fbpx

Je Loterija Slovenije spreminjala izid lota na uradni strani? Kar trikrat objavili različne rezultate istega žrebanja!

Foto: sta

“Kaj se dogaja v slovenskem lotu? Naj mi nekdo razloži, zakaj so po včerajšnjem žrebu super lota trikrat spremenili izid na uradni strani Loterije Slovenije. Gamad kradljiva,” se je glasil zapis na Twitterju, ki je pritegnil našo pozornost. Loterija Slovenije je nevšečnosti priznala in se javnosti tudi opravičila.

Svojo ugotovitev je uporabnik Twitterja podkrepil s fotodokazom, vendar pa mu je Twitter kmalu zakril fotografijo in jo označil kot preveč občutljivo za objavo. Vseeno se nam je uspelo dokopati do nje in jo objavljamo tukaj:

Foto: Twitter

Uporabnik je na, milo rečeno, čudno dogajanje na Loteriji Slovenije opozoril tudi na Facebooku, vendar mu je Facebook prvo objavo najprej izbrisal, ko je poskusil še drugič, pa je to družabno omrežje izbrisalo še vse komentarje. Tako prikrivanje informacij in selektivno brisanje objav, ki niso v ničemer žaljive, ampak opozarjajo na nepravilnosti, pa le še podpira mnoge komentarje uporabnikov, da naj bi šlo za nezakonito prirejanje rezultatov iger na srečo.

V igri Super Loto je bila na prvi dan novega leta izžrebana sedmica, ki je srečnežu prinesla milijon evrov. Kombinacija zmagovalnih številk je bila vplačana na Igu.

Prirejanja ne priznajo: To so zapisali v svojem opravičilu
Kasneje pa so z Loterije Slovenije poslali opravičilo, v katerem so poskušali pojasniti omenjeno nevšečnost. Zatrjujejo, da so izžrebane številke “skladno z običajnim protokolom pravilno objavili na televizijskem žrebanju, jih z e-sporočili posredovali e-igralcem, jih objavili na spletnem portalu www.eloterija.si, na odzivniku Loterije Slovenije, na specializiranih prodajnih mestih Loterije, na vseh BS Petrol, MOL, OMV in v trafikah 3Dva ter na mobilni aplikaciji Loterije Slovenije.” Vendar pa naj bi pri objavi podatkov prišlo do dveh neljubih tehničnih zapletov. Njihovo obrazložitev objavljamo v celoti:

“Na spletni strani www.loterija.si so se podatki osveževali postopoma (v roku 30 minut): avtomatično sta se najprej osvežila le podatek o krogu in datumu žrebanja, nato podatek o izžrebanih številkah in nazadnje podatek o informativnih vrednostih dobitkov. V tem času so bili tako objavljeni rezultati iz žrebanja Super Lota 31. marca 2017. Ob tem naj povemo, da so podatki, objavljeni na spletni strani www.loterija.si, zgolj informativne narave – Loterija skladno z 18. členom Pravil igre Loto najkasneje v roku sedmih dni od žrebanja sestavi poročilo za določen krog igre in ga objavi na vseh prodajnih mestih igre in na spletnem naslovu. Poročilo je podlaga za izplačilo dobitkov. V poročilu, objavljenem 1. januarja zvečer (po žrebanju), je bila vrednost dobitkov Super Lota napačna: skladno s 15.a členom Pravil igre Loto mora Loterija v primeru, da v določenem krogu ni dobitka posamezne vrste, vrednost sklada za to vrsto dobitka sorazmerno dodati dobitkom nižje vrste tega kroga => ker dobitek Super 6+1 ni bil vplačan, se je sklad v višini 29.328,47 evrov razdelil med vse dobitke Super Lota, napačno tudi v dobitek Super 7. Do odprave neskladja so bila izplačila dobitkov Super Lota ustavljena,” so zapisali ter še zaključili: “3. januarja zjutraj smo pripravili novo poročilo s pravilnimi vrednostmi dobitkov in ga objavili na spletni strani www.loterija.si. Na podlagi tega poročila tudi izplačujemo dobitke Super Lota. Igralcem se za nevšečnosti iskreno opravičujemo.”

Zaradi incidenta so mnogi podvomili v poštenost tovrstnih iger na srečo. Kaj pa vi, jim verjamete?

M. S.