Je bilo partizanstvo na Primorskem res brezmadežno?

Foto: STA

V zadnjih letih je nastala cela vrsta študij, ki obdobje druge svetovne vojne postavlja v povsem novo luč. Novogoriški zgodovinar mag. Renato Podbersič je več let raziskoval temno plat partizanskega boja in revolucije na Goriškem in Vipavskem. Mit o povsem brezmadežnem partizanstvu na Primorskem se sesuva, dokazuje ne le Podbersič, ampak tudi popis žrtev druge svetovne vojne. Partizani so namreč tudi na Primorskem pobili več Primorcev kot pa okupatorjev.

Pogosto slišimo izrek, da na Primorskem ni bilo državljanske vojne. Ali to drži?
Kar drži, na Primorskem ni bilo klasične državljanske vojne. Še v tedanji Ljubljani pokrajini je ni bilo, kajti izvorno in sistematično revolucionarno nasilje nekaj takšnega, kot je pojav državljanske vojne, že v osnovi onemogoči. V glavnem je šlo za samoobrambo pred tem nasiljem, ki je bila izsiljena z nastopom revolucije. Revolucionarno nasilje se je na našem koncu zaradi posebnega mednarodno-pravnega položaja Primorske začelo kasneje. Italijanske oblasti so imele tedanjo Julijsko krajino za sestavni del svoje države, zato tukaj tudi ni prišlo do ustanovitve posebnih protikomunističnih enot, npr. vaških straž, kot se je to zgodilo v Ljubljanski pokrajini. Na Primorskem so pod plaščem osvoboditve, tako želene med našimi predniki, tujo komunistično ideologijo prodajali domači ljudje in odposlanci. Po navodilih iz Ljubljane. Preobrat in zaostritev razmer je pomenil prihod Aleša Beblerja, ki je na Primorsko dospel novembra 1942 po nalogu centralnega komiteja slovenske komunistične partije (CK KPS) in izvršilnega odbora Osvobodilne fronte (IO OF). Bebler je imel vsa pooblastila in je o delu redno poročal v Ljubljano. Aleš Bebler je že poleti 1942 predlagal CK KPS, da je napočilčas, ko je treba spodbuditi partizansko gibanje tudi na Primorskem. Hkrati se je zavedal, da mu zaupanje v Ljubljani daje veliko moč za ukrepanje na Primorskem.
Je bilo partijsko nasilje na Primorskem enako obsežno kot v Ljubljanski pokrajini?
Ključ za razumevanje revolucionarnega eksperimenta, ki je bil natančno predviden že preden se je vojna začela, se kaže tudi v tem, da se je kljub številnim primorskim posebnostim, kot je velika naklonjenost do partizanov, odvila ista revolucionarna “pravičnost” kot v osrednji Sloveniji. To velja tako za čas ob koncu vojne kot tudi za celotno vojno obdobje. Dejstvo, da je partizanski boj organizirala in v nadaljevanju monopolno obvladovala komunistična partija, je vodilo v napoved in delno s prehajanjem v t. i. drugo fazo revolucije tudi že v uresničevanje revolucionarnega prevzema oblasti z značilnostmi sovjetskega sistema.
…….
Kdaj se je začelo partizansko nasilje?
Po dosedanjih podatkih je prva žrtev Leopold Kobal iz Erzelja. Ustrelili so ga v začetku decembra 1941, ko se je vračal iz gostilne na Gočah. Spomladi 1943 pa se je tudi na Primorskem začelo stopnjevati revolucionarno nasilje. Pred kapitulacijo Italije je na Goriškem nedvomno najbolj odmeval naročen umor Iva Brica iz Dornberka. Ustrelili so ga na travniku med košnjo vpričo dveh mladoletnih sinov.
Kdo je moril?
Večino umorov je izvedla Varnostno obveščevalna služba (VOS). O usodi pobitih se je velikokrat odločalo brez vsakršnih dokazov in možnosti obrambe obtoženih. Ob tem je vredno spomniti, da je že avgusta 1943 slovenski glavni štab izdal odredbo o delu in organizaciji partizanskih sodišč, kar je septembra potrdil tudi vrhovništab. Ti vosovski umori so pri domačem prebivalstvu, ki je bilo večinsko verno, vzbujali zgražanje in odpor. Nastopila je močna partijska propaganda, ki pa kljub vsemu ni mogla odpraviti gneva prebivalstva. Partija je umorjene največkrat kar razglasila za narodne izdajalce ali sodelavce okupatorja.

A vendar bi nekatere likvidacije Slovencev lahko pripisali tudi kolaboraciji? V fašistični stranki je bilo namreč kar veliko Primorcev…
Vaša ugotovitev je precej točna. Zlasti v obdobju do kapitulacije Italije poznamo kar nekaj umorov fašističnih zaupnikov in ovaduhov, posebej na Vipavskem. Ne smemo pozabiti, da je bilo fašistično zatiranje zelo hudo in vojni čas je marsikdo izrabil tudi za poravnavanje računov do dovčerajšnjih krutih zatiralcev. Po drugi strani pa moramo vedeti, da so mnogi nekdanji fašisti, potem “naredili” kariero v vrstah komunistične partije. V knjigi sem objavil pričevanje partizana, ki je nekočslišal, kako so se partizanski oficirji zaupno pogovarjali z vaškim ovaduhom iz neke briške vase. Ko je ta ovaduh odšel, je ta partizan pristopil in protestiral, češ, zakaj se naslanjajo na znanega fašista in ovaduha. Partizanski oficir mu je odgovoril: »On je bil dober fašist in sedaj bo dober komunist, kar pa ti ne boš nikoli!«

Je bila med partizani in domobranci še kakšna vmesna, tretja pot?
Bila je, posebej močna na severnem delu Primorske. Poznamo jo pod imenom “goriška sredina”. Med njenimi pripadniki najdemo tudi veliko uglednih duhovnikov in krščanskih laikov. Obravnava te skupine se je razmahnilašele v zadnjih letih, o njej sta pisala predvsem dr. Boris Mlakar in dr. Bojan Godeša. Zanimivo, da ji je veliko svojega raziskovalnega dela posvetila dr. Mira Cencič, ki sicer ni poklicna zgodovinarka, vendar s svojim delom vedno znova dokazuje, da ji resno znanstveno delo ni tuje. Na to temo je lani izdala zanimivo knjigo “Primorska sredina v primežu bratomorne vojne”, ki pa je bila spregledana. Predstavitve te knjige so bile v Ljubljani in Trstu, drugod na Primorskem pa ne.
……
Zakaj ste na naslovnico dali napis Tito nad Renčami. Brez Tita bi se Slovenija začela pri Postojni, je rekel znani zgodovinar. Ali niso te štiri črke za ljudi predvsem simbol svobode, ne pa pobojev?
Napis TITO nad Renčami se je na naslovnici znašel zaradi osebne odločitve. Pred leti mi je predstavnik lokalne borčevske organizacije iz Renč zatrjeval, da tam sploh ni bilo medvojnih pobojev. Vendar ga izjave medvojnega likvidatorja Zdenka Zavadlava, med 1942/44 enega vodilnih vosovcev na Goriškem, postavljajo na laž. Poleg tega sem v knjigi objavil tudi pričevanje tedanjega učenca iz partizanske šole v Renčah, ki mi je povedal, kako so dečki iz te šole poleti 1944 pokopavali oz. prekopavali tam pobite. Vsekakor se tukaj ne bom spuščal v vrednotenje Titove zgodovinske vloge, vendar se predvsem na Primorskem pogosto pozablja, da so njegovi podrejeni morili svoje nasprotnike tudi iz ideoloških razlogov. Tudi civiliste. In tudi na Primorskem.
……
Ali je Slovenija že doživela spravo? Vendarle sta si država in Cerkev v Rogu segli v roko.
Odgovor je bolj negativen. Pri nas se marsikaj še vedno preveč presoja na ravni partizani/domobranci, torej iz delitev med drugo svetovno vojno. Kdo si je segel v roko, pa je v tem primeru skorajda nepomembno in tudi nepotrebno vprašanje. Zakaj naj bi se država in Cerkev sploh spravljali? Ali je bila Cerkev nasprotnik partizanov med drugo svetovno vojno? To ne drži, še posebej ne na Primorskem, saj je večina partizanov prihajala iz krščanskih družin.
Ljudje radi rečemo, pustimo zgodovino zgodovinarjem. Zakaj pogrevati tovrstne teme po tolikih desetletjih in buriti duhove? Zgodovina ni last samo zgodovinarjev, ampak vseh, saj vsi živimo v njej. Brez poznavanja zgodovine bomo obsojeni na njeno ponavljanje. Morda je to klišejski odgovor. Vendar, dokler ne bomo pokopali svojih mrtvih, in s tem ublažili bolečino svojcem pobitih, ne glede na to, na kateri strani so padli, bomo še naprej delali krivico. In ne bomo zaključili naše zgodbe. Manjkalo bo namreč nekaj kamenčkov v mozaiku preteklosti in naš pogled bo nejasen, meglen.
Ali smo se Slovenci naučili kaj iz zgodovine?
Žal premalo. Drugače ne bi obnavljali, betonirali in prenavljali raznih napisov po naših hribih, posvečenih nosilcu totalitarnega sistema. Konec koncev je sodbo o njem lani dalo tudi naše Ustavno sodišče. In dokler se bo to nadaljevalo… Sem bi uvrstil tudi razne današnje maškarade na prenekateri primorski šoli, ki izvirajo iz časov nekdanje propadle Jugoslavije in ki poveličujejo nekdanji komunistični sistem.Žal prevečkrat tudi ob ekstazi prisotnih uradnih organov. Nemcem, ki so dali skozi denacifikacijo, ne pade na pamet, da bi otroke oblačili v uniforme Hitlerjugenda in prepevali nacistične koračnice. To so se naučili iz zgodovine! Mi pa…?
 • FRANC3

  Kjer je komunizem, tam je nasilje.

 • Antonius

  Partizanstvo na primorskem je bilo brez madeža izdajalsko!

  • hiitr

   vojna ni nobena brezmadežna.

   • Antonius

    Revolucionarno ovajanje Primorcev italijanskemu okupatorju je bilo čisto kot solza.
    Kdor ni zapovedano govoril v italijanskem jeziku, so ga slovenski komunisti nemudoma odšpecali Italijanom.
    Titov napis na Sabotinu je največji posmeh prav ovajanim Primorcem.

 • bubamara

  Predsednik EU parlamenta je včeraj lepo povedal kaj so delali “heroji” z rdečo zvezdo.

 • O’Brien
 • VERZIFIKATOR

  Alessio Baebler

  POKRAJINA ZAMORSKA

  Nam na zahod Stvaritelj jo postavi,
  je skoraj kot poseben kontinent,
  obmorski manjši le je njen segment,
  a vendarle Zamorska se ji pravi.

  To je dežela čislanih Zamorcev,
  krvave domovina zgodovine,
  ohranja trdne vendar korenine,
  vse od Venetov pa do prekomorcev.

  Zamorci sužnji so postali beli,
  ko črni gospodaril je tlačitelj,
  nato se končno našel je rešitelj,
  bi oni vsakega bili veseli.

  So dolgo se Zamorci reševali,
  na tigre stavili so sile prave,
  ki levom črnim trgali so glave,
  nato rdečim so komando dali.

  Postali rdečekožcev so dežela,
  ti najprej tigre vse so pokorili,
  jih polovili, mnoge kar pobili,
  pogoltna njihova bila so žrela.

  Nespamet rdečih zemljo je Zamorcev,
  v črnuhov vračala nazaj posest,
  zaman Zamorci so kazáli pest,
  klicáli na pomoč rdečih borcev.

  Izguba pristanišča je boleča,
  kaj vendar bo Zamorska brez morjá,
  bo potonila brez obale vsa,
  nato se malce ji nasmehne sreča.

  Dobila košček je obale črne,
  kjer bivali so črni gospodarji,
  odšli so vsi za svojimi krmarji,
  le malokdo se kdaj nazaj še vrne.

  Odjeknila potem je ta novica,
  da avion so rdeči sestrelili,
  ko glavo in razum so izgubili,
  zdaj izgubljeno mesto bo Norica.

  Kaj če Norico vi ste izgubili,
  rdečekožci pravijo Zamorcem,
  hvaležnost izkažíte raje borcem,
  potem si novo boste pač zgradili.

  Kjer najbolj tulijo vetrov orkani,
  tam šefi jim ukažejo graditi,
  Norico staro hitro pozabiti,
  postati rdeče zemlje velikani.

  Obalo poselijo rdečekožci,
  tam hiše skoraj vse so zapuščene,
  lastnine prave skoraj ni nobene,
  tja pridejo naj šefi in ubožci.

  Če je Zamorec le dovolj poslušen,
  rdečekožci médse ga spustijo,
  prepevat mora novo melodijo,
  postal rdečekožec bo preskušen.

  Vse kar dišalo bi po belem,
  po modri barvi ali po zeleni,
  to brž iz raja rdečega izženi,
  Zamorska bo svobodna vsa, v celem.

  Medtem prišla so nova pokolenja,
  spreminja tudi se Zamorska z njimi,
  pomlad sledila sleherni je zimi,
  znanilka lepših je plati življenja.

  Da tam z zamorske kratke bi obale,
  zapihal veter nov kateri krati,
  še dolgo tega se ne bo nam bati,
  da tam zavlada moč normale in morale.

  Noriška bo nosila glavno breme,
  tako ji narekuje zgodovina,
  premagana bo najprej tu sivina,
  tu zasijalo spomladansko vreme.

  Na koncu vsa dežela nam bo dala,
  kar zamudili prejšnji so rodovi,
  to uresničijo rodov plodovi,
  da iz svobode bo Zamorska vstala.

 • althar

  Partizanstvo je bilo povsod brezmadežni terorizem.

 • Viktorh

  Komunistično revolucijo so skrbno načrtovali in le čakali so na ugoden trenutek, da so lahko začeli s terorjem, likvidacijami…

  • ZatonMesecnikov

   Pravzaprav so čakali poziv Kominterne.

  • slosin

   zakaj pa misliš, da so bili naši vodilni komunajzli pred vojno na šolanju pri Stalinu…Hitlerju bi se morali zahvaliti, ki je začel ww2 in rdečim omogočil vzpon in prevzem oblasti…

 • antimur

  Kjerkoli so rogovilili prekucniški komunisti s svojo zločinsko ideologijo, je bilo za domače prebivalstvo tragedija. Podmladek teh zločincev še dandanes hara po slovenskem, od kučanističnih politikov do levaškega novinarstva (zadnja anketa Dela), tožilstva, sodstva, policije, bančništva, gospodarstva, levofašistična civilna iniciativa itd. Dovolj imamo njihovega zločinstva, kriminala, spletk, laži, prišla bo ura streznitve, v to naj bo ta banda prepričana.

 • Claudio Moro

  Samo pomnimo tyistih 40 dno okpuacije Trsta. V zgodovini so zapisani kot 40 dni terorija. Komunisti so pobili vec SLovencev kot VSI okupatorji skupaj! DEJSTVA!

 • ZatonMesecnikov

  Slaba popotnica je napis na Sabotinu.Včeraj je bilo cviljenje, ko je bil Salvini na komemoraciji pri Fojbah, pa so tam poudarjali, da se za Fojbe še nihče ni opravičil s te strani meje. Pa da so v Fojbah tudi Slovenci in Hrvatje. Pa da so jih vse ubili vojaki z rdečo zvezdo na kapah. Pa film bodo posneli, o usodi dekleta, ki je končalo v Fojbah. Kar bo verjetno dvignilo huda čustva pri gledalcih.

  Personalizacija žrtve je namreč tisto, česar se Pravoverne sile pri nas najbolj bojijo. Ko sosedova Jožica dobi obraz in usodo in ni več samo demonizirana izdajalka in kolaborantka. Ampak naenkrat postane fizično podobna sosedovi Mojci.

  Če te glasove pri nas o kakšnem priznanju krivde in opravičilu preglasi glasen juriš NOB Borcev, bo tam težje. Potem se pa še v posmeh vsemu iz Sabotina provokativno sveti napis.

  Če bo sedaj sledilo kričanje, pa fašisti v Italiji, pa kako si upajo, kar upravičeno lahko pričakujemo, saj smo tega vajeni, bo to tragedija za slovenski narod. Oziroma da se nekdo hudo in neodgovorno igra z usodo tega naroda. Vemo kdo. In ne glede na to, da ta narod sploh nima zaveznikov. Kot bi dejali Pravoverni, obkrožen je s fašisti. In bo potem ta narod cvilil krivica, vsak glas razuma pa bo označil kot izdajo in kolaboracijo.

  To pa zato, ker se zgodovina ponavlja in se ničesar noče ta narod iz nje naučiti.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Bolj kot bodo naši komunisti vpili, slabše bo, to pa zato, ker svojih grehov, beri zločinov niso nikdar priznali in ker Slo. parlament ni sprejel resolucije o totalitarizmih. Na…. l ga bomo pa mi. Dobro si povedal:”Ta narod nima zaveznikov…”

   • ZatonMesecnikov

    Še v Nemčiji se naj zamenja vlada, pa bodo povprašali o usodi 100.000 nemških pogrešanih vojnih ujetnikih iz ozemlja Jugoslavije. Oziroma če so grobišča v skladu s konvencijami.

    Z vsemi so nas skregali. Oziroma je tisto kar nabijajo izven mednarodnih norm in dogovorov ter praks. Če tukaj to lahko, bo odnos s sosedi precej bolj kompliciran.

 • montyamp

  Jaz, partizan osvobodilne ljudske armade slovenskega naroda, ki se ob boku slavne Delavske-Kmečke-Rdeče NKVD Armade Sovjetske Zveze ter vseh ostalih za oblast borečih se komunistov borim za klanje slovenskega naroda, za ovaduštvo in banditizem med narodi in med poštenimi ljudmi, za bodočnost delovnega ljudstva brez kave banan in človekovih pravic , prisegam pred svojim gozdom ki me skriva , svojimi ušmi in vsemogočnim Stalinom , da bom oddal vse svoje sile in vse svoje sposobnosti da uničimo slovenski narod, delovno ljudstvo in vse napredno človeštv v sveti vojni proti fašističnim tlačiteljem in barbarom; da ne bom zapustil banditskih vrst, v katere sem prostovoljno in zavestno vstopil, in ne da bi odložil orožja do popolne zmage nad fašističnimi okupatorji, do popolnega uresničenja velikega oblastniškega cilja , uničenja slovenskega naroda. Prisegam, da bom za te velike osvobodilne cilje s svojo krvjo branil čast , oblast in nedotakljivost Kominterne , naše partizanske voditeljice in da bom za Stalina , če bo to potrebno, žrtvoval tudi svoje življenje. Za oblast komunistov z Hitlerjem in Stalinom v boj!”

 • Prle

  Rdeča zvezda je zakon, rešila nas je agresorja in dala odlično pivo Heiniken.

  • ZatonMesecnikov

   Gre za srednjeveški znak ceha nemških pivovarjev. heineken je edini upravičen z vsemi papirji, da ga nosi.

   Tovariši so si ga pa prisvojili, oziroma ukradli….

   • Prle

    Nasprotno, prinesli so še večjo popularnost tej znamki odličnega piva.

    • ZatonMesecnikov

     Heineken je bil popularen še pred rdečimi eksperti za marketing Prle…

     • Prle

      Ko je Heiniken videl petrokrako na kapah partizanov se je odločil,da jim bo vsak mesec poslal par sodov svojega piva. Tako so partizani tudi z njegovo pomočjo prebrodili mrzle zimske noči po gozdovih širom Slovenije, medtem so domobranci imeli svoja jajčka na toplem.

     • ZatonMesecnikov

      Včeraj je Salvini izjavil, da je ta zvezda na kapah napolnila fojbe. Pa še opravičil se nisi za to Prle.

  • xtc

   Jep!
   Sploh ona na kapah in čeladah Yugokomunistične JNA drhali,ki nas je hotla obdržati v ječi naarodov,ki je zbankrotirala -SFRJ in se razglašala za naslednjico NOB vojske.

 • if

  Partizanstvo na Primorskem!

  Janka Premrla Vojka, nekomunist, vern, nečak katoliškega duhovnika Stanka Premrla in avtorja glasbe slovneske himne, je namensko strelno ranil njegov kolega komunist.
  To dejstvo mi je povedal očividec ranjenega Janka prinešenega na dvorišče očividčeve domačije. Mami očividca je to dejstvo zaupno povedal njen znanec in hkrati član spremstva rekoč: “Imamo nalogo Janka namestiti v vaš čebelnjak in potem lokacijo izdati Italijanom!”
  Niso ga uspeli namestiit v čeblenjak, ker ni bilo prostora. Odšli so naprej ustrezajoč navodilu “Ukrepati tako, da bo Janko umrl”.

  Po odhodu je očividčeva mama izrekla: “A tako?! Odslej ne bomo podpirali partizanov.”

  • Iva

   Ustreljen je bil od zadaj.
   Ljudje ne vedo nič o likvidacijah drugače mislečih v letih 1941 in 1942, pa tudi kasneje. Izdan in ubit je bil vojaški vodja Tigra Danilo Zelen. Likvidirani so bili tudi Primorci F. Kravanja, A. Majnik, Srebrnič, verjetno tudi A. Velušček, …
   Martin Brecelj je izdal knjigo Anatomija političnega zločina, kjer je analitično seciral umor – likvidacijo (marca 1944) aktivista dr. Stanka Vuka (krščanski socialec), žene Danice Tomažič (sestre Pina Tomažiča) in njunega znanca, ki so bili žrtve VOS-ovcev-predhodnikov Udbe.

 • xtc

  Po tistem ,ko si je KPS boj ali manj prilastila partizanski boj kot ekskluzivna zastopnica narodnega upora,se je partizanstvo izrodilo v komunistični banditizem.

  • Prle

   Ti pa si ekskluziven bebo.

   • garfi

    ne, ti si

 • Janez

  Ja, ja !
  SEM BIL Z ENIM
  PRAVIM PRIMORSKIM PARTIZANOM
  PRED CCA 10 LETI NA ŽILNO-SRČNEM ODDELKU – UKC
  MENI
  SO TAM PORIHTALI ENO ŽILO, TISTEMU PRIMORCU – PA SRCE.
  JE
  PRIPOVEDOVAL, KAKO JE BILO V PARTIZANIH,
  DA ON JE BIL EN MLAD “JUNEC”=TELE – BREZ LASTNE PAMETI
  PA DA
  JE BILO VELIKO SVINJARIJ
  IN DA GA
  DOSTIKRAT MORA TLAČI ZARADI TISTIH DOGAJANJ.
  JE REKEL, DA PO VOJNI
  SO BILI NAJHUJŠI RAZNI “LOKALNI PARTIZANSKI HEROJI IN AFŽJEVKE,
  KI DSO KAR BREZ DOKAZOV
  DOLŽILI RAZNE NIČESAR KRIVE LJUDI “IZDAJSTEV” ITD.
  DA SO
  VELIKO LJUDI PO NEDOLŽNEM POSTRELILI, RAZLASTILI ITD. L.r. Janez K. Kern KOMENDA

 • garfi

  NOB JE BOLŠEVISTIČNA PREVARA jugokomunajzlov, ki imajo že podmladek
  Justin Stanovnik – In memoriam:
  “Vse je odvisno od tega kako se je začelo. Boljševiki so izsilili odpor in vse drugo kar se je potem zgodilo z vaškimi stražami z domobranstvom je bila posledica te situacije, ki so jo postavili boljševiki in
  dve slovenski kulturni sili, ki sta boljševiški projekt omogočili.
  Boljševikov je bilo pred vojno mogoče manj kot tisoč. Sami ne bi mogli izvesti revolucije, ko ne bi dobili ljudi, ki so jim to omogočili. TO STA DVE SLOVENSKI ZGODOVINSKI SILI LIBERALCI IN LEVI KATOLIKI.
  Ti so se odločili, da bodo pomagali boljševikom, da izpeljejo svoj projekt.”
  ja to so sedaj skd, sls in nsi
  https://avdio.ognjisce.si/oddaja/mz_2019_02_10_Franc_Rozman_1_p

 • Gavtroža

  Ve se , da so heroji partizani pobili stokrat več zavednih Slovencev kot Nemci. Poznam iz pričevanj udeležencev teh poboje, morjenja Nemških ujetnikov, Kajti heroji partizani so vse do zadnjega dne skupaj pili in kvartali v gostilnah in hotelih. Poznam primer nemških vojakov ki so partizani -pivski kolegi teden pred koncem jim obljubili , da jih bodo pospremili do meje domov. Tako se je zgodilo na Jesenicah in v Begunjah. Jeseniške so pobili pod zelenico , Begunske pivske kolega pa na koncu Begunj. v Dragi. Zanimivo je tudi to , da so kosti ki so jih zakopali v Mazovčevem prugu v Dragi v letih ko se je delal prostor za železo v Lescah pripeljali z tovornjaki in so iz tovornjakov letele kosti . Potem pa so jih z buldožerji toliko časa vozili po njih , da so se dobesedno zmleli. Potem pa so ta pesek skupaj z zmletimi kostmi porinili na rob , placa. danes je tam avto delavnica.
  jeseniška pobite pa so zakopali pod zelenico,
  Zanimivo je tudi to , V mošnjah Nemške ujetnike ki so gradili hiše , so vse pobili okoli let 47 48 na koncu Rsja . Ko se je gradila avtocesta , so te ostanke našli .
  Zanimivo je tudi to , da so zapisi na spominski plošči , da so vas požgali Nemci lažni. Človek ki je videl te Mošnjanske barabe , MULCI tako jih je imenoval očividec hiše-hleve požgali in takoj po požigu so leteli nazaj na Rsje. Prvi ki so priskočili na pomoč kmetom pri reševanju živine iz gorečih hlevov so bili Nemški vojaki.
  Zato lahko rečem , da je skoraj vsa zgodovina LAŽNA.

  • Hribouc

   Seveda,
   Mit o NOB OF Revoluciji je debela kurčeva in svinjska laž-
   moj oče, 3 leta Partizan je to sijajno vedel !

 • Janez

  ŠALA
  O PRAVEM PRIMORSKEM PARTIZANU
  IZ BAŠKE GRAPE.
  V
  KRANJU JE ŽIVEL EN PRAVI PRIMORSKI PARTIZAN IZ BAŠKE GRAPE.
  POSTAL
  JE CELO ŽUPAN KRANJA,
  ČEPRAV ŠOL – NE VEM, ČE JIH JE KAJ IMEL.
  A JE BIL PRILJUBLJEN, KER JE BIL VISOK, SUH IN ZA HECE. Pravi humorist.
  Zelo iznajdljiv človek.
  Imel je enega sina, poročil se je z eno žensko, ki je tudi že imela otroka.
  Nato sta pa imela še onadva kot par – še enega otroka.
  Bil je moj sosed.
  ENKRAT SEM GA SLIŠAL, KAKO JE VPIL ŽENI:” Ti žena,
  PEJD POGLEDAT, OTROC SE TEPEJO,
  MOJ
  PA – TVOJ OTROK – NAJINEGA OTROKA – TEPETA” L.r. Janez K. Kern KOMENDA

 • Gavtroža

  Pa še to bi rad povedal v tej priliki. PO letu 45 je bi oče vodja vaške straže ki so mu naročili , da Nemške ujetnike ki se predajo potem pripeljejo v Radovljico na komando . Tako se je zgodili , do so se predali , točnega števila ni povedal rekel je samo to da 10 ali 12 vojakov . Ko jih je tako peljal v Radovljico , je na klancu ki smo ji jekli na skakalnici od Podvina na vrhu klanca , je pripeljal komunistični heroj na motorju , se ustavil in vpraša , kam pa pelješ te svinje , Vstal je iz motorje in jih vse pobil . Potem jih je z pomočjo vaščanov iz bližne vasi pokopal . Povedati , pa mi ni hotel , ker je rekel , bolje da to ne veš.

  • ZatonMesecnikov

   kakšen heroj Tonček?

   Med vsemi nemškimi vojnimi ujetniki je bila njihova smrtnost ravno v Jugoslaviji najvišja.

   Uradni urad za grobove, ocenjuje, da se jih je predalo 09.05.45 175.000 – 200.000. Čez leta se jih je vrnilo 90.000. Ostale vodijo kot pogrešane in je usoda neznana.

   sedaj si pojasnila usodo 12-tih.

 • Hribouc

  Umor Ivana Brica, ki je preživel 1.vojno v Galiciji na ruski fronti, preživel fašistično nasilje med vojnama in bil ubit vpričo dveh svojih otrok med košnjo travnika; partizanski morilec se je otrokoma režal … preberite v knjigi z dokumentarnimi fotografijami in zemljevidi, tudi foto v glavo dvakrat ustreljenega Brica !

  PRIMORSKA JOKA DEBELE SOLZE IN JIH ŠE SKRIVA !

  Komunisti ubijejo prvo žrtev NOB OF Revolucije , Danila Zelena !

  Vodjo primorskega TIGRA, Danila Zelena je izdal Italijanom (!)Slovenec , komunist, pozneje kom.Ribniške partizanske čete,
  Slovenski izdajalec NOB OF revolucije in 2.vojne je slovenec komunist.
  Praznik, še neuradno in med domoljubi, ki beleži to norost pa je 13.Maj (1941)

  Melodija pesmi Vstala primorska ! –

  – komunisti jo ukradejo svobodnim Primorcem in TIGRU, da jo zdaj pokvarjeno veselo pojejo v svojem besedilu na levuharskih satanističnih proslavah!

  POKOL PARTIZANOV TRNOVSKE REPUBLIKE

  Bebler in njegovi neodgovorni norci po kapitulaciji Italije mobilizirajo Primorske fante in može in očete in

  ustvarijo frontno linijo proti Švabom v Gorici in se gredo svobodno ozelje z pomanjkljivo oboroženimi, neukimi in netreniranimi ter lačnimi Primorci – rezultat pogroma in lova Švabov na Partizane je 3.500 mrtvih ! Zakaj in za koga? Za Primorsko? NE. ZA PARTIJO ! Nihče ni odgovarjal za pokol !

  NARODNI HEROJ, JANKO PREMRL VOJKO
  Je v boju “ranjen” od Italjanov, Narod pa ve, da so ga komisarji v hrbet – sedem dni ga nosijo do bolnice, seveda v napačno smer in v agoniji umre! Posmrtno ga vpišejo v Partijo! Res prasci.

  itd, itd, itd…

  SPRAŠUJEM PRIMORCE : KAJ PROSLAVLJATE Z KOMUNISTI ?

 • frondi

  Usraneti sdsovski, vi bi še dandanes nastavljali riti italjanom in švabom, jih pa lahko še naprej velikemu vodji, uživajte v ekstazi na forumih, saj nikjer drugje ne boste, gnide

 • Osti jarej

  ..lahko vi serjete čez partizanščino kolikor vas je volja.dejsto je,da slovenska nima madeža na sebi…..

  in potem so prišli yugo rdeči….mnogo njih potomcev, se še danes pase pri ali pa blizu državnega korita…

 • marta

  ga. Magdalena Kompan v Pričevalcih:
  https://4d.rtvslo.si/arhiv/pricevalci/174437316

 • hle

  Nobena vojna in nobena vojska v njej ni brezmadežna bi pa tale zmazek od članka povezal z dvigovanjem glav fašistov čez mejo kaj češ enkrat izdajalci vedno izdajalci

  • Anton

   Se strinjam! Partizan-Upornik
   Komunist -Izdajalec

 • Mitja Mazini

  Belčki so prisegli okupatorju, njihovi simpatizerji ponavljajo napako.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!