Je čas, da na Aljažev stolp, ko se bo vrnil nazaj na vrh Triglava, dodamo križ? Toda Levica bi nanj raje spet montirala rdečo zvezdo …

Stara slika z vrha Triglava. Kaj je na vrhu Aljaževega stolpa? Foto: Twitter.

Slovensko javnost razburja zapis blogerja Libertarca na Twitter profilu, ki se sprašuje, ali bodo na vrhu Triglava, najvišje slovenske gore, restavrirali izvirno različico stolpa, kot jo je postavil Jakob Aljaž, ali pa tisto iz 70-ih let, “ko so socialisti odžagali križ in na vrh pribili rdečo zvezdo”. Libertarec je ob tem priložil fotografijo, na kateri je stolp slikan s strani, zato se ne vidi razločno, ali je križ, simbol krščanstva, dejansko kdaj krasil vrh najvišjega objekta v Sloveniji. Rdečo zvezdo so sicer ob osamosvojitvi znova zamenjali z napisom letnice postavitve – 1895. Dejstvo je, da je bil Aljaž duhovnik, zato zgodbe o tem, da je na vrhu Aljaževega stolpa nekoč stal tudi križ, niso povsem iz trte izvite. Neizpodbitno dejstvo pa je, da so socialisti stolp oskrunili s peterokrako rdečo zvezdo. Kot se sprašujejo na Twitterju, je zdaj upravičena bojazen, glede na ekstremnost vlade, v njej sodeluje tudi Levica, ali bodo zvezdo pri restavraciji postavili nazaj.

Naj spomnimo; Aljažev stolp je najvišje ležeče gorsko zavetišče v Sloveniji. Nahaja se na Triglavu (2.864 metrov). Skupaj z vrhom predstavlja najprepoznavnejši simbol slovenstva. Danes je v državni lasti, upravlja ga Planinsko društvo Ljubljana – Matica, spada pa pod Občino Bohinj. Jakob Aljaž, župnik na Dovjem, je stolp dal postaviti ob koncu 19. stoletja, ko sta bili planinska in alpinistična dejavnost v slovenskih Alpah pod močnim nemškim vplivom, kar se še danes pozna tako pri poimenovanju klasičnih smeri v Triglavski steni (Nemška in Bavarska smer) kot tudi v današnjem planinskem in alpinističnem žargonu.

Stolp je  sicer izdelal Anton Belec iz Šentvida pri Ljubljani. Dele stolpa so nato prepeljali z vlakom v Mojstrano, od tam pa jih je šest nosačev v enem tednu znosilo na vrh Triglava. Pri postavljanju stolpa so sodelovali Jakob Aljaž, Janez Klinar – Požganec, Tomaž Košir – Kobar in Anton Belec s svojima delavcema. Delo so opravili 7. avgusta 1895 v petih urah, za izdelavo in postavitev pa je Jakob Aljaž odštel 300 goldinarjev. Slavnostno odprtje in blagoslovitev stolpa sta bila 22. avgusta 1895.

Triglav, 12. junij 1991. Razvitje zastave v čast osamosvojitve na vrhu Triglava. Celotna odprava je štela 27 ljudi, 21 gorskih reševalcev, alpinistov, pilota Letalske policijske enote z Brnika in operaterja-mehanika, tam so bili tudi Mirko Kunšič, Janez Kališnik in Joco Znidaršič. (Foto: STA)

Po drugi svetovni vojni stolp prebarvali na rdečo, zvezdo so odtrgali šele ob osamosvojitvi …
Stolp so pozneje pogosto prilagajali, mu dodajali spominske plošče, svojo bržkone najgršo podobo pa je imel v času komunizma, ko so zastavico na konici zamenjali s peterokrako in ga pobarvali z rdečo barvo. Na pohodniškem spletnem portalu Gore in ljudje sicer pišejo, da je od originala ohranjen zgolj pretežni del celotne konstrukcije, vse preostalo (streha, pritrdilne jeklenice, zastavica, zaklep …) je bilo dodano kasneje, večinoma ni znano, kdaj.

Stolp po navedbah omenjenega portala tudi ne stoji na prvotni lokaciji, kar dokazujejo fotografije in dejstvo, da je Aljaž na sodišču dobil tožbo, ker je s stolpom zaščitil trigonometrično točko, danes pa stolp ni več trigonometrična točka in v tem pogledu očitno v celoti fizično stoji v bohinjski občini (nekoč je bil stolp na tromeji občin Bohinj, Bovec in Kranjska Gora).

Aljažev stolp v svoji najgrši preobleki, ki je, k sreči, preteklost. (Foto: Arhiv Nova24TV)

Tudi na vrh Škrlatice domoljubi postavili križ, v spomin na padle planince
Stolp so sicer z vojaškim helikopterjem prepeljali v Mojstrano, od tam na restavracijo v Ljubljano, nato pa se bodo kleparska dela nadaljevala v delavnici na Jesenicah. Do konca meseca naj bi stolp s helikopterjem vrnili nazaj na vrh Triglava. Na socialnih omrežjih zdaj poteka polemika, ali bi morali stolpu, v teh občutljivih časih, ko se zaradi promigrantske multi-kulti politike izgubljajo evropske in slovenske krščanske tradicije ter vrednote, dodati tudi križ. Tako, kot so ga denimo leta 1996 ponovno postavili na drugem najvišjem slovenskem vrhu, Škrlatici. Križ so sicer prvotno postavili člani Turistovskega kluba Skala leta 1934, v spomin vsem gornikom, ki so umrli v slovenskih gorah. Križ so nato komunisti po 2. svetovni vojni, leta 1953, podrli in ga pahnili v globine čez severno steno.

Podobo Škrlatice, kraljice slovenskih gora, vse od leta 1996 znova krasi križ, kot spomin na padle gornike. (Foto: Nova24TV)

A verjeti, da je Slovenija pripravljena na takšno potezo, da bi na vrh svoje najvišje gore postavila križ, simbol krščanstva, na katerem so osnovane naša kultura in naše tradicije, je seveda utopično. Ne nazadnje gre za državo, kjer še vedno nismo sprejeli evropske resolucije o totalitarizmih – leve vlade si ne želijo obsodbe komunizma, v tej Šarčevi verziji z navzočo skrajno Levico pa je to še bolj neverjetno.

Slovenija z evropskimi sredstvi obnavlja totalitarne spomenike
Praksa iz preteklosti pravi, da je Slovenija pod taktirko levih vlad doslej zgledno obnavljala predvsem svoje totalitarne spomenike. Predvsem tistega v občini Log – Dragomer, kjer se iz belih kamenčkov sveti napis TITO. Pod njim je rdeča zvezda, ob straneh sta slovenska in hrvaška trobojnica. Mozaični spomenik spada med tako imenovano memorialno dediščino in je vpisan v register kulturne dediščine.

Obnovljeni Titov spomenik, ki ga je z evropskimi sredstvi financiralo Ministrstvo za kmetijstvo RS. (Foto: Reporter)

Pred nekaj leti je bil spomenik obnovljen, zraven pa so postavili tablo, na kateri je zapisano, da gre za obnovo pomnikov NOB v njihovi občini in da je to sofinanciral Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja v okviru projekta Leader. Kaj ima kmetijsko ministrstvo s partijskimi obeležji, je veliko vprašanje, na katerega bi utegnil odgovoriti nekdanji kmetijski minister – Dejan Židan. Paradoks je v tem, da so kmetje večinoma verni in so bili med vojno in po njej med glavnimi žrtvami partizanskega in komunističnega nasilja.

Aljažev stolp je torej, vsaj dokler bo v Ljubljani in na Jesenicah, pod to vlado v veliki nevarnosti.

T. F.

 • večni srb

  Za Aljažev stolp si mislim, saj ga ni izdelal Bog, da bi moralo tudi tam videti njegovo znamenje, iz kapelice pod Kredarico pa bi morali takoj odstraniti spominsko plošču ustaškemu škofu Stjepincu, ki zagotovo ni naredil nič dobrega za Slovenijo in tudi ne za človeštvo.

  Gora ni samo kup kamenja, je tudi naravni element, kjer se naš življenjski habitat neha in začne nekaj drugega. To ni noben športni rekvizit ali igrača, tudi ni zgolj ogromna skala ampak je nekaj ogromnega, kar štrli iz zemlje z razlogom. Triglav je bil vendar eden od naših glavnih bogov, ljudje so nanj romali spoštljivo in previdno, zavedajoč se naravnih sil, ki tam vladajo že milijarde let.

  Zato se mi ne zdi prav, da se nanj izobešajo simboli tujih bogov in se ga spreminja v malik, razen tehnično opreljenih koč, bivakov in markacij, jaz tam ne bi dopuščal popolnoma nič drugega.

  Še vojsko bi nagnal iz vremenološke postaje, ker vreme ni vojna, čeprav je pomembno za bojevanje, je treba strogo ločiti civilno in vojaško sfero ter dovoliti znanstvenikom, da se poglobijo v svoje študije, analize in modele, od katerih ima korist celotna družba. Vojska ima pa svoje, ki se civilne sfere ne tičejo neposredno, saj se tudi ne vozimo naokoli z gosenicami in nam ni treba prežati v zasedi na svoražnika, enkrat bo moralo biti konec tega socializma in verskega fanatizma.

  • večni srb

   Kar se nemškega alpinizma tiče, lahko grejo spat, saj so carji, ampak proti slovenskim alpinistom nimajo za burek.

  • SIMON ROZIC

   …dovolj zgodovinskega, Slovensko simbolnega je bilo uničenega med in
   po 2.sv.v., zato priporočam, da zaradi potomcev upoštevamo zgodovino in
   prvobitnost ! Enkrat nam bodo hvaležni!

 • luckyss

  Po moje je treba stolp vrniti v prvotno stanje….če je bil na originalu takrat križ (kar je najbolj verjetno) naj bo pač križ….Lahko pa damo gor kar polmesec, da ga čez trideset let ne bomo spet vlačili dol…
  Ovce verske..

 • Vojteh Dovč

  ma kaj spet blodite ..eeeeee-
  ofce-
  velik SĐS bo najboljše pasal gor

  • Soave

   Pejt nazaj spat !

 • VERRZIFIKATOR

  OJ, TRIGLAV, MOJ DOM

  Oj, Triglav, moj dom, kako si krasán,
  ko bijejo boji se zate,
  udarjajo strele oglate,
  to zate navaden čisto je dan.

  Ko me izvabljaš iz nizkih raván
  in z zvezdami ko se obdajaš,
  ter sram ni, da tak se prodajaš
  za narod ubog in ves razprodan.

  V poletni vročini na strme vrhe
  in hkrati polmesec ko sveti,
  zavedaš se, kraji da sveti
  niso za takšnih rojakov nogé.

  Da tam si spočije v samoti srce,
  pogodu ni glavam razgretim,
  pogodu ni v blodnjah ukletim,
  ti dobro veš, v kakšna brezna to gre.

  Oj, Triglav, moj, dom, kako si krasán,
  ko v mavrico ves se odevaš,
  še malo, očak, ne zardevaš,
  zavedaš se, da je narod bolan.

  • SIMON ROZIC

   Božansko, VERZIFIKATOR ! To je to!

 • bubamara

  “Zvezda je omogočila, da je vsak delavec gradil hišo in dobil zastonj stanovanje. Križ je izdal narod, ko se je Rožman izdal Nemcem.” Takšno je sveto prepričanje butalcev. Ga ni junaka, ki bi to prepričanje izbrisal in na novo napisal.

  • MižekFiga

   Komunistična zvezda je napadla Slovenijo takoj po osamosvojitvi!
   Agresija z vojsko ???

  • SIMON ROZIC

   Pozabili so pojasniti, da si je vsak delavec moral
   prigarati hišo tam v tujini, v Deutchlandu, z velikim
   trudom in odrekanjem in kasnejšim pljuvanjem po njem,
   češ, “gastarbajter”,nimaš pravice da dihaš in da v miru
   uživaš svoje zgarano življenje; za revščino sta poskrbela
   Tito in partija!

   • bubamara

    Ni bilo potrebno. Mi smo jo zgradili sami z dvema delavskama plačama. V sedemdesetih. Kredit na kredit. Denar je bil, materijala ni bilo. Se je pa v glavnem gradilo z solidarnostjo širše družine in sosedov. Danes to ni več možno. Prepoved samogradnje in fovšija sosedov ter žlahte. Zadnji obrok kredita je bil ravno za vrednost škatlice šibic. Viva el economista comunista.

    • večni srb

     Napol zastonj je bilo zato, ker je vse subvencionirala nesposobna komunistična država, vsi smo plačali vašo podrtijo, nismo si mogli pa vsi delavci postavljati svojih hiš, kot ti naivno pripoveduješ.

     • bubamara

      Ne poznaš zgodovine Yuge. Yuga je dobila kredite iz ZDA, ki jih ni nobeden vračal, ker je Tito nategnil Amere in jim prodal vesoljski program. Poleg tega so bili nekoč konvertibilni dolarji s katerimi je Yuga služila z vzhodnim blokom ( 1konv$ = 2$ ). Tito je nategnil cel svet za denar samo, da je bil mir na balkanu.

    • SIMON ROZIC

     No, dve niti siromašni plači nista bili dovolj za neka
     vreč dragocenega cementa Lafarge in za podkupnino
     pri Smreki , kjer so ljudje stali celo noč v vrsti ….
     Jebeš tak comunismus , kasneje pa še Milko Planinc
     in ostale komunjarske dobrotnike !!! A si hudiča že vse
     pozabil(a) ?! Spomin zlate ribice, a ne?

  • večni srb

   Ampak vse to je res, sicer so še druge stvari, ampak dejstva so kot si opisala.

 • centurion

  Aljažev stolp je ALJAŽEV samo s križem.
  Vse ostalo je FAKE STOLP.

  • večni srb

   V tvoji glavi je tak, za večino slovencev je samo ikonični bivak, nikoli ni in ne bo imel nobenega ideološkega pomena.

 • dež

  Jaz sem za zastavico, sicer nas čaka referendum tudi zaradi Aljaževega stolpa. Bi bilo škoda stran vrženega denarja, vsem pa, karkoli že bo na stolpu, nikoli ne bo prav.

  • Silos

   Pa naj bo referendum ! Če lahko kradejo milijarde bodo pa še za en referendum primaknili !
   Pa bomo potem videli kaj bo gor.

   • dež

    Ne bo kvoruma.

  • večni srb

   Potem naj ne bo tam nobenih simbolov, saj to je navaden bivak, ne pa cirkus.

   • dež

    Kje si našel bivak na vrhu Triglava ? Si morda mislil bivak za štempiljko ? Obstaja zavetišče 50 m pod vrhom, ne zavetišče ne bivak pa nista nikoli iz kovine. Ker bi bil v primeru bivakiranja v času nevihte notri podoben 100 vatni žarnici.
    Stolp je simbol slovenstva, zastavica na vrhu (tule https://sl.wikipedia.org/wiki/Alja%C5%BEev_stolp#/media/File:AljazevStolp3039.jpg), na kateri je letnica postavitve stolpa, zagotovo nikogar ne moti. Za vse verujoče, ki zagovarjajo križ, v verske namene je Aljaž na Kredarici postavil kapelico.

 • Gašper

  Kaj pa če se da gor slovenski grb? Glede na to da je Triglav simbol slovenstva, ne komunizma ali krščanstva.

  • ZatonMesecnikov

   Dvomim, da se bodo Levičarji in ZZB strinjali Gašper. Slovenija pač ni njihova opcija.

   • Grog

    No saj vemo , da bi RKC bil prvi proti ;)

    • ZatonMesecnikov

     Odkod pa to veste?

  • čopkovseved

   In kdo je naučil tvoje dedke in babice brati, pisati, jih izobrazil? Tepec, krščanski duhovniki so bili tisti, ki so Slovence naredili napredne. Tvoja zgodovina je ovita v rdečo! lLahko te je sram, da si Slovenec, ah pa saj nisi, tvoje ime je le pretveza levaka!!!!!!!!!!!!!!!

   • večni srb

    Kje so nas duhovniki delali napredne, morda v inkvizicijskih temnicah ali na grmadah, kjer so kurili slovenske čarovnice.
    Sveto rimsko cesarstvo germanskih narodov, ki ga je upravljal papež, je bilo najboplj zahojeno in zavožen ocesarstvo v zgodovini sveta, temu obdobju še danes pravimo mračni srednji vek.

   • Gašper

    Sigh… Jaz o slovenskem grbu, on takoj levake in rdečino ven. A vas plačajo po številu teh in podobnih besed v komentarjih? Ali je zaman upati na kakršen koli normalen dialog? Napisal sem samo, da bi lahko bil gor slovenski grb, ti pa takoj z rdečimi topovi nazaj. Po mojem mnenju verski simboli spadajo na verske objekte.

  • večni srb

   Slovenija ni bila nikoli intimna opcija nobenega od vladajočih reživmov, itak samo upravljajo našo deželo za tuje gospodarje, od katerih smo življenjsko odvisni.

 • Soave

  Kje, za vraga pa je problem ???

  Sedaj bomo pa kar križe povsod dol dajali ? Če je bil original tak, naj tak bo tudi sedaj !!

 • Ovca

  Verske ovce spet izvajajo pritisk na ostale ;)

 • Soave

  No, sem prebrala komentarje.
  Iz tega bo nastal še velik problem. Zapomnite si !
  In drugi , resnični problemi bodo zvodeneli.

  • večni srb

   Zakaj problem, ne bo križa in tudi ne drugih simbolov, konec debate.

   • Soave

    No, le malo potrpi, pa boš videl, na kaj mislim.

 • Silos

  Vsekakor morajo nazaj dati križ,če želijo ,da bo izgledal tak kot ga je postavil Aljaž !
  Vsaka druga rešitev je norčevanje iz Slovencev!

  • SIMON ROZIC

   Tudi norčevanje iz Slovencev je že nacionalni šport tovarišev ,
   ki jih visš v prvih vrstah na shodih in rdečih prireditvah!
   Včeraj sem na Bledu gledal v prvi vrsti dva težka antislovenca:
   Kučana in slinavega Tuerka? Kdo ju je pa povabil?

  • večni srb

   A gremo na referednum, ker jaz sem proti.

 • rubec

  Rdečega židana pršvasajte gor da se bo pri barvi prišparalo. Pa še mesec strel se hitro bliža.

 • ZatonMesecnikov

  Poglejte, iz starega stolpiča se dela scena, na mestu katerega bi že zdavnaj v normalni državi morala stati restavracija ali pa hotel. Pa žičnica peljati tja ali pa zobata železnica.

  Italijani so malo nižje postavili med vojnama vojašnico Viktorja Emanuela, oskrbovano z žičnico, menda pa je po izgrajeni mulateriji imel oficir dostop z motornim vozilom. V socializmu je potem propadla.

  • večni srb

   Italijani imajo svoje alpe in dolomite, tam lahko zidajo kar hočejo, če bodo nam kaj vsiljevali, se bo pa rušilo.

   • ZatonMesecnikov

    Mons Juliana so jim oni dali ime….

 • althar

  Lahko pa gor montirajo tudi mesca.

 • Caetano

  Pričevanje ameriškega levičarja, ki je spoznal tudi s pomočjo škandalov Huseina Obame kaj je levica in postal konservativec, zaradi vrednot, ki jih oni zagovarjajo. Morda bo pomagalo odpreti oči tudi kakšnemu slovenskemu levičarju, da zapusti vsestransko korumpirane levičarske vrste.

  https://www.youtube.com/watch?v=MKDpQWOQkEI

 • Antonius

  Avtor stolpa na Triglavu je župnik Jakob Aljaž. Slovensko zavedanje ga je vodilo k ravnanju, da je na vrh Triglava postavil slovenski stolp in se nanj podpisal s krščanskim križem.
  Samo original je original, vse ostalo je nasilje nad originalom in zanič prenaredek.
  Naj zraven dodam še Prešernovo Zdravljico.
  V originalu je Prešeren poveličeval *slovensko mati*, dunajska cenzura mu je vsilila pa spremembo, da je po Slovenstvu poimenovano *slovensko mati* popravil v *slovečo mati*.
  Slovenci se večinoma sploh ne zavedajo, da pojejo cenzurirano verzijo Prešernove Zdravljice.
  Na originalni Aljažev stolp sodi tudi njegov podpis v obliki krščanskega križa.

  • večni srb

   Vatikan je verska država, ki se nahaja sredi Rima, ta je pa v Italiji, na teh simbolih ni nič pristno slovenskega, sploh pa krščansko ni slovenska avtohtona religija.

   • FORT WORTH

    To vero smo Slovenci vecinsko vzeli sa svojo.
    Sprejeli smo jo.
    Vas in vase primitivne navade pa nikoli, niti v diktaturi.
    Rezultat nesprejemanja je odcepitev, osamosvojitev in pripojitev naprednemu civiliziranemu zahodnemu svetu.
    Tu nam je bili vedno dobro in razvijali smo se skladno z naso kulturo in miselnostjo.

 • Borut Stari

  Aljažev stolp naj ostane predvsem Aljažev. Brez kakršnih koli skrunitev

 • Josip Broz Tito(УДБА)

  S čim se vi ukvarjate. Neverjetno. :)

  PS: Zaradi mene lahko postavijo 100 zvezd. :) #IdontCare

 • Svele

  Lahko postavite cerkveni znak otroka na kolenih in duhovnika nad njim hajjajaj

 • dob

  Jakob Aljaž je kupil zemljišče.
  Kdo je zdaj lastnik zemljišča s stolpom?!

  • marta

   Dob ti si glav’ca. :)
   Je sploh stekel za gospodom Aljažem zapuščinski postopek ?
   Če ni, je to še vedno njegovo, saj je bil ta dogodek zagotovo vpisan v ZK.
   Mogoče je kje celo zapisal svojo poslednjo voljo, če ni že prej to zemljišče
   in stolp komu podaril . ?

   • dob

    Treba je pogledat historijat prenosov lastnine v ZK (zemljiški knjigi).
    Tam je videti kdo so bili lastniki po Aljažu.

    Če je podaril zemljiušče z objektom Kraljevini Jugoslaviji, potem ga je FLRJ privzela za svojega.

    Ampak.
    Če se je država obvezala, da varuje spomeniško zapuščino, potem pač ne more skruniti objekta s tem, da mu odbije križ in postavi zvezdo, kajti varovati spomenik pomeni prav to: VAROVATI SPOMENIK!
    Ne pa oskruniti ga.

    Dober odvetnik bi šel po papirje, jih pregledal, črko po črko, in nato izposloval od države (ki zase trdi da je pravna!) rešitev takšno, da bi Jakob Aljaž bil zadovoljen z njo.

    Za druge lastnike mi niti ni dosti mar!
    Niso namreč oni zemljišča kupili, niti niso zgradili stolpa in niso ga oni postavili gor.
    Jakob Aljaž ga je!

    Kupil je zemljišče, zgradil stolp, zrihtal, da so ga po kosih prinesli
    na Troglav in ga v njegovem imenu postavili na vrh.
    Herojsko dejanje, vredno spomenika in ohranjanja spomenika!
    Obveza za prihodnje rodove.
    Zame je najbolj herojsko to, da je spoštoval lastnino, zakone in pravni sistem.

    • večni srb

     Naravni park se varuje tako, da se tam ne gradi nič nepotrebnega in se ne izobeša nobenih simbolov, sploh pa ne verskih, ki so v interesu zgolj skromne peščice prebivlacev, po rodu iz Hrvaške.

     Aljaž ni gradil svojega vikenda na vrhu skale ampak je tam postavil bivak, namenjen vsem planincem. Triglav je ena redkih gora na svetu, ki ima na vrhu sploh kaj postavljeno, poglej si slike drugih vrhov, razen mogoče droga, ni tam nikjer zapičenega ničesar.

   • SIMON ROZIC

    Titu ga ni, Kardelju tudi ne, niti Mačku, niti Dolancu…..
    Komu? Cerkvi !

  • ZatonMesecnikov

   Ljudstvo, ga je 45tega vzelo nazaj….

   • dob

    Ko je ljuctvo prevzelo oblast, je najprej ukinilo referendume, zato da se hitreje in laže odloča, pa da mu odgovornost preveč ne nagaja.

    • ZatonMesecnikov

     V imenu ljudstva se je odločala njegova avantgarda.

  • večni srb

   Kupil od koga, a smo slovenci takrat kaj prodajali mogoče?

 • MižekFiga

  Stolp mora biti Aljažev (predvsem originalen) in brez komunističnih spakedral!

 • SIMON ROZIC

  Ko umreš, narediš čez življenje križ, ko ti tvoji umrejo najdražji, jih prekrižaš,
  skleneš roke in se prekrižaš tudi sam in ko jih položiš v grob, je obeležje križ
  za kristjane, za pravoslavce in muslimane je drugačno obeležje, vendar je!
  Ateistom tiščijo v ” grob” sulico z nataknjeno peterokrako….
  Vidiš, vsak po svoje in to pravico vendar še imamo; in Aljaž si gotovo ni
  na vrhu krščanske Slovenije želel peterokrake, saj je bil vernik, kot njegov
  narod pod Triglavom!
  Naj enkrat za vselej nehajo levaki s svojimi simboli, naj jih uporabljajo doma,
  naj jim rdeče peterokrake visijo nad posteljo, v kotičku nad jedilno mizo, v wc.ju
  za boljšo prebavo….naj si jo vtaknejo kamor jim odgovarja, nas in Aljaža pa naj
  enkrat obdarijo s strpnostjo !

  • Matej

   Sem se danes sprehajal po mestu in videl 20+ križev in niti ene zvezde. Križ mi ne pomeni nič, prav tako ne zvezda a vsakodnevno sem posiljevan s križi. Zatorej te citiram “naj križe uporabljajo doma,
   naj jim križi in rožni venci visijo nad posteljo, v kotičku nad jedilno mizo, v wc.ju
   za boljšo prebavo….naj si jih vtaknejo kamor jim odgovarja, nas civiliste pa naj
   enkrat obdarijo s strpnostjo !

   • SIMON ROZIC

    A si krožil okoli cerkva ali okoli mestne-javne hiše?

   • SIMON ROZIC

    ….civiliste, ali komunistične demokrate?

   • samotoje

    Kakšen civilist, lepo te prosim. Če te v državi, zrasli na krščanskih vrednotah (preberi si, katere so), “posiljujejo” križi, potem si kvečjemu neciviliziran.

    • Friderik Peršič

     In katere so te vrednote …? Je nestrpnost ena izmed njih …?

 • Govekar

  Religije so hudičevo delo, vso to pravljično navlako bi bilo potrebno odstranit.

  • if

   Berite Kdo je Jezus, avtor Messori. Potem debatirajte.

  • Olga2345

   Komunistična in islamistični ideologija sta hudičevo delo! Za razliko od fašizma in nacizma še nista bili kaznovani!

   • Marjan

    Tudi krščansko religijo še čaka kazen. Za vse odvzeto ozemlje, zaplenjene prispevke, zažgane knjige in ljudi, poklane narode, posiljene otroke itd itd.

    • rubec

     Ste se tako odločili pri hare krišna?

     • samotoje

      V bifeju Pri Ančki.

  • marta

   Ampak, če verjameš, da hudič obstaja, potem verjameš tudi, da obstaja BOG.
   Zakaj potem renčiš, da so “religije hudičevo delo, vso to pravljično navlako bi bilo potrebno odstranit.”
   Se mogoče počutiš, da si hudičeva last, ko tako govoriš ? Upam, da ne.
   Ni to samo, kar tako … tja v “en dan” in brez pomisleka …… brundat.

  • samotoje

   Kje bomo torej začeli? Kordiš? Tomić? Mesec? Vatovec? Trček! Trčka bomo prvega odstranili, tak je kot troli iz zgodbic o palčku Davidu. Socialistično levičarstvo je res hudičevo delo.
   P.s. Pri svojem nicku črko k zamenjaj z d.

  • Mimoidoči

   Če so religije hudičevo delo, potem ena mora biti prava in vse ostale lažne, glede na to, da omenjaš hudiča. Lažne religije so hudičevo delo. Dve od teh sta katolištvo in islam. Krščanstvo pa ni hudičevo delo, ker je edina resnična religija.

   Dokaz za to, če si že kdaj bral Novo zavezo, je čudežno širjenje krčanstva na miroljuben način, kljub temu, da so križali Kristusa, kljub temu, da so metali njegove sledilce levom in jih morili na najbolj okrutne načine, kljub okrutni proti-reformaciji in inkviziciji, kjer so bili preganjani najbolj ravno kristjani. Ko so jih metali levom, so se spreobračali pogani na tribunah v kristjane. Bolj, ko so jih pobijali, več novih ljudi je postalo kristjanov. In to vse na miroljuben, neprisilen način.

   Primerjaj z drugo največjo religijo na svetu, z lažno religijo islama. Mohamed je v prvih 10. letih, ko ni učil džihada, v Meki pridobil samo 150 sledilcev (smeh), ko pa je pobegnil v Medino in začel nasilni džihad, je pa v 23. letih pridobil 100.000 sledilcev, ker je vse prisilil v svojo lažno religijo z mečem, terorjem in grožnjami. Torej, če islam ne bi vseboval džihada, grožnje s smrtjo ob zapustitvi te lažne religije, itd. danes verjetno ne bi več obstajal.

   Razlika je očitna.

   Za konec pa še zgodovinska zgodba iz časov starega Rimskega imperija ki govori o čudežu in je dokaz, da je s kristjani bila in je na delu Božja roka. Na hitro: Poganske Rimske legije so bile nekje na severu Evrope kjer so se borile z poganskimi barbari. Poganski barbari so jih obkolili in grozil jim je poraz in smrt. General je rekel legionarjem naj molijo k svojim bogovom,
   a nič ni pomagalo. Zmanjkovalo jim je hrane in vode. Potem pa je
   general zvedel, da je v njegovih legijah tudi nekaj Rimskih vojakov, ki
   so postali kristjani. General je krščanstvo, zaradi splošne politike
   Rimskega imperija do krščanstva takrat, sovražil a se je vseeno odločil,
   da jih najde med vojaki. Ko jih je našel, jim je bolj v šali in nejeveri kot zares rekel, naj molijo k krščanskemu Bogu za njegove legije, ker so obkoljeni, brez hrane in vode in jim grozi krut poraz. Rimski vojaki kristjani, so pokleknili na tla in v veri prosili Boga za pomoč v imenu Jezusa Kristusa. V naslednjih urah se je zoblačilo nad njimi in nastala je nevihta. Začela je padati velika toča, ki je padala po vseh barbarih naokoli in jih pobijala, samo v sredini kjer so bile obkoljene Rimske legije ni padala toča, ampak samo dež in vojaki so tako dobili vodo za piti. Ko je general, poveljnik legij, to videl, da je toča pobila barbare okoli njih, njih pa se ni pritaknila, in so potem lahko se prebili ven iz obroča in zmagali, je začel verjeti, da imajo edino Kristjani prav, kar se tiče bogov oz. Boga in da edino krščanski Bog obstaja. Postalo ga je strah Boga. Rekel oz. zapisal je, da je na lastne oči videl moč verujočih kristjanov oz. njihovega Boga in če Bog to naredil njihovim sovražnikom, ko so ga kristjani med njegovimi vojaki prosili za pomoč, kaj bo naredil Rimskemu imperiju, če ti kristjani
   prosijo Boga naj jim pomaga, ker jih Rimski imperij preganja in pobija.
   Ne vem točno, ker sem pozabil, ali je ta general kasneje postal eden od
   Rimskih cesarjev tistega časa, ampak njegovo poročilo bitke in čudežne
   rešitve je v njegovi dobi vplivalo, da kristjanov niso več preganjali,
   dokler niso popolnoma ukinili preganjanja kristjanov. Resnična zgodba iz zgodovine. Takih je malo morje, samo te zgodovine se nas ne uči. Ljudi pa tudi večinoma ne zanima. Na vašo lastno škodo.

   Kristjani so tako kot je rekel Jezus Kristus, sol zemlje, kjerkoli so
   pravi kristjani, tam je Božji blagoslov. Bog prizanese tistim krajem, pa
   četudi tam živijo pogani ali ateisti, samo zato ker so kristjani med
   njimi, ki molijo za vse ljudi, kot nam je zapovedano. Ko enkrat med ljudmi ni več kristjanov, ki častijo Boga v duhu in resnici, se ljudem slabo piše, priča temu so tudi vse hujše ujme in katastrofe vsepovsod po svetu.

 • Andrej

  Jakob Aljaž, Triglavski župnik, je trn v peti sodobnim levakom. Gre za trk civilizacij. Aljaž je s svojim denarjem kupil vrh Triglava ter vrh in stolp podaril Slovenskemu planinskemu društvu z željo, da bi ohranil slovensko lice slovenskim goram. Takrat so na vrhovih bili križi. Ti zdajšnji nič ne podarjajo, ampak jemljejo, ker ni njihovo. Če pa ne morejo drugače pa oskrunijo s svojimi simboli in upajo, da bo narod pozabil.

  • večni srb

   A res, kupil je, od koga pa, kdo je pa dobil tisti 1 tolar?

   • Andrej

    Goldinar.

    Od občine Dovje. Vse dokumentirano

 • if

  Na sliki je očitno videti križ.
  Zelo verjetno je viden tudi profil telesa križanega Jezusa, katerega koleni je učinek gravitacije na telo potisnil naprej.

 • Olga2345

  Na vrh sodi križ, saj je bil Jakob Aljaž duhovnik! Smo del zahodnega, krščanskega sveta!

  • večni srb

   Katolibani niso del tega sveta.

  • Josip Broz Tito(УДБА)

   Jebo ti Aljaš mater kurvinsku! :)

   PS: Se opravičujem zaradi vulgarnosti. :)

  • Friderik Peršič

   Hahahaha , sami kristjani danes nabijajo …in to taki , ki vidijo cerkev samo takrat , ko je cerkveni pogreb sli poroka …

 • FORT WORTH

  Izvirni Aljazev stolp je bil izdelan in postavljen s krscanskim krizem.
  V spostovanje in v spomin duhovniku Aljazu mora biti stolp restavriran samo tako, kot ga on ( lastnik ) dal postaviti.
  Kakrksnekoli druge varjante ne bodo restavratorsko delo pac pa šalabajzerstvo.

  • večni srb

   Triglav je star kot zemlja, kdo za vraga je pa Jakob Aljaž in zakaj ima dve imeni, pa nobenega priimka?

   Samo še en p* dim, od katerega Slovenija ni imela nič, tujci nam ga vsiljujejo, ne mi.

   • FORT WORTH

    Mogoce bi bilo bolje, ko bi komentiral clanke s srbsko zgodovino…

    • večni srb

     Mogoče bi bilo bolje, če bi ti napisal sploh kakšno vsebijno, namesto tega sranja.

 • Jože

  Kaj ima pa križ z Aljaževim stolpom pa res ne vem. Bog ni imel nič s tem. Ne vsiljujte nepomembnih simbolov na nekaj tako lepega. Tja ne sodi ne zvezda, ne križ in ne kljukasti križ.

  • FORT WORTH

   Zakaj imas pa ti zvezdo na celu ??

  • Silos

   Poslušaj budalo,če je Aljaž kupil svet na vrhu lahko na svojem postavi kakršen simbol hoče
   in postavil je križ na vrhu stolpa in država je dolžna stolp postaviti v prvotno stanje !
   Še kaj ni jasno?

   • svatne

    pa ga ni! Aljaž je gor postavil zastavico.

  • pesjanar

   Jože drži se raje šmarnice katera te ohranja na nogah in pri življenju,vse drugo pa raje pusti pri miru ….

 • Jernej Arko

  Na vrh more velko cedilo v znamenju velike špagetne pošasti oz edinega pravega boga.

 • if

  Ob uradnem odprtju Aljževega stolpa 22. avgusta 1895 so v originalni zasedbi avtorja glasbe pesmi Oj, Triglav, moj dom, Jakoba Aljaža, zapeli še Matej Hubad, Andrej Gassner, Janez Klinar in Tomaž Košir.

  Radgonski duhovnik, pesnik in prevajalec Matija Zemljič, je tekst pesmi “Oj, Triglav, moj dom” leta 1894 ustvaril in opremil z naslovom »Slavin«. Pesem je objavil v mariborskem bogoslovnem glasilu Lipica.
  Leta 1895 jo je odkril dovški župnik in skladatelj Jakob Aljaž, takoj uglasbil in 22. avgusta 1895 zapel ob otvoritvi Aljaževega stolpa.

 • tarantela

  Glede na to, da je v naslovu prispevka omenjena levica, vas vprašam, če veste, da je na lokalnih volitvah v Avstriji 20% glasov dobila Komunistična partija Avstrije. Tako, zdej se pa u rit ugriznte!

 • Gr Enze

  JASNO , DA NA STOLP PAŠE KRŠČANSKI KRIŽ ! KJE JE KUPOPRODAJNA POGODBA , DA JE LASTNICA P.D. LJUBLJANA MATICA ????

  • marta

   Mogoče pa obstaja Darilna pogodba ?

  • večni srb

   Planinsko društvo ni verska organizacija.

  • Friderik Peršič

   Evo ga , še en razburjeni kristjan …

 • rubec

  Bo treba židana iz Stranke Debilov vprašati, kako to da tega zemljišča še niso ukradli. Se že po temu vidi da gre s to stranko samo še navzdol.

 • Republic Commando

  To, ko so ga pobarvali rdeče in na streho pršraufal zvezdo , meji na posilstvo lol

  • Friderik Peršič

   Kako pa veš kakšno je posilstvo …?

 • rubec

  Najbolje bi bilo da se gor tomimekanočevo slivo obesi. Kot bivši inšpektor TNP dobro vem, da če je huda lakota gamsi tudi pokvarjeno marmelado ližejo. In verjemite, lakota bo.

  • Silos

   Bo,ker ljudje ne spoštujejo kmečkega dela!

 • črnaovca

  Kar oboje, bedaki kaj ne moreteda ne bi še tam gori svinjali.

 • večni srb

  Od koga je hrvaški župnik kupil naš triglav, od slovencev že ne, če pa nismo imeli svoje države.

  Kdo je dobil tisti 1 tolar za kupnino?

 • večni srb

  Si predstavljate koliko denacionalizacijskih zahtevkov iz časov fevdalizma je ta gnila država odobrila po osamosvojitvi, ko naj bi se kupovale od neznaih tujcev cele pokrajine, brez vsakih pristojnosti in pravno veljavnih papirjev, za 1 marko?

 • marta

  Koliko ljudi pa lahko stoji naenkrat noter v stolpu duhovnika Jakoba Aljaža ?
  Mogoče kdo ve ?

  • večni srb

   Pred stolpom, naj bi bila tam postavljena majhna lesena piramida, ki je služila za geometrijo.

   Pravo vprašanje je, koliko angelov lahko stoji na špici stolpa?

  • Tadek

   Trije ampak precej natrpani.

 • Silos

  Pod vodstvom Židana je kmetijsko ministrstvo obnovilo partizanski spomenik namesto,da bi denar razdelili kmetovalcem,ki so utrpeli škodo po ujmah?Res smo na ladji Titanik.

 • Bandit123

  Postavite cerkev na vrh, če vam je to v uteho bedaki. Saj smo že sedaj država cerkva in spomenikov.

  • samotoje

   Dobra ideja. Kapelica Marije Snežne.

  • piko8

   Slovenija je krščanska država in tudi stolp je postaviv župnik Jakob Aljaž!!!
   Prvi simbol na stolpu je biv KRIŽ simbol krščanstva!!!

   • opazovalec

    zakaj bi pa bil križ na Triglavu. Kristjanov (aktivnih je za vzorec, k nedeljski maši hodi okoli 5% prebivalstva, poglej koliko otrok je krščenih (momogrede proti svoji volji), koliko jih gre k ostalim zakramentom, in koliko jih je v cerkvi dejavnih po birmi…. ni čuda, da se ne dovoli več ljudskega štetja, kaj šele upeljava cerkvenega davka. Med brati, muslimanska in pravoslavna skupnost dobita več sredstev po izbiri davkoplačevalcev, kakor katoliške škofije, seveda brez Karitasa. Tudi to nekaj pove o vsesplošni religioznosti v Sloveniji. Obstajajo pač države z bogato ateistično tradicijo, npr. Češka, in države z bogato katoliško tradicijo, Slovaška, ali nam bližnja Hrvaška. kaj hočemo, katoliška cerkev je pač nekoliko načete morale in ugleda…. še Irci upravičeno več ne zaupajo RKC.

    • piko8

     Slovenija in Slovenci niso nikoli zaupali zločinsi partiji!!!
     Pa jo moramo prenašati prisilno že 78 let!!
     To je največja katastrofa Slovenskega naroda!!!

     • Friderik Peršič

      Matematika ti ne gre …

    • Dsq

     Češka ima na denarju krščanske simbole in celo prošnjo k svetemu Vaclavu.Glavni praški trg krasi pet njihovih svetnikov itd. To priznavajo za svojo identiteto, čeprav danes ne verujejo več v taki meri, vedo pa od kod izvirajo. In to je pomembno. Mi si pa vesčas žagami korenine in si vsiljujemo neko balkansko identiteto, ki ni naša in nas neprenehoma razdvaja.
     Kar se pa tiče nezaupanja rkc pa ne more biti drugače, zaradi afer o katerih se govori. Menim pa, da se ne govori objektivno, niti z željo po tem, da bi kaj rešili ampak zgolj oblatili neko ustanovo. Veliko bolj pogoste so zlorabe med trenerji, učitelji, očeti. Kazanje s prstom samo na eno izmed problematičnih ustanov pa trpljenja otrok ne reši ampak ostalim, ki niso na tnalu omogoči, da to mirno počnejo dalje. Zlorabe so problem celotne družbe del katere je tudi RKC in jih je treba začeti reševati globalno. Prva je RKC, se strinjam, samo potem bo treba iti dalje.

  • xtc

   Lahko bi levaka na križu kaj misliš -kompromisna varianta ?

  • FRANC3

   Eni smo na to ponosni. Kaj pa vi????

 • xtc

  Definitivno na Aljažev stolp sodi KRIŽ,kot v originalu-komunisti itaq niso sposobni za nič.
  Nadalje rdeča zvezda?
  Od kdaj je komunizem simol Slovencev?
  Od madžarskega cigana in pankrta,ki so ga Mariji broz naf*** v Avstriji?
  To nima nič s Slovenstvom.

  • Friderik Peršič

   No bebček , pa nam razloži od kdaj je križ simbol Slovencev …prej bi rekel , da je simbol nasilnega pokristjanjevanja …

   • RATATA

    A se ne boš ornk rasfukal ti staroverec v titovo komunistično jugoslavijo?

    • Friderik Peršič

     Ne , ne bom …

   • FRANC3

    Govoriš o nasilnem pokristjanjevanju, ki je čista izmišljotina komunistov.
    O nasilnem razkristjanjevanju pa ne veš nič???

    • Friderik Peršič

     Spet eden , ki bo trobezljal kako da v komunistični diktaturi ni smel v cerkev …saj nisi niti mogel , ker so jih te komunajzarske barabe dale vse porušiti ! Še dobro , da smo jih po ” osamosvojitvi ” postavili nazaj , a ne …?

 • Lojz

  Kakšen križ, že itak moramo poslušati vaše zvonove, zdaj pa bi radi še najvišji vrh Slovenije markirali. Ni šans.

  • FRANC3

   Kaj te pa motijo zvonovi. Ko se boš ohladil, bodo pa tvoji najprej leteli k župniku, da ti bo zvonilo zadnjo uro in nato še na pogrebu. Hinavci!
   Ko bo začel v Ljubljani tuliti mujezin iz minareta đamije, boš pa vzdihoval o multi-kulti.

 • Maži Tjaži

  Kleri in komunajzarji…smrdljive prste stran od simbola Slovenstva…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!