fbpx

[Javnomnenjska raziskava] Velika večina Slovenk in Slovencev podpira predlog turističnih vavčerjev in je odločena, da jih bo tudi izkoristila!

Foto: STA/Demokracija

Agencija Parsifal je med 20. in 22. majem za Nova24TV opravila telefonsko javnomnenjsko raziskavo, ki je pokazala, da velika večina vseh anketiranih, kar 70,7 odstotka, podpira predlog vlade za razdelitev turističnih vavčerjev, ki so namenjeni reševanju slovenske turistične dejavnosti. Velika večina je, sodeč po pridobljenih podatkih, tudi odločena, da bo turistični vavčer izkoristila. Podatki povedo, da velika večina predloge vlade podpira in je odločena pomagati slovenskemu turizmu, ki se je na račun epidemije novega koronavirusa znašel v veliki stiski.

V sklopu tretjega koronazakona bodo vsi polnoletni slovenski državljani prejeli turistični bon v vrednosti 200 evrov, vsi mladoletni pa v vrednosti 50 evrov. S tem namerava vlada reševati slovensko turistično dejavnost, ki je med najbolj prizadetimi v času koronakrize. Bon se bo lahko prenašal med najožjimi družinskimi člani, t.j. med starši in otroki ter brati in sestrami, veljaven pa bo do konca leta. Pri tem pa je potrebno opozoriti, da bon ne bo vplival na regres za letni dopust, ravno tako ne bo v fizični obliki, temveč bo FURS podatke pridobival iz registra nastanitvenih obratov.

Vprašanim so zastavili vprašanje: “Ali podpirate vladni predlog za razdelitev turističnih bonov oziroma vavčerjev v vrednosti 200 evrov za polnoletne in 50 evrov za mladoletne, med vse prebivalce Slovenije za spodbujanje koriščenja slovenskih turističnih storitev?” Kar 70,7 odstotka vprašanih je predlogu naklonjenih, le 26,4 odstotka pa je takih, ki se s predlogom ne strinjajo. 2,8 odstotka je bilo takšnih, ki se do predloga vlade za spodbujanje koriščenja slovenskih turističnih storitev, niso opredelili.

Vir: Parsifal

Glede na spol, je več moških, ki so naklonjeni turističnim vavčerjem. 71,5 odstotka moških je namreč naklonjenih vladnim ukrepom, med ženskami ta vrednost znaša 69,7 odstotka. Vladnim predlogom je najbolj naklonjena starostna skupina 18-34 let, nekoliko manj skupina 55 in več, najmanj pa skupina 35-54 let. Sodeč po izobrazbi so vavčerjem najbolj naklonjeni tisti z osnovno izobrazbo ali manj, sledijo pa tisti s srednjo izobrazbo. Najmanj so bonom naklonjeni so tisti s poklicno izobrazbo.

Vir: Parsifal

Velika večina bo priskočila na pomoč slovenskemu turizmu
Na vprašanje glede koriščenja turističnih vavčerjev (“Boste tak turističen bon vi osebno izkoristili?”) je velika večina (70,8 odstotka) vprašanih odgovorila, da bodo vavčer izkoristili. Le 21,2 odstotka je takšnih, ki turističnega vavčerja ne bodo izkoristili, 8,1 odstotka vprašanih pa je še neodločenih glede dopustovanja v Sloveniji.

Vir: Parsifal

Tudi v primeru koriščenja turističnih vavčerjev je večjo naklonjenost mogoče zaslediti pri moškem spolu. Kar 72,7 odstotka moških je namreč takšnih, ki so odločeni koristiti vavčer, pri ženskem spolu pa je naklonjenost za koriščenje 68,8-odstotna. Starostna skupina od 18 do 34 let je najbolj naklonjena koriščenju turističnega vavčerja v praksi, najmanjšo naklonjenost pa je zaslediti v starostni skupini 55 let in več. Najbolj naklonjeni koriščenju turističnega vavčerja so tisti z visoko ali višjo izobrazbo, najmanj pa tisti s poklicno izobrazbo.

Vir: Parsifal

V raziskavo je bil zajetih 701 anketirancev
Telefonsko javnomnenjsko raziskavo je za Nova24TV med 20. in 22. majem izvedla agencija Parsifal SC. V raziskavo je bilo zajetih 701 anketirancev, od tega 49,4 odstotka žensk. Povprečna starost je znašala 50,6 let, standardni odklon pa je bil 15,8 let. Največ anketirancev je bilo iz najstarejše starostne skupine (41,6 odstotka), nekoliko manj je bila zastopana srednja starostna skupina (36,6 odstotka) in najmanj najmlajša starostna skupina (21,9 odstotka).

Največ anketirancev je bilo z dokončano srednjo šolo (34,2 odstotka), sledili so tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (27,5 odstotka), 22,7 odstotka anketirancev je imelo poklicno šolo in 15,6 odstotka anketirancev dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (53,6 odstotka), sledita mesto (29,4 odstotka) in manjši kraj (17,o odstotkov). Največ anketirancev prihaja iz Osrednjeslovenske regije (24,5 odstotka), sledita Podravska (15,8 odstotka) in Savinjska (12,4 odstotka) regija.

Državni zbor RS bo predvidoma v petek potrjeval tretji sveženj protikoronske zakonodaje v vrednosti milijarde evrov. Za oživitev slovenskega turizma so predvideni turistični vavčerji za nočitve z zajtrkom v hotelih, kampih, počitniških domovih, na turističnih kmetijah in v podobnih nastanitvenih obratih za kratkotrajno bivanje v Sloveniji. Glede na to, da se konec tega meseca izteka večina dosedanjih ukrepov, si vlada prizadeva, da bi ukrepi v veljavo stopili s 1. junijem. Sodeč po veliki naklonjenosti turističnim vavčerjem je mogoče pričakovati, da bo velika večina Slovenk in Slovencev z veseljem izkoristila ponujeno in priskočila na pomoč slovenskemu turizmu, ki je sicer v veliki meri odvisen od domačih turistov.

Hana Murn