fbpx

Je Cerar z izletom v Pariz na državne stroške zlorabil svoj položaj in bo zato kazensko ovaden?

Foto: STA. Takole si je Miro Cerar privoščil izlet v Pariz, kjer je navijal za slovensko rokometno reprezentanco. Vse lepo in prav, če se ne bi peljal na stroške davkoplačevalcev.

Slovensko javnost še vedno razburja izlet predsednika vlade Mira Cerarja in njegove delegacije v Francijo na tekmo za tretje mesto na svetovnem prvenstvu v rokometu, ki sta jo konec januarja odigrali reprezentanci Slovenije in Hrvaške. Cerar si je za pot v Pariz omislil kar vladno letalo falcon, s katerim lahko člani vlade letijo na delovne in uradne obiske, medtem ko bi moral biti glede na vse razumljive okoliščine ogled rokometne tekme obisk zasebne narave; Cerar je s tribune s svojimi sodelavci – prijatelji zgolj navijal za slovenske rokometaše. Na vladi vztrajajo, da je šlo za delovni obisk, saj je Cerarja na tekmo povabila Slovenska rokometna zveza, a gre po mnenju javnosti za sprenevedanje, saj so člani vlade kot uradne osebe ves čas vabljeni na vse konce in kraje, pa to še ne pomeni, da so zato upravičeni do rabe falcona na državne stroške. Če si je Cerar zaželel ogleda rokometne tekme v svojem prostem času, bi pač moral leteti z redno letalsko linijo, kot vsi drugi državljani.

Na eni izmed sej državnega zbora je o upravičenosti Cerarjevega izleta v Pariz poslansko vprašanje zastavil tudi viden član opozicijske stranke SDS, Vinko Gorenak, ki je sicer pozdravil odločitev vladnih predstavnikov, da so si ogledali slovensko rokometno reprezentanco, vseeno pa bi to po njegovih besedah morali storiti na lastne stroške, na račun svoje nič kaj skromne plače. “Od kod ima predsednik vlade pravico koristiti državno letalo falcon, se peljati v zasebne namene v Pariz, tam biti na rokometni tekmi in se pripeljati nazaj?” se sprašuje Gorenak, ki mu ni jasno, kako lahko vlada sploh opraviči, da je na pot vzela tudi svoje piarovce in fotografa. “To je, gospe in gospodje, izlet. To je kaznivo dejanje zlorabe položaja predsednika vlade,” opozarja Gorenak.

Kot navajamo že zgoraj, se je generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič izgovarjala, da se je Cerar rokometne tekme udeležil na povabilo rokometne zveze in da zato ne drži trditev, da je bil polet predsednika vlade v Pariz zasebne narave. “Ni bil na izletu, ampak je bil v skladu s sklepom vlade, ki je bil sprejet 25. 7. 2016, na delovnem obisku v tujini. Prav tako ne drži, da so bili z njim samo novinarji, temveč tudi svetovalec za gospodarstvo v njegovem kabinetu in ostali s področja odnosa z javnostjo, bili so pa tudi predstavniki ministrstva za šolstvo,” se izgovarja Kozlovičeva.

Dejstvo, da si vlada pravila o tem, kdo vse je član vlade in s tem upravičen do poleta s falconom na stroške davkoplačevalcev, razlaga po svoje, daje slutiti tudi odgovor ministrice za obrambo Andreje Katič. Slednja je namreč poudarila, da je bilo novembra 2012 letalo falcon resda predano v upravljanje ministrstvu za obrambo, z namenom trženja v sistemu ATARES, letalo je bilo na podlagi tega vpisano tudi v register vojaških zrakoplovov, a se je izkazalo, da nekega velikega interesa za uporabo letala v okviru sistema ATARES in v Natu ter EU ni bilo. Tako se letalo že od vsega začetka uporablja predvsem za prevoze za potrebe državnih organov, ministrstvo pa je sklenilo tudi posebno pogodbo za prevoze za potrebe Slovenije transplant.

Foto: STA. Delegacija, ki je s falconom potovala v Pariz. Na sliki je tudi otrok, za katerega pa na vladi, trdijo, da ni bil na letalu. Še vedno ne vemo, čigav je in od kod je prišel.

Foto: STA. Delegacija, ki je s falconom potovala v Pariz. Na sliki je tudi otrok, za katerega pa na vladi trdijo, da ni bil na letalu. Še vedno ne vemo, čigav je in od kod je prišel.

Upravičence do uporabe letala za potrebe državnih organov je določila Vlada RS s sklepom 11. julija 2014. Upravičenci za uporabo letala za izvajanje protokolarnih prevozov za uradne, delovne obiske v tujini, so po navedenem sklepu predsednik Republike Slovenije, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, predsednik Vlade Republike Slovenije, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije, predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, Varuh človekovih pravic Republike Slovenije in člani Vlade Republike Slovenije. Letalo falcon se lahko uporablja tudi za druge prevoze za potrebe državnih organov, če je s tem zagotovljena boljša izkoriščenost letala ob izvajanju protokolarnih zadev.

Naj spomnimo. Naročnik prevoza za 28. januarja 2017 je bil Kabinet predsednika vlade, Ministrstvo za obrambo pa je bilo izvajalec prevoza. Na letalu falcon je bilo 10 potnikov in trije člani posadke, od tega sta bila dva potnika varnostnika. V Pariz so sicer leteli predsednik vlade Miro Cerar, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, trije piarovci iz Cerarjevega kabineta: Klemen Babnik, Tanja Subotić Levanič in Rok Hodej, pa dva dodatna predstavnika ministrstva za izobraževanje, znanost in šport – Boro Štrumbelj in Miha Urbanc. Na letalu je bil tudi fotograf STA Nebojša Tejić. Dolgo se je v javnosti šušljajo, da je bil na letalu tudi otrok, saj so ga v dvorani večkrat fotografirali s člani Cerarjeve delegacije, a so to iz kabineta hitro zanikali.

Letalo je sicer letelo na relaciji Ljubljana – Pariz in Pariz – Ljubljana, v Franciji pa je pristalo na letališču Le Bourget. Kot je pudarila Katičeva, stroški poleta dokončno še niso znani, ker še niso prejeli vseh računov. Po doslej znanih podatkih naj bi znašali 6.588,19 evra, v kar so vključeni tudi stroški tričlanske posadke. Stroški bodo poravnani iz sredstev, ki so bila v letu 2017 posebej zagotovljena Slovenski vojski za izvedbo 400 ur prevozov z letalom falcon za potrebe državnih organov. “Kar se tiče samega cenika letala falcon, je ta določen skladno s pravilnikom za izvrševanje proračuna, cena ene ure leta stane 4.221 evrov. Zajema materialne stroške v višini 2.697 evrov in amortizacijo v višini 573 evrov ter stroške dela v višini 951 evrov,” je na seji razkrila ministrica.

Toda let iz Ljubljane v Pariz in nazaj ni dolg samo uro in pol, zato se Gorenak upravičeno sprašuje, kako so na vladi izračunali, da jih je polet stal samo dobrih 6 tisoč evrov, če je ura letenja več kot 4 tisoč evrov, stroški pa nastajajo tudi takrat, ko je letalo na tleh in čaka na potnike. “Kaj je delalo dodatnih šest ljudi na letalu ob premieru in ministrici? Zakaj so se oni peljali v Pariz? Tudi to se preprosto ne bi smelo zgoditi. Nihče od njih ne bi smel iti na izlet na državne stroške in s seboj peljati šest ljudi,” je bil še ogorčen poslanec SDS, ki zato napoveduje tudi kazensko ovadbo.

Po besedah Gorenaka lahko vabilo na rokometno tekmo primerjamo s povabilom planiškega komiteja na smučarske polete, pa denimo vabilom na Zlato lisico. “Vse nas vabijo na takšne dogodke. Za to gre. Torej, to ne more biti delovni obisk. Noben tuji funkcionar tega vabila ni sprejel,” je še dodal nekdanji notranji minister. Po njegovih besedah nihče nikoli ne bi nasprotoval Cerarjevemu obisku rokometne tekme, če bi si izlet plačal iz lastnega žepa. To početi za tuj denar pa je nedopustno.

Foto: STA. Narobe svet. Janšo so režimski mediji raztrgali, čeprav je zasebni let v domovino zaradi bolnega sina plačal iz lastnega žepa.

Foto: STA. Narobe svet. Janeza Janšo so režimski mediji raztrgali, čeprav je zasebni let v domovino zaradi bolnega sina plačal iz lastnega žepa.

Zanimivo, Gorenak je opozoril tudi na leto 2012, ko je takratni predsednik vlade Janez Janša odšel z družino na dopust v Grčijo in tja potoval z redno linijo. Ker pa je otrok hudo zbolel, so se nemudoma vrnili v Slovenijo z zasebnim letalom, ki ga je Janša plačal iz lastnega žepa, režimski mediji pa so takoj skočili na noge in skušali Janšo na vsak način diskreditirati, ker naj bi si privoščil predrag polet. O Cerarjevem izletu na državne stroške pa mainstream mediji niso poročali, lotili so se ga le redki spletni portali, kot je blog Bojana Požarja.

In kako pogosto vlada dejansko uporablja vladno letalo? Po naših podatkih so v tujino ministri v letu 2016 leteli 102-krat, ker pa je denarja za polete zmanjkalo že sredi leta (prvotna predvidena sredstva so bila 400 tisoč evrov), je vlada junija lani zagotovila dodatnih 320 tisoč evrov. Samo lani je vzdrževanje in pregled falcona davkoplačevalce stal 1,44 milijona evrov. Bode v oči, da so vladni predstavniki tudi za polete na Dunaj, v Beograd, Bruselj in Pariz, kjer so na voljo redne letalske linije, uporabljali falcon, čeprav so se zavezali, da bodo, če bo to le mogoče, potovali s cenejšimi rednimi letalskimi prevozniki. Še več; vladni predstavniki so s falconom najpogosteje leteli ravno v destinacije, za katere obstaja cenejša možnost v obliki rednega prevoza.

V kabinet Vlade RS smo naslovili več vprašanj v povezavi z rabo letala in zahtevali razkritje seznama vseh potnikov, ki so s falconom leteli v letih 2015, 2016 in 2017. Zaprosili smo tudi za razkritje cene posameznih poletov in koliko ur je bilo porabljenih za posamičen let. Delno so nam že odgovorili; do objave tega prispevka so v letu 2017 s falconom leteli že 15-krat, leta 2016 102-krat, leta 2015 pa 64-krat, kar kaže, da se Cerarjevi v falconu počutijo iz leta v leto udobneje. Preostale odgovore nam bodo, tako pravijo, posredovali v roku enega tedna, saj gre za seznam okrog 2.000 prepeljanih oseb!

Luka Svetina