fbpx

Je to Slovenija, o kateri smo sanjali? Po nekaj neplačanih obrokih deset tisoč družin na cesti, NLB pa z 80-odstotnim popustom prodala terjatve, s katerimi si tajkuni polnijo žepe

NLB (Foto: STA)

Žalostno je, da ljudem, s katerimi se kruto poigra usoda – izgubijo zaposlitev, zgodi se tragična nesreča, huda bolezen – država v teh težkih časih ne stoji ob strani (čeprav jo je polna usta sociale), medtem pa polni žepe tajkunom in jim prodaja terjatve s smešno velikim popustom. Največja državna banka NLB je namreč julija 2016 prodala nedonosne in slabe terjatve do podjetij in fizičnih oseb v višini 104 milijone evrov. Šlo je za rizične terjatve ljudi, ki svojih obveznosti do banke niso mogli redno plačevati, banka pa se jih je znebila z 80-odstotnim popustom – za vsega 17 milijonov evrov so jih prodali švicarski družbi DDM holding. NLB se je tako na prefinjen način znebila problematičnih kreditov, medtem ko so slovenski državljani, ki vzamejo kredit za stanovanje, da bi imeli dostojno življenje, postali tarča brezvestnih izterjevalcev. Poznavalci menijo, da bodo Švicarji (upoštevajoč rast cen nepremičnin) imeli več kot 100 milijonov čistega dobička. To je omogočila Cerarjeva koalicija.

Zgodb, kako se slovenske družine z nepreskrbljenimi otroki znajdejo v nemogočih situacijah in niso sposobne plačati nekaj obrokov banki, na njihov hrbet pa se usede še izterjevalec, ni malo. Na takšno zgodbo je opozoril tudi Janez Janša v svojem govoru v državnem zboru. Spodnja zgodba je le ena od številnih o NLB, ki bi jih aktualna vladna koalicija, ki ima polna usta socialne države, rada pozabila.

Srce parajoča zgodba – ko NLB ni prisluhnila družini
Pismo o tragični usodi družine je na spletu objavljeno že več kot eno leto: “V uredništvu hranimo dokumente družine, ki se jim je v devetih letih najema kredita zaradi izgube zaposlitve in nenadne invalidnosti enega od staršev nabralo skupno za nekaj več kot dva tisočaka neplačanega dolga. Banka, Nova Ljubljanska banka, je nato kljub pojasnilom stranke v stiski pogodbo povsem zakonito odpovedala, ko niso plačali nekaj zaporednih obrokov. Ne glede na to, da dolg v absolutnih zneskih ni dosegal niti 5 odstotkov osnovnega najetja dolga. Njihov dolg je zdaj last švicarskega podjetja, izvršba nad stanovanjem pa še teče. Gre za dom petčlanske družine s tremi nepreskrbljenimi otroki.”

Pristranskost NLB
Janez Janša je pojasnil, za kaj gre v zgodbi, ki jo je spisala NLB v času Brodnjaka in Karpeta kot predsednika nadzornega sveta, torej v tem mandatu, obenem pa prodala paket terjatev v vrednosti 100 milijonov, z 80-odstotnim popustom, švicarskemu skladu. “Da boste razumeli za kaj gre, gre za kredite, kot jih vi najemate. V glavnem stanovanjske kredite, hipotekarne kredite, kar pomeni, da če ste dobili kredit, ste morali v zastavo dati stanovanje ali hišo, ki ste jo kupili. To niso bili nezavarovani krediti, kot so od SCT-ja pa od Semenarne Ljubljana. To so bili krediti s 100 ali več odstotnim zavarovanjem. In Nova Ljubljanska banka gospoda Brodnjaka in nadzornikov je naredila paket za 100 milijonov, skupaj še s lizingom 106 milijonov, in prodala to švicarskemu skladu z 80-odstotnim popustom. Za 17 milijonov. Ta sklad ima zdaj podružnico v Sloveniji, ki brutalno izterjuje, se pravi meče ljudi iz stanovanj, pa čeprav so mogoče dolžni samo še par tisoč evrov.”

Da je to šlo povsem mimo javnosti in politike in da o tem mediji poročajo zelo sramežljivo, ni čudno, saj znajo naše televizije delati velike sage o tem, če se nekdo spotakne, o deset tisočih krutih usodah zaradi pogoltnosti bankirjev Slovenk in Slovencev pa ne. “Danes, ne v času pred desetimi ali dvajsetimi leti, se o tem ne govori.”

“To ne samo, da smrdi po korupciji, to je sistemska bančna korupcija, kjer je nekdo, ali pa bodo tisti, ki so zraven, zaslužili razliko, se pravi 80 milijonov. Ne glede na to, da bodo družine s tremi, petimi nepreskrbljenimi otroki zato na cesti,” je še poudaril Janša.

A. G.