Je DARS-ov več milijonski posel video opremljanja avtocest koruptiven? V SDS predlagajo njegovo revizijo

Foto: STA

Poslanska skupina SDS je na Komisijo za nadzor javnih financ naslovila predlog za obravnavo točke dnevnega reda glede problematike javnega naročila vzpostavitve sistema video nadzora na avtocestnem omrežju. Več milijonski posel vzpostavitve video nadzora je po njihovem mnenju evidentno diskriminatoren, zato Računskemu sodišču RS predlagajo njegovo revizijo.

Načelo gospodarnosti, učinkovitosti in uspešnosti določa, da mora naročnik izvesti javno naročanje tako, da z njim zagotovi gospodarno in učinkovito porabo javnih sredstev ter uspešno doseže cilje svojega delovanja. V poslanski skupini SDS opozarjajo, da se v primeru DARS-a glede vzpostavitve video nadzora na avtocestnem omrežju pojavlja vprašanje zasledovanja omenjenih načel in ciljev javnega naročanja.

Padle so že kazenske ovadbe
Ponudniki so po poročanju medijev že med razpisom tega javnega naročila prek portala javnih naročil opozarjali, da so razpisni pogoji diskriminatorni in napisani za točno določenega ponudnika – za podjetje Teleste. Še preden je bil razpis za javno naročilo zaključen, je namreč eden od ponudnikov podal kazensko ovadbo zaradi suma korupcije, negospodarnega ravnanja z javnimi sredstvi in opustitve dolžnega ravnanja. Mediji navajajo, da so ovadeni minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ministrica za finance Mateja Vraničar Erman, predsednik uprave Darsa Tomaž Vidic, članica nadzornega sveta Darsa Tatjana Colnar, svetovalec Darsa Bojan Banfi in generalni direktor družbe DRI upravljanje investicij Jurij Kač.

Revizija naročila nujna za zagotovitev transparentnosti
V SDS zato postavljajo vprašanje glede sledenja ciljem in načelom javnega naročanja predvsem zaradi besedila v razpisni dokumentaciji, in sicer je pri točki tehnična rešitev – minimalne tehnične zahteve za opremo navedeno: “Naročnik (Dars) je v ABC Maribor že vgradil osnovo takšnega video nadzornega sistema s projektom trasnih kamer in sicer video nadzorni in upravljalski sitem S-VMX 2.3 proizvajalca Teleste. Enak sistem je uporabljen tudi v predorih Markovec in Karavanke in predstavlja programsko in strežniško platformo za izgradnjo enotnega video sistema v celotnem omrežju naročnika. Vsi ostali video sistemi na obravnavnem območju so starejši od 5 let in so tehnično gledano zastareli. Širitev sistema S-VMX je najbolj smiselna in ekonomsko učinkovita, tako s stališča nadgradnje kot tudi s stališča vzdrževanja. Enak sistem je že več kot 10 let uspešno v uporabi v Avstriji na celotni avtocestni mreži.”

V poslanski skupini zato predlagajo, da komisija po opravljeni razpravi sprejme sklep, s katerim računskemu sodišču predlagajo, naj opravi revizijo pravilnosti in smotrnosti javnega naročila.

C. Š.

 • TOML

  Evo nova runda.
  Socialisti kradejo kot srake.
  75 letno komunistično izpopolnjevanje jim daje rezultate.

 • stajerc5

  OK, to je aktualna zadeva. Nujna kontrola vsega moznega! Ampak, naj mi vsaj eden odgovori, zakaj se ne podrejo stare “mitnice”????????

  • Olga

   Ravno Janševa vlada jih je začel podirati! Vprašajte levake!

   • stajerc5

    Saj to cakam, paaaaa….?

 • Olga

  Bravo SDS!

 • Novakec1

  Cesto po nesreči pa dva dni pospravlajo

  • stajerc5

   Hehe, pa se strajkajo ne…!

 • PikaPolonica

  Uslužen in kimatorski kader je ovaden.

 • RATATA

  Kaj je treba z vprašaji zaključevat naslove, ko je vendar jasno, da je koruptivno!

 • Zgornji

  Itak Logično da Je !!! :-P

 • Hun

  hehe ko to berem mi takoj asocira na enak problem z vgradnjo stevcev za vodo v stanovanjih po Sloveniji….ko montiram v Avstriji in sprasujem stranke-Avstrice na kolko casa oni menjajo stevce vsi odgovarjajo da na 10 oz. 15let pa se v tej dobi stevec ni tok “zmahan” da bi kazal očitne anomalije pri merjenju….pri nas jih menjamo na 5let…dobr ns birokrati obirajo z provizijami od politicno nastavljenih privatnikov z licenco…ponavad ima specificno licenco eno ali dve podjetji v drzavi..

 • Morala

  Očitno ni več posla v SLO, ki ne bi bil koruptiven!

  • radames

   Zato bodo povečali državni proračun na 13 milijard, ker jih bo šlo 7milijard za korupcijo. (Državni proračun se giblje okoli številke 10 milijard.)

 • radames

  Najprej naj DARS odstrani prave, pravcate OVIRE na avtocestnem križu. Te ovire predstavljajo čelne cestninske postaje, ker ne služijo ničemer, hitrost pa je omejena na 60km/h.

 • Fireblade

  90% javnih razpisov za storitve je točno napisanih za neko firmo ali posameznike okoli firme.

 • Coeus

  Kratek odgovor na to in vsa podobna vprasanja je DA. Tu ni sence dvoma. Vsi razpisi in posli vseh vlad in ostalih javnih sluzb (sem moral malo razsirit) so koruptivni… brez izjem.

  SDS predlaga revizijo zgolj iz dveh razlogov.

  1. Da vrze malo peska v oci svojim volilcem
  2. Ker so nezadovoljni z delezem pri deljenju plena ali ker v deljenje plena niso vkljuceni

  • Anton

   kateri/katerim strankam si namenil svoj glas v volitvah v teh 25/26 letih odkar smo kot država samostojni.

   • Coeus

    Tistim, ki so bile v danem trenutku najmanj nesposobne ali pa se se niso dokazale, kot totalno nesposobne.

    Dejstvo je, da pametne opcije ni bilo vseh teh letih. In ce ze moram izbirati med samimi slabimi in skodljivimi variantami pac izberem tisto, zakatero vsaj obstaja upanje.. no ja… to se je v vseh teh letih pokazalo kot brezupno upanje), da bodo morda boljsi… je pa vedno isto. Totalno nesposobni so tako levi kot desni, kar niti ni cudno, saj je vse isti kovanec samo stran je druga.

    En cent je en cent ne glede na to kako ga obracas in kaj pise na tisti strani na kateri ga trenutno gledas.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!