SD je ohranila drugo mesto, a ji je podpora padla za 1,9 odstotne točke (april 18,2 %; maj 16,3 %), na tretje mesto se je prebila ZL, ki je podporo dvignila za 1,5 odstotne točke (april 8,9 %, maj 10,4 %). Vladajoča SMC pa je doživela velik padec podpore, in sicer za 5 odstotnih točk (april 14,3 %; maj 9,3) in je tako zdrsnila na četrto mesto. Janševa SDS ima tako pred Židanovo SD 20,6 odstotne točke prednosti, pred ZL Luka Mesca 26 odstotnih točk in pred Cerarjevo SMC 27,6 odstotnih točk.

Pregled demografskih podatkov javnomnenjske raziskave
Povprečna starost anketirancev je 50,7 leta, anketiranci so z območja celotne Slovenije – največ, dobra petina vprašanih – iz osrednjeslovenske regije. Največ anketirancev, in sicer 40 %, je iz najstarejše starostne skupine (55 let ali več), iz srednje skupine (35–54 let) jih je 38,2 % ter 21,8 % iz najmlajše starostne skupine (18–34 let). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (31,7 %), sledijo tisti s poklicno izobrazbo (28,8 %), 23,6 % anketirancev ima končano osnovnošolsko izobrazbo ali manj, 15,9 % pa ima dokončano višjo, visoko šolo ali več.

Anketa je bila izvedena v obdobju od 9. do 12. maja 2017, na vzorcu 609 anketirancev (od tega 49 % žensk), in jo je izvajalo podjetje za tržne in javnomnenjske raziskave Parsifal SC. Šlo je za telefonsko anketo, okvir vzorčenja pa zajema telefonski imenik (70 % mobilno omrežje in 30 % stacionarno omrežje). Anketa je merila podporo aktualni Vladi RS in razmerje moči med strankami.

Vir: Parsifal SC

Skoraj dve tretjini nezadovoljni z delom Vlade RS
Za veliko večino anketirancev (62,5 %) vlada Mira Cerarja ni opravičila pričakovanj, za 29,4 % volivcev so pričakovanja izpolnjena, medtem ko 8,1 % volivcev ostaja neodločenih. Nezadovoljstvo z delom vlade se je v zadnjem mesecu povečalo za kar 20,2 odstotne točke (april 40,3 %, maj 62,5 %). Zgolj 8,1 % je bilo neopredeljenih, kar je za kar 36 odstotnih točk manj kot aprila, ko je bilo neopredeljenih kar 44,1 %.

Vladni koaliciji, ki jo sestavljajo stranke SMC, DeSUS in SD, najbolj nasprotujejo v srednji starostni skupini (35–54 let), z 68,8 %, sledijo v najstarejši starostni skupini (55 let in več), kjer nezadovoljstvo z aktualno oblastjo znaša 58,9 %, medtem ko so vladi najbolj naklonjeni v najmlajši starostni skupini (18–34 let), s 36,1 %. Na podlagi izobrazbe vlado najbolj podpirajo tisti z višjo, visoko ali večjo izobrazbo (36,8 %), medtem ko je skoraj 70 % vprašanih s poklicno izobrazbo (69,8 %) z delom vlade nezadovoljno.

Vir: Parsifal SC

Dejanska podpora Cerarjevi vladi se je znižala za 6,4 odstotne točke
Podpora vladi Mira Cerarja se je, v primerjavi s primerljivo anketo, ki smo jo objavili 16. aprila 2017, povečala za 13,8 odstotne točke (aprila je znašala 15,6 %), hkrati pa se je nezadovoljstvo z delom vlade v zadnjem mesecu povečalo za kar 20,2 odstotne točke (april 40,3 %, maj 62,5 %). V aprilski javnomnenjski raziskavi je bilo do dela Vlade RS kar 44,1 % vprašanih neopredeljenih, v kontekstu s tem in upoštevaje tako dvig podpore vladi (13,8 odstotne točke) kot porast nezadovoljstva (20,2 odstotne točke), se je dejanska podpora Cerarjevi vladi v zadnjem mesecu znižala za 6,4 odstotne točke.

Politični analitik Sebastjan Jeretič: “Popolno razočaranje in nezaupanje ljudi v vlado Mira Cerarja je seveda razumljivo, saj v tem mandatu ni bilo enega samega večjega dosežka njegove ekipe. Prav na vseh področjih prevladuje birokratski pogled in dušenje iniciativnosti ter podjetnosti. Po moje zadnje čase odpor proti Miru Cerarju še dodatno narašča tudi zaradi izjemnega razkoraka med realnostjo in tem, kaj in kako govori predsednik vlade. Arogantno bahanje, da je to najboljša vlada doslej, čeprav nima prav nobenih rezultatov, še dodatno odbija ljudi. Izkazalo se je, da novi obrazi niso rešitev za slovensko družbeno in gospodarsko krizo. Tako kot na vseh drugih področjih, velja tudi za politiko. Vodenje države terja izkušnje! Eksperimenti z ljudmi, ki doslej niso bili niti člani hišnega sveta, kaj šele kakega pomembnejšega organa odločanja, se je izjalovil. Pomanjkanje zaupanja v politiko v celoti je ena od prioritet za izhod iz krize, a se bo te naloge moral lotiti kdo drug.”

Vir: Parsifal SC

Janševa SDS ostaja na vrhu, Cerarjeva SMC izpadla iz prve trojice
Če bi bile predčasne volitve letos, bi največ državljank in državljanov Slovenije volilo SDS (17,6 %), sledijo SD (7,8 %) in na tretjem mestu presenetljivo ZL (5,2  %), ki je prehitela največjo vladajočo stranko SMC (4,4 %). Velik del vprašanih je neopredeljenih, izmed teh jih veliko še ne ve (17,1 %), koga bi volilo, medtem ko 29 % ne bi volilo nobene stranke, 4,8 % pa jih na volitve sploh ne bi šlo.

Janševo SDS najbolj podpirajo v srednji starostni skupini (35–54 let), s 45,5 %, drugouvrščeni SD so najbolj naklonjeni v najstarejši starostni skupini (55 let ali več), z 19,4 %, a ima SDS tudi v tej starostni skupini najvišjo podporo, ki je za 14,2 odstotne točke višja od SD. V ZL (21,1 %) in SMC (11,8 %) so najbolj prepričali mlade (18–34 let), a tudi med mladimi vodi SDS, pred ZL za 10,2 odstotne točke in pred SMC za kar 19,5 odstotne točke.

Janša in SDS s podporo nad 50 %
Slovenska demokratska stranka je med tistimi s poklicno izobrazbo presegla magično mejo 50 % podpore (50,8 %), Socialne demokrate najbolj podpirajo tisti s srednjo izobrazbo (21,3 %). Združena levica (31,4 %) in Stranka modernega centra (12,9 %) pa imata največ podpornikov med tistimi z višjo, visoko ali večjo izobrazbo.

Vir: Parsifal SC

SDS priljubljenost še povečala, SMC padla na četrto mesto
Med opredeljenimi je razmerje moči naslednje: na 1. mestu je z lepo prednostjo Slovenska demokratska stranka – SDS (36,9 %), na 2. mestu ostajajo Socialni demokrati – SD (16,3 %), na 3. mesto pa se je presenetljivo prebila Združena levica – ZL (10,9 %), ob tem, da je največja vladajoča Stranka modernega centra SMC s 9,3 % padla na 4. mesto.

Od obstoječih parlamentarnih strank bi se v hram demokracije ponovno uvrstil zgolj še Erjavčev DeSUS (5 %). Ponovno bi parlamentarni prag presegli Zidanškova SLS (5,4 %), Jelinčičeva SNS (4,9 %), medtem pa bi v poslanske klopi za las sedli poslanke in poslanci Kanglerjeve NLS (4 %). Iz Državnega zbora RS bi izpadli NSi (3,7 %) in razpadlo Zavezništvo Alenke Bratušek (0,5 %). Trenutna podpora Primčevi stranki Glas za otroke in družine – GOD pa znaša 3 %.

Politični analitik Sebastjan Jeretič: “Pri razmerjih med političnimi strankami lahko opazimo nadaljevanje trendov iz prejšnjih mesecev. Dodatna rast SDS temelji tako na splošnem nezadovoljstvu z aktualno vlado, kot tudi na lastnem delu, saj je stranka začela s predstavljanjem konkretnih programskih rešitev. V režimskih medijih sicer ni bilo opaziti kaj dosti prispevkov o programskih pobudah SDS, a je stranka očitno uspela dobiti dovolj svojih komunikacijskih kanalov do javnosti. Lahko ugotavljamo, da se Socialni demokrati vse bolj stabilno postavljajo kot nosilci levega bloka pred prihodnjimi volitvami. Povsem jasno postaja, da tudi SMC hodi po poti njej podobnih instant političnih projektov iz preteklih let in v prihodnje ne bo več igrala pomembne vloge. Zelo zanimivo pa je dogajanje na desnici, kjer se kar nekaj strank vrti okrog parlamentarnega praga. Za oblikovanje morebitne desne vlade namreč ne bo dovolj relativna zmaga SDS. Zelo pomembno bo, da se ob njej v parlament uvrstijo vsaj še dve ali tri programsko sorodne stranke. Zato bo za desnico še bolj od zmage SDS pomembno spremljati dogajanje v manjših strankah.”

Vir: Parsifal SC

1. SDS, 2. SD, 3. ZL
V primerjavi s preteklim mesecem se je podpora SDS nekoliko povečala, medtem ko je podpora SMC precej upadla in je zdaj nižja kot podpora ZL, rahlo je padla tudi podpora SD. Podpora Slovenski demokratski stranki tako še naprej kontinuirano raste in je na najvišji ravni, daleč zadaj ji sledita SD in ZL.

Največja opozicijska stranka SDS se vztrajno približuje 50 %, njena podpora trenutno znaša že 36,9 %. Na drugem mestu ostaja SD (16,3 %), sledita ZL (10,9 %) in SMC (9,3 %). Janševa SDS ima tako pred Židanovo SD 20,6 odstotne točke prednosti, pred ZL Luke Mesca 26 odstotnih točk in pred Cerarjevo SMC 27,6 odstotne točke.

Politični analitik Sebastjan Jeretič (foto: STA).

Politični analitik Sebastjan Jeretič: “Posamezne raziskave javnega mnenja seveda kažejo le neko trenutno stanje, mogoče celo bolj stanje prepoznavnosti in vidljivosti, kot pa stanje politične podpore. V obdobju pred samimi volitvami se bo stanje povsem razčistilo. Precej bolj pomembni so trendi, ki kažejo gibanje podpore strankam skozi čas. In tukaj lahko jasno vidimo, da je edina stranka, ki stabilno raste SDS, medtem ko so vse ostale prikovane na nizke odstotke podpore. Ko se bodo volitve približevale, bodo taki rezultati seveda bolj kot odraz stanja, postali del političnega boja. Tako visoka prednost SDS je bila že nekajkrat uporabljena kot edino sredstvo za mobilizacijo levega volilnega telesa. Zato bo zelo pomembno, kako bo stranka vodila ton kampanje, posebej ko bodo v sami volilni kampanji politiko začeli spremljati tudi tisti, ki se sedaj za to sploh ne zmenijo. Raziskave vsekakor kažejo najprej jasno in močno prednost SDS, nato kažejo vzpon SD na mesto nosilca levice, končno pa tudi izjemno gužvo manjših strank, ki se bodo morale boriti predvsem za prepoznavnost, ki jih lahko uvrsti prek parlamentarnega praga.”

Pregled glavnih ugotovitev javnomnenjske raziskave:

– Če bi bile predčasne volitve letos, bi največ državljank in državljanov Slovenije volilo SDS (17,6 %), sledita SD (7,8 %) in ZL (5,2  %). Med opredeljenimi je razmerje moči naslednje: prva SDS (36,9 %), druga SD (16,3 %) in tretja ZL (10,9 %).

– Cerarjeva SMC je s 4,4 % oz. med opredeljenimi z 9,3 % padla na četrto mesto.

– Za veliko večino anketirancev oz. skoraj  vprašanih (62,5 %) vlada Mira Cerarja ni upravičila pričakovanj, za 29,4 % volivcev so pričakovanja izpolnjena.

Jure Ferjan