fbpx

Je mogoče, da Ninamedia na tako predrzen način in z zavajajočimi vprašanji usmerja javno mnenje?

Marjan Šarec je podpisal sporazum s strankami, zaradi katerih je razpadla njegova vlada, saj se z njimi ni dalo delati. (Foto: Twitter)

Gre le za šalo ali je Ninamedia resnično pošiljala na elektronske naslove anketo, ki je vsebovala povsem sugestivne vprašalnike, ki so bili za povrhu vsega še močno usmerjeni proti aktualni vladi? Glede na slovnične napake dopuščamo možnost, da se je nekdo pošalil na njihov račun, a glede na pretekle izkušnje, je pravzaprav mogoč praktično vsak scenarij. Prav nič ne bi bilo nenavadno, če bi se še na tak način podpirali KUL-ovce in rušilo sedanjo vlado.

Ninamedia, ki naj bi merila javno mnenje, naj bi te dni okoli pošiljala močno sugestivni vprašalnik, ki ni nudil kaj dosti izbire – ne glede na to, katero vprašanje je uporabnik izbral, ga je izbral v škodo aktualni vladi. Nedvomno gre za očitno usmerjanje oziroma ustvarjanje javnega mnenja, v prid strankam KUL-a: na vprašanje “Kaj je po vaše najpomembnejša naloga prihodnje vlade”, so na izbiro namreč ponudili zgolj protivladno usmerjene odgovore. Tako so anketiranci lahko odgovorili s predlaganimi odgovori “miritev državljanov”, “reševanje finančne luknje, ki jo je skopala obstoječa vlada”, sprejetje bolj normalnih ukrepov v zvezi s covid”, “kazenski pregon vseh, ki sodelujejo  v tej vladi za korupcijo, ki so jo povzročili”. Možnost je bila tudi napisati svoj odgovor, vendar pa je več uporabnikov zatrdilo, da je bilo po tem, ko so pod drugo zapisali vladi bolj naklonjen odgovor, pri priči konec ankete.

Janez Janša je pred leti rekel, da Ninamedia ne meri javnega mnenja, ampak ga ustvarja, Ninamedia pa je nato vložila zoper njega zasebno tožbo. Okrožno sodišče v Mariboru je nato odločilo, da za tožbo ni podlage. Po mnenju sodišča iz Janševih izjav za Večer, v katerih je tudi dejal, da je Ninamedia “nekakšna hišna služba Gregorja Golobiča“, ni bil razviden namen zaničevanja. Tudi lastnik agencije Nikola Damjanić je zaradi izrečenega vložil kazensko in civilno tožbo – v tem primeru pa je ljubljansko sodišče v pravdi pravnomočno ugodilo tožbi Ninamedie. No, v sosednjih državah se agencij, ki bolj ustvarjajo kot pa merijo javno mnenje, lotijo drugače. V aferi, ki je s položaja avstrijskega kanclerja odnesla Sebastiana Kurza, je pred dnevi časnik Die Presse tako poročal, da so aretirali raziskovalko javnega mnenja, ki naj bi med drugim tudi prirejala javnomnenjske raziskave, ki so jih nato objavljali v časniku Österreich.

Foto: Tw

 

Sara Bertoncelj