fbpx

Je prihodnost slovenskih študentov v Evropi?

(Foto: JF)

Podpredsednik Evropske komisije Jyrki Katainen se je srečal s študenti Ekonomske fakultete v Ljubljani. Glede na strokovno področje Finca bi pričakovali, da bo več povedal o delovnih mestih in problematiki, ki se tiče mladih. Tako pa se je osredotočil predvsem na integracijo v Evropi in se dotaknil begunske problematike.

(Foto: JF)

(Foto: JF)

Ekonomska fakulteta je v okviru Jean Monnet aktivnosti pri predmetu Ekonomske politike EU gostila podpredsednika Evropske komisije. Jyrki Katainen naj bi s študenti  delil svoje znanje in izkušnje, saj je bil 15 let član finskega parlamenta, v tem času 3 leta tudi predsednik vlade. Na Evropski komisiji deluje na področju delovnih mest, rasti, naložb in konkurenčnosti. Pričakovali bi, da bo mladim svetoval, kako do zanimivih in družbeno koristnih delovnih mest, tako v Sloveniji kot Evropski uniji, pa nič od tega.

Čeprav izgleda, da bodo slovenski študenti kmalu sami postali ekonomski migranti, podpredsednik EK temu ni namenil večje pozornosti. Po podatkih SURS se je iz Slovenije leta 2014 izselilo kar 14.336 ljudi, v prvih treh mesecih letošnjega leta pa že 3.783. Beg možganov v tujino je vse bolj pogost, migrantski tokovi znotraj Evrope pa vse močnejši.

Študente je pozval k aktivnosti in udejstovanju na nacionalni in mednarodni ravni: »Niste odgovorni le zase, temveč za celo Evropo. Če želimo, da bo Evropa delovala, moramo sodelovati.« Prihodnost Evrope vidi v še večji integraciji, zlasti ekonomski.

J. F.