fbpx

Je to oseba, ki napada novinarja Perša pod psevdonimom na portalu Insajder?

Svetlana Vasović Mekina (Foto: YouTube)

Novinar Luka Perš se že skoraj dva tedna trudi pridobiti potrdilo o diplomi, ki naj bi jo vrhovni sodnik Branko Masleša pridobil leta 1975 v Sarajevu. Pri tem je naletel na neverjetno veliko ovir, očitno pa gre nekaterim njegovo poizvedovanje tudi močno v nos. Po vsej verjetnosti se je iz tega razloga nanj spravil tudi portal Insajder in mu očital, da se na družabnem omrežju predstavlja tudi pod lažnim imenom. Kar seveda ni res, nam je zagotovil Perš. Je pa očitno res, da se z lažnimi imeni podpisujejo novinarji Insajderja – avtorica omenjenega članka se je namreč podpisala kot Anja Klein, po nekaterih podatkih pa naj bi v resnici šlo za Svetlano Vasović Mekina, ženo Igorja Mekine, ki je solastnik in urednik Insajderja. Spomnimo, pred leti je Mekina izgubil službo na Dnevniku, ker je svoji ženi predal določene podatke, ta pa jih je objavila v srbski Politiki.

Včeraj je portal Insajder napadel novinarja Luko Perša in to povsem brez potrebe oziroma brez utemeljenega razloga. Pisali so namreč o tem, da se novinar na družabnem omrežju pojavlja tudi prek svojega lažnega Twitter računa “Sodni svet” in se tako včasih pogovarja tudi sam s sabo. Novinarka Anja Klein je članku nadela naslov: Dno dna: Luka Perš razkrit ob zahrbtnem tvitanju z računa »SodniSvet«, komentatorji so ga »raztrgali«, vsebina pa se je nadaljevala v enakem napadalnem in žaljivem slogu. Insajder je hitro prejel pojasnilo, da gre za dve različni osebi in da so zapisali lažne navedbe, Perš pa je tudi zahteval umik članka in zagrozil s tožbo. Lažnivi članek, katerega namen je diskreditacija novinarja, ki preveč sprašuje o diplomi Branka Masleše,  je danes še vedno na portalu.

“Novinar Luka Perš bi zlahka dobil več tisoč evrov odškodnine, če bi tožil portal v lasti Boruta Mekine,” je opozoril novinar Bojan Požar, ki je opozoril tudi na to, da je ime Anja Klein po vsej verjetnosti psevdonim, pod katerim se skriva Svetlana Vasović Mekina, torej žena delnega lastnika portala. Pisanje pod psevdonimi oziroma nepodpisani članki so očitno v družini Mekina kar v navadi, Požar je že pred časom tvitnil: “Igor Mekina! Ko so te pred leti metali iz Dnevnika, si me moledoval za pomoč, ker so te povsod drugje izobčili. Jaz pa sem ti pomagal. In danes mi takole vračaš, z nepodpisanimi članki na portalu, ki je v lasti enkrat že obsojenega zloglasnega tajkuna Igorja Laha?!” Tudi tokrat je Požar spomnil na dogajanje izpred let, ko je Dnevnik odpustil Mekino, in sicer zato, ker je določene podatke predal svoji ženi, ta pa jih je objavila v srbskem časopisu Politika.

Igor Mekina

Mekina je ravnal najmanj hudo nevestno oziroma malomarno
Po osmih letih pravdanja je leta 2016 sodišče ugotovilo, da je časopisna hiša Dnevnik  zakonito odpustila nekdanjega urednika zunanjepolitične redakcije Igorja Mekino – ta je namreč trdil, da je bila odpoved nezakonita in je službo zahteval nazaj. Razlog, da je izgubil službo, se je sicer zgodil že leta 2008. Takrat se je veliko govorilo o članku iz Dnevnika, in sicer o pogovorih med slovenskimi in ameriškimi diplomati. Med drugim tudi o zahtevah ZDA do Slovenije, da naj prizna Kosovo. Spomnimo, tistega leta je Slovenija predsedovala svetu EU. V Dnevniku lahko preberemo, da so kopijo diplomatske depeše o razgovorih med zunanjepolitičnim predstavnikom Republike Slovenije in visokimi predstavniki ameriške diplomacije prek svojih virov pridobili prav v tej časopisni hiši – Mekino pa so zadolžili, da o tem napiše članek. Toda isti dan je odlomke iz te iste depeše objavil tudi srbski časopis Politika. Avtorica je bila  Svetlana Vasović Mekina, torej Mekinova žene, ki je bila takrat dopisnica Politike iz Slovenije. S tem, da je dopisnici beograjskega dnevnika omogočil, da se je seznanila z depešo in jo uporabila za članek, je ravnal najmanj hudo nevestno oziroma malomarno, so med drugim zapisali vrhovni sodniki.

Igor Lah (Foto: STA)

Iz službe odnosov z javnosti KS naložbe so sporočili, da zapisano ne drži in da Igor Lah ni lastnik portala Insajder
Po podatkih s spleta je solastnik insajderja tudi Marijan Jurenec, ki je sicer soustanovitelj in nekdanji generalni direktor slovenskega multimedijskega in televizijskega podjetja Pro Plus. Leta 2018 je določen spletni portal pisal, da je največji, 71-odstotni lastnik podjetja Unep KS naložbe, delniška družba, ki jo je prek ciprskega podjetja Kalantia Limited leta 2010 prevzel tranzicijski tajkun Igor Lah. Na spletu, je tudi zaslediti podatek, da ima največji delež družbe UNEP poslovno svetovanje d.o.o., ki izdaja Insajder, družba Ampelus Holding Limited. A so nam iz družbe KS naložbe sporočili, da Lah ni lastnik portala Indajder.com. Prav tako lastnik omenjenega portala ni družba Ampelus Holding Limited, so še zapisali ter poudarili: “Omenjanje Igorja Laha v navedenem članku je tako popolnoma nesmiselno in zavajajoče, saj med njim, temo članka in v članku omenjenimi posamezniki ni prav nobene povezave.”  Po najnovejših podatkih, je večinski lastnik očitno prav Mekina.

Kdo sploh je Igor Lah?
To je privatizacijski mogotec, ki se mu je med drugim očitalo služenje na račun malih delničarjev. Leta 2016 ga je Manager uvrstil na 6. mesto najbogatejših Slovencev, njegovo bogastvo pa je bilo ocenjeno na 104,5 milijona evrov. Takrat smo pojasnili, da je Lah lastnik ciprskih družb Ampelus Holding Limited in Kalantia Limited, Aluber je tudi ustanovitelj Divide, ene prvih družb za upravljanje privatizacijskih skladov, ki so prek lastninskih certifikatov državljanov kupovali delnice podjetij. Zaradi zlorabe položaja pa je leta 1996 dobil tudi pol leta pogojne kazni zaradi prodaje Mercatorja, ko je bil direktor družbe DZU Divida. Letos pa je ljubljansko okrožno sodišče Laha in še štiri soobtožene oprostilo obtožb zaradi domnevno spornih poslov pohištvenega velikana Liko Vrhnika, za katerim so ostali večmilijonski dolgovi do države, dobaviteljev in odpuščenih delavcev.

Sara Bertoncelj