Je to Slovenija, o kateri smo sanjali? Po nekaj neplačanih obrokih deset tisoč družin na cesti, NLB pa z 80-odstotnim popustom prodala terjatve, s katerimi si tajkuni polnijo žepe

NLB (Foto: STA)

Žalostno je, da ljudem, s katerimi se kruto poigra usoda – izgubijo zaposlitev, zgodi se tragična nesreča, huda bolezen – država v teh težkih časih ne stoji ob strani (čeprav jo je polna usta sociale), medtem pa polni žepe tajkunom in jim prodaja terjatve s smešno velikim popustom. Največja državna banka NLB je namreč julija 2016 prodala nedonosne in slabe terjatve do podjetij in fizičnih oseb v višini 104 milijone evrov. Šlo je za rizične terjatve ljudi, ki svojih obveznosti do banke niso mogli redno plačevati, banka pa se jih je znebila z 80-odstotnim popustom – za vsega 17 milijonov evrov so jih prodali švicarski družbi DDM holding. NLB se je tako na prefinjen način znebila problematičnih kreditov, medtem ko so slovenski državljani, ki vzamejo kredit za stanovanje, da bi imeli dostojno življenje, postali tarča brezvestnih izterjevalcev. Poznavalci menijo, da bodo Švicarji (upoštevajoč rast cen nepremičnin) imeli več kot 100 milijonov čistega dobička. To je omogočila Cerarjeva koalicija.

Zgodb, kako se slovenske družine z nepreskrbljenimi otroki znajdejo v nemogočih situacijah in niso sposobne plačati nekaj obrokov banki, na njihov hrbet pa se usede še izterjevalec, ni malo. Na takšno zgodbo je opozoril tudi Janez Janša v svojem govoru v državnem zboru. Spodnja zgodba je le ena od številnih o NLB, ki bi jih aktualna vladna koalicija, ki ima polna usta socialne države, rada pozabila.

Srce parajoča zgodba – ko NLB ni prisluhnila družini
Pismo o tragični usodi družine je na spletu objavljeno že več kot eno leto: “V uredništvu hranimo dokumente družine, ki se jim je v devetih letih najema kredita zaradi izgube zaposlitve in nenadne invalidnosti enega od staršev nabralo skupno za nekaj več kot dva tisočaka neplačanega dolga. Banka, Nova Ljubljanska banka, je nato kljub pojasnilom stranke v stiski pogodbo povsem zakonito odpovedala, ko niso plačali nekaj zaporednih obrokov. Ne glede na to, da dolg v absolutnih zneskih ni dosegal niti 5 odstotkov osnovnega najetja dolga. Njihov dolg je zdaj last švicarskega podjetja, izvršba nad stanovanjem pa še teče. Gre za dom petčlanske družine s tremi nepreskrbljenimi otroki.”

Pristranskost NLB
Janez Janša je pojasnil, za kaj gre v zgodbi, ki jo je spisala NLB v času Brodnjaka in Karpeta kot predsednika nadzornega sveta, torej v tem mandatu, obenem pa prodala paket terjatev v vrednosti 100 milijonov, z 80-odstotnim popustom, švicarskemu skladu. “Da boste razumeli za kaj gre, gre za kredite, kot jih vi najemate. V glavnem stanovanjske kredite, hipotekarne kredite, kar pomeni, da če ste dobili kredit, ste morali v zastavo dati stanovanje ali hišo, ki ste jo kupili. To niso bili nezavarovani krediti, kot so od SCT-ja pa od Semenarne Ljubljana. To so bili krediti s 100 ali več odstotnim zavarovanjem. In Nova Ljubljanska banka gospoda Brodnjaka in nadzornikov je naredila paket za 100 milijonov, skupaj še s lizingom 106 milijonov, in prodala to švicarskemu skladu z 80-odstotnim popustom. Za 17 milijonov. Ta sklad ima zdaj podružnico v Sloveniji, ki brutalno izterjuje, se pravi meče ljudi iz stanovanj, pa čeprav so mogoče dolžni samo še par tisoč evrov.”

Da je to šlo povsem mimo javnosti in politike in da o tem mediji poročajo zelo sramežljivo, ni čudno, saj znajo naše televizije delati velike sage o tem, če se nekdo spotakne, o deset tisočih krutih usodah zaradi pogoltnosti bankirjev Slovenk in Slovencev pa ne. “Danes, ne v času pred desetimi ali dvajsetimi leti, se o tem ne govori.”

“To ne samo, da smrdi po korupciji, to je sistemska bančna korupcija, kjer je nekdo, ali pa bodo tisti, ki so zraven, zaslužili razliko, se pravi 80 milijonov. Ne glede na to, da bodo družine s tremi, petimi nepreskrbljenimi otroki zato na cesti,” je še poudaril Janša.

A. G.

 • PIA PlA

  Kaj bi šele bilo, če bi bila banka NLB zasebna!

  Normalno je, da socialna država tako ravna s svojimi državljani.
  Če bi imeli vsi dovolj denarja, se država še socialna ne bi mogla imenovati.

  • sprehajalec

   Vprašanje če bi prišlo do teh lukenj. Vsaj pod drugi luknji, bi banka propadla. Zanjo danes ne bi nihče več vedel.

   vendar nekdo se hoče na vsak način pri nas iti kardeljansko dogovorno ekonomijo….

  • WatsonForus

   sigurno bolje , ne bi bilo takih izgub, pa rdeči ne bi imeli svojega korita!

  • večni srb

   Odvisno, kaj je strateški interes banke.
   Saj to niso nobeni bedaki, točno vedo kje se res služi dober denar, kdo pa samo nateguje.
   Zasebni banki je vseeno za nacionalni interes, to ni njihov problem, oni delajo zato, da si komitenti lažje zaslužijo še več denarja.

   Pri nas pa banka obstaja zato, ker državo pa le imamo.

   • PIA PlA

    Krepko si zamešal interese.
    Državo pa imamo, ker krade revnim in daje bogatim.
    Kot dobri komunistični Robin Hood, oh pardon on je delal obratno.

 • antimur

  Levaška roparska banda niso samo navadni kriminalci, ampak tudi zločinci proti Sloveniji. Sicer pa kaj češ pričakovati od NLB, če zaposlijo udbo-kučanistične pizde kot sta Kos in Praprotnik. Da so se naša pričakovanja o svobodni in pošteni Sloveniji povsem izjavolila, bo vidno jutri ob prvo majskih proslavah, kjer bodo priviligirani roparski levi fašisti kot govorniki noreli iz odrov okrašenih s kolhozniškimi embleni. Groza bo pa na Rožniku, kjer bo govornik največji kriminalec in baraba Janković nakladal o delavstvu, v smislu kot so generacije sindikalistov pred njim, da je vsa oblast in čast v rokah delavcev.

 • večni srb

  Glejte, če lahko Slovenska vojska meče na cesto celo naše veterane osamosvojitve, iz domov, v katerih so bili rojeni in so jih branili z življenjem za vse nas, da bi si kupili za tistih par sto evrov municijo za ene orožne vaje, kaj se potem sploh še čudimo? Takrat to ni bil problem, zdaj pa je, in bo čedalje večji, ker oni lahko, ljudje pa se iz ceste ne poberejo nikoli več, ker se ne morejo. To pomeni, da je čedalje več Slovencev na cesti,če slučajno kdo ni dojel, vsako leto več in več. Zdaj nas bodo metali ven pa še švicarski gangsterji. Ker zdaj bodo lahko. Zaposlili bodo verjetno iste hrvate, bosance in albance, ki že danes pomagajo pri deložacijah.

  Državo medtem skrbi varnost, ljudje so čedalje bolj jezni in obupani. Poleg tega, slučajno rabimo še večji vojaško policijski aparat, čeprav smo Šengen samo še mi, mejimo namreč na države, ki se same branijo in varujejo svoje meje. Pred nami.

 • večni srb

  Edino onega miličnika niso deložirali, če sem prav spremljal zgodbo, o kateri ne poročajo več, kar najbrž pomeni, da so se zmenili. Svojih pa nočejo.

 • Franc Šink

  No sedaj vidite da nimamo posla z državo ali “vlado” ampak z mafijo najhujše vrste.

  • večni srb

   Mafija je za sebe, to so povezane družinske celice, ki nadomeščajo državo v odsotnosti, če jim pa očitno pusti, da obstajajo, ker država tam (še) nima dovolj razvitih potrebnih sistemskih mehanizmov. Mafija so veliki kmeti in malomeščani, ne pa državni aparat.

   Kadar se cela država obnaša in razmišlja kot mafija, govorimo o fašizmu.

   • Franc Šink

    Dobro,potem naj bo kar fašizem.

 • Darth Vader

  Kulturne vojne je konec. Marksisti so izgubili. Vedno jim je
  bilo usojeno, da bodo izgubili. Kajti kulturni marksizem se ne more
  vzdrževati, brez da se hrani z bogastvom drugih ljudi. Je parazitska
  ideologija, ki najprej pogoltne gostitelja, nato ga pripravi, da se
  gostitelju zmeša in tako uniči še vse ostale. https://ambasador21.wordpress.com/2018/04/30/kanye-west-in-pasti-utopije/

  • večni srb

   Zdaj pa nekaj čisto drugega…

 • Osti jarej
 • Osti jarej

  saj je lepo povedal kuća….danes so dovoljene sanje…..in pol so si fletno vse razdelili ….kakor levi….kakor desni…..po načelu:deli,vladaj ,spri narod….ob vsaki priliki ga hujskaj

  • Anton

   itak tista bučka je pa še posebej zanimiva , kva čte jt volt, saj so vsi enaki (beri levi in desni)

   komunistična parola press

  • moon

   Imas prav samo delno.. Razlika je v tem, da je bilo veliko vec levih na polozajih, ko se je delalo vse na k… Pravzaprav so pa levi najbolj ta desni, samo dobro znajo rajo …. Najbolj mi gre na smeh, ko vidim lopovbogatune tipa Skrabec, Petric, Olaj, .. kako kokodakajo o pravicnosti in socialnosti..
   Raja pa to vse pozegna na volitvah… Aleluja..!

  • Olga_10

   Pa ja…vi že “veste”….SZDL….

 • Osti jarej

  pismo je javno objavljeno že več kot eno leto…..prav je prišlo pa zdaj,pred volitvami……

  nekateri pa takole….jp….za nagrado…..

  http://uploads.publishwall.si/imgs_2/2018/04/26/1524755382_4206239.jpg

  • Olga_10

   Seveda, saj levičarji nič ne berete, vam mora prebrati opozicija! Zato pa za vas zaležejo le Parole…

 • Štalmajster

  In kdo je lastnik “švicarskega” sklada, ki je dobil 80% popust ?
  To so verjetno tisti ta pridni Švicarji, katere so nekateri sanjali.

  • Roman

   švicarji niso nič krivi!

  • Olga_10

   Mogoče Kučanova udbomafijska familija?

  • xtc

   Kučanova druščina iz Lichensteinskih podružnic-in odvetniki od tam ,ki jim vodijo posle teh firm.

 • Roman

  In zdaj bi radi,da jih spet volimo?
  Menda ja nismo neumni!

 • Hun

  tko je to ko politiki ne scitijo svojih ovcic..strizejo jih do onemoglosti..SDS ko je pri koritu pa polni zepe svojim izbrancem in Skofijam…
  SD in SDS grobarji pridnih in postenih Slovencev

  • Zgornji

   JA, VSI SO ZANIČ, LE DA SO OSTALI ŠE TOLIKO SLABŠI !!! ! !!!

  • Marijan Tončić

   Kje si ti te podatke dobil? Morda v SLO medijih? No pol pa bo držalo! Ne bodi smešen sam do sebe, ker se bo zgodil dan, ko se boš pogledal v ogledalo in omedlel od sramu kakšnega bedaka vidiš.

 • Olga_10

  Volimo SDS! Edina stranka, ki se bori za Slovenijo in njene državljane! Je nepodkupljiva, zato pa taki napadi nanjo in njenega predsednika!

 • Nšo-či

  Prodaja terjatev je običajen bančni posel. Glede na to, da je ta posel potekal že leta 2016, pa ga je imela ta vlada čas temeljito preučiti in obvestiti javnost. To je dolgovala državljanom. Potem bi bilo jasno, zakaj tako visok diskont in zakaj državnim bankirjem ni bilo mar, da bi z ljudmi, ki jih je prizadela rast tečaja švicarja in padec cen nepremičnin iskali oz. reprogramirali kredite. Naša največja banka se obnaša kot bi bila lastnica sama sebe…mogoče si lasti celo državo.

  • Kavica je že hladna. :(

   • Nšo-či

    Upanje. Ko ga ni več, je škoda izgubljati energijo in se boriti z nemogočim.
    (Coelho)

    • Dum anima est, spes esse dicitur . Dokler smo živi, tudi upamo.
     (Cicero)

     • Nšo-či

      Gospod nas prosi samo, da bi prisluhnili vesolju. In potrpežljivo čakali.
      (Coelho)
      Komentatorji, ki jim blokirajo komentarje se čutijo preganjani. Najprej se je to dogajalu Marku in Ani, zato sta si uredila svoj prostor. Danes se to dogaja tudi preostalim. Tega preprosto ne razumem. Dokler ne bo jasnih pravil in spoštljive komunikacije in se ne bo odprlo ozadje vsebine je v množici varnejše.
      Tvoja kavica je pa izjemna. Nežna je, polna upanja in vdana. Hvala zanjo.

     • Premalo poznam pa tudi ne želim tule poimensko izpostavljat nikogar, ker dejansko vem le tisto, kar sem občutila na svoji lastni koži. Eno pa vem in tudi trdno verujem v to, da samo Bog je tisti, ki nas bo nekoč vsakega stehtal in točno ugotovil, kdo je prelahek.
      Draga moja, kavica je vedno tudi za tebe in te čaka. :)

 • Grenze

  BARABE NLB BARABE

 • Janez Smodis

  Slinavi Cerar stalno govori kaj je naredil vse v času njegove vlade

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!