fbpx

Je Muženič poskrbel, da bodo Goloba preiskovali “pravi” kriminalisti?

Darko Muženič naj bi zamenjal kriminaliste v preiskavi družbe Gen-I in Roberta Goloba. (Foto: STA)

Po virih Požareporta je Darko Muženič spretno izkoristil prerazporeditev Mitje Nerata za ureditev primerov, ki bremenijo njega ali Roberta Goloba. Skupini, ki je preiskovala afero Farrokh in sporne posle družbe Gen-I, je najprej dal še preiskavo Teš 6 – takoj potem pa je skupini odvzel preiskavi primera Farrokh in Gen-I oziroma Roberta Goloba “pod pretvezo preobremenjenosti”. “Iz vsega tega je seveda mogoče tudi logično sklepati, da želi predsednik vlade Golob – prek direktorja NPU Darka Muženiča – kontrolirati preiskavo zoper sebe in Gen-I,” je logično zaključil Bojan Požar.

Pred tremi dnevi je začuda prva pisala Mladina, da policija in tožilstvo preiskujeta Gen-I, med preiskovanimi odgovornimi osebami bi tako bil tudi Robert Golob, ki je dolga leta vodil to družbo. On celo pravi, da jo je ustanovil in jo spravil iz nič do treh milijard. Policisti pod vodstvom specializiranega državnega tožilstva zbirajo informacije v zvezi z očitki, in sicer glede spornega poslovanja hčerinske družbe Gen-I iz Beograda, ki naj bi denar na podlagi svetovalnih pogodb nakazovala določenemu podjetju v Črni gori. Kritični mediji smo te zgodbe razkrivali že pred volitvami. Po informacijah Mladine naj bi policisti pod drobnogled vzeli tudi načrte delne privatizacije družbe Gen-I. Golob je sicer dejal, da ni seznanjen z uvedbo preiskave proti njemu. A Mladina namiguje, da bi vse to lahko botrovalo Golobovemu vpletanju v delo policije in odhodu notranje ministrice Tatjane Bobnar.

Po navedbah različnih medijev bi lahko zadevo preiskovali v Nacionalnem preiskovalnem uradu ali v PU Nova Gorica, kamor sodi sedež družbe Gen-i in kjer ima Golob tudi stalno prebivališče. Ob tem je seveda zanimivo, da sta bili v poročilu v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava izpostavljeni prav ti dve enoti, ki naj bi Goloba najbolj zanimali – na NPU se mu je mudilo vrniti nekdanjega direktorja Darka Muženiča,  PU Nova Gorica pa vodi Evgen Govekar, ki je bil (na podlagi predpisanega kadrovskega postopka) imenovan v času prejšnje vlade – Lindav in Bobnarjeva sta po navedbah Mladine med političnimi pritiski omenila prizadevanja za Govekarjevo zamenjavo. Po besedah Bobnarjeve naj bi moralo vodstvo policije zamenjati tudi direktorja uprave za policijske specialnosti Martina Jazbeca. Slednji naj bi bil po nekaterih informacij v sporu z neformalnim šefom Golobovega varovanja Milošem N. Milovićem. Ostane nam torej precej smiselna razlaga, da je Golob na mesta, kjer bi ga lahko preiskovali, želel postaviti svoje ljudi.

Predsednik vlade Robert Golob in njegov neuradni vodja varovanja Miloš Njegoslav Milović (Vir: epa, Prava.si)

Informacije o poslovanju družbe Gen-I je pred državnozborskimi volitvami zbiral tudi zdaj že nekdanji direktor urada za preprečevanje pranja denarja Damijan Žugelj, ki je po navedbah Mladine blizu prejšnjemu premierju Janezu Janši. Žuglej naj bi stal tudi za “krivo ovadbo” zoper Muženiča, ki je botrovala temu, da so ga zamenjali na čelu NPU. Ko je Golob želel po hitrem postopku Muženiča spraviti nazaj v NPU, sta imela Bobnarjeva in Lindav glede tega utemeljene pomisleke, saj je proti njemu potekala preiskava evropskega javnega tožilstva. Muženič je kljub temu že konec julija prevzel vodstvo NPU-ja. Po poročanju Požareporta je bil takoj po njegovi vrnitvi zamenjan Mitja Nerat, kriminalist, ki je preiskoval afero Teš 6 in naj bi bil “kazensko” premeščen v Tacen menda na zahtevo novega direktorja kriminalistične uprave Davida Antoloviča.

Viri Požareporta pravijo, da je Muženič spretno izkoristil prerazporeditev Nerata za “ureditev primerov, ki bremenijo njega (afera Farrokh oziroma zloglasno pranje iranskega denarja skozi Novo Ljubljansko banko) in Roberta Goloba” znotraj tožilsko-policijske preiskave Gen-I. Skupini, ki je preiskovala oba primera, je dal še preiskavo Teš 6, takoj potem pa jim odvzel preiskavi primera Farrokh in Gen-I (Roberta Goloba) “pod pretvezo preobremenjenosti”. Po navedbah Požareporta je obe zadevi prepustil svojo pomočnici Tanji Družnik, kar naj bi bilo izrazito nenavadno. Pomočniki direktorjev NPU namreč nikoli ne izvajajo preiskav. “Iz vsega tega je seveda mogoče tudi logično sklepati, da želi predsednik vlade Golob – prek direktorja NPU Darka Muženiča – kontrolirati preiskavo zoper sebe in Gen-iI” je logično zaključil Bojan Požar.

Požar je glede preiskave balkanskih poslov družbe Gen-I pred dnevi poročal, naj bi del denarja iz Gen-I Beograd prišel tudi na Kosovo do kroga predsednika vlade Albina Kurtija, kar naj bi vedela tudi srbska obveščevalna služba BIA. Vso policijsko dokumentacijo, povezano s to preiskavo, naj bi odstopljena ministrica za notranje zadeve predala državnemu tožilstvu, zato nekateri Požarovi viri ocenjujejo, da bo Golob zelo težko zaustavil to preiskavo, četudi na hitro zamenja “pol policije”. O Golobovih balkanskih poslih smo aprila med drugim pisali v članku “Robert Golob se je znašel v mednarodni finančni preiskavi“, v članku “Kam je izginilo vsaj 20 odstotkov električne energije v Srbiji, kjer je Gen ključni del energetske mafije” pa je albanski analitik Astrit Gashi ob razkritju afere s kosovskim veleposlanikom na Hrvaškem Martinom Berishajem v povezavi z denarnimi nakazili beograjske podružnice Gen-I poudaril, da je Gen- v samem vrhu srbske elektro mafije.

Dnevnik pa je med drugim izpostavil, da se namesto stabilnosti po “destruktivnem vodenju v dveh letih tretje Janševe vlade” obetajo ponovne težave. To po njihovih navedbah nakazuje tudi stanje na NPU-ju, od koder je neformalno mogoče slišati, da je odnos med direktorjem uprave kriminalistične policije Antolovičem in direktorjem NPU Muženičem slab. Razlog za slabe odnose bi lahko bil ta, da je bil Antolovič v preteklosti Muženičev pomočnik, zdaj pa kot vodja kriminalistične policije bdi tudi nad NPU. Po neuradnih informacijah Dnevnika naj bi Antolovič Muženiču očital prepočasno reševanje nekaterih zadev na NPU, imela pa naj bi tudi različne poglede na odnos med upravo kriminalistične policije in NPU. Za nameček pa so začele krožiti informacije, da je Muženič izmed vodilnih policijskih šefov najbližje Golobovemu krogu.

Sara Kovač