fbpx

Grozljivo: CSD Nova Gorica je dva fantka potisnil v roke bivše narkomanke in obsojenega morilca, pravemu očetu pa omejil stike in mu zagrozil s 15 tisoč evrov kazni, če zadevo spravi v medije!

Foto: Nova24TV. Naš sogovornik je v hudi osebni stiski, saj so mu socialne delavke iz Nove Gorice praktično odvzele stike z otroki.

Obupani oče že nekaj časa preživlja osebno stisko, za katero bi marsikdo pomislil, da se lahko zgodi samo v filmu. Doma je iz okolice Nove Gorice in je pred leti v Slovenijo prišel s trebuhom za kruhom iz ene izmed nekdanjih republik Jugoslavije. Zaposlil se je v lokalnem gradbenem podjetju in spoznal Slovenko. Usodna ljubezen med njima je bila kratka, a izjemno burna. Po štirih mesecih sta se poročila, po dobrem letu dni pa se jima je rodil prvi sin. A težave v raju so se začele že nekoliko prej; naš sogovornik, ki želi ostati anonimen in katerega osebno zgodbo smo predstavili v torkovi oddaji Drugorazredni, je namreč po nekaj mesecih zveze ugotovil, da mu partnerka prikriva nekdanjo odvisnost od drog, zaradi česar se je trikrat zdravila v sosednji Italiji, v komuni Don Pierino. To je ugotovil na podlagi vbodnih ran, ki jih je odkril na njenih rokah, kasneje pa mu je partnerka tudi priznala, da nikoli ni dokončala svoje zdravljenja. V njej je ostal nemir, ki je bil izvirni greh za vse njune nadaljnje zakonske težave, ki so se povečale do te mere, da danes drug drugega tožita na sodišču, medtem ko so otroci žrtev neodgovornega ravnanja novogoriškega centra za socialno delo.

Dokler se jima v zakonski zvezi ni rodil prvi sin, sicer našemu sogovorniku temačna preteklost partnerke ni povzročala pretiranih težav, ko pa je bila zaradi porodniškega dopusta vsak dan doma, ji nemir ni pustil, da bi čas preživljala za štirimi stenami, ko je oče trdo garal od jutra do večera, da bi preživel svojo družino. “Ves čas je tavala naokoli z nekajmesečnim otrokom. Hodila je v Italijo in nakupovala, vozila se je k prijateljicam na kavo. Otrok je bil ves čas od doma,” se spominja naš sogovornik. Prepiri so se vrstili, par se je prvič ločil.

Mama se je z otrokom preselila v materinski dom, medtem ko je oče ostal v Novi Gorici. Ko sta se po nekaj mesecih pobotala in se odločila, da znova poskusita skupno življenje, sta se preselila nazaj k njenima staršema, kjer sta si v zgornjem nadstropju uredila svoje stanovanje. A že od samega začetka so bile razmere nemogoče. Njena starša sta se ves čas prepirala, v spodnjem nadstropju je ves čas smrdelo po travi in alkoholu. “Njen oče je bil nasilen, ko je pil. Nekajkrat sem moral intervenirati, dobesedno vdrl sem v njuno stanovanje, da sem mu preprečil, da bi napadel mamo,” se spominja pripovedovalec. Ko se jima je v zakonu rodil še drugi sin, pa se je zgodba ponovila – mame spet nikoli ni bilo doma, očetu je prekipelo, da se je dokončno odselil.

Foto: Nova24TV. Oče bije bitko s Centrom za socialno delo in družinskim sodiščem.

Nov partner bivši morilec, ki je sodil svojemu homoseksualnemu partnerju
Sprva se je strinjal, da otroka ostaneta pri materi, saj sta bila še majhna, zato ju je sam redno obiskoval na njenem domu, vsak drugi vikend pa sta preživela pri njem. V petek po vrtcu ju je prišel iskat in ju odpeljal v vas v bližini Nove Gorice, kjer si je najel novo stanovanje, v nedeljo pa ju je vedno odpeljal k materi. Z materjo sta imela dolgo časa korekten odnos, dokler ni oče nekega dne pred njenimi vhodnimi vrati na tleh zagledal kondom. Ni se mu zdelo prav, da njeni nekdanji prijatelji iz komune prihajajo na obisk kar k njej domov in da ima z njimi intimne odnose tam, kjer živita tudi otroka. Nekdanja partnerka tega ni dobro sprejela in takrat so se težave šele začele. Začela ga je obtoževati zalezovanja, socialne delavke na centru za socialno delo pa je nastrojila proti njemu.

Toda pravi šok je šele sledil; nekega dne je naš sogovornik po naključju izvedel, da ima bivša novega partnerja – in ta je bivši obsojeni morilec, ki je pred več kot desetimi leti večkrat zabodel 63-letnika in ga nato še povozil. Izkazalo pa se je, da je šlo za umor iz maščevanja, saj je na okruten način pokončal moškega, s katerim je bil celo v homoseksualnem razmerju. Naš sogovornik je na sodišču nemudoma vložil zahtevo za predodelitev otrok, saj se je močno zbal za svoja sinova. A slovenska zakonodaja je pač takšna, da je morilec po odsluženi kazni nedolžen in mu mora biti omogočena integracija nazaj v družbo. Toda to še ni bilo vse; naš oče je kmalu izvedel, da bivši morilec vendarle ni tako nedolžen, kot je zdaj morda videti; starejši sin mu je namreč priznal, da je novi očim do njega nasilen.

Foto: Nova24TV. Očetovo zgodbo smo predstavili v torkovi oddaji Drugorazredni.

Bivša partnerka ga je iz maševanja obtožila nasilja v družini
Tudi bivša partnerka ni stala križem rok, ko je naš sogovornik vložil zahtevek za predodelitev otrok; iz maščevanja ga je namreč prijavila, da je bil do nje zadnjih sedem let nasilen, čeprav gre v resnici za čiste laži. Začela se je klasična zgodba o diskriminaciji očeta na centru za socialno delo, tokrat Nova Gorica. Socialne delavke so namreč ves čas verjele zgodbi ženske, očetovi ne. Tudi zato, ker je tujec in nima slovenskega državljanstva. Njegove zgodbe danes nihče noče slišati, ena izmed delavk pa je celo osebna prijateljica njegove bivše partnerke.  In na koncu še šok; center mu je omejil stike s sinovoma. Eno uro na teden, pod nadzorom. Obrazložitev? Če tega ne bi storila, bi se vidva z mamo pobila.

“V resnici je bilo tako, da sem že maja sporočil na center za socialno delo, da bom šel v drugi polovici julija z otrokoma na dopust na Hrvaško in nato še domov v BiH. Vse je bilo dogovorjeno, tudi mama je pristala, nato pa se je začelo njeno izmišljevanje. Najprej mi je skušala dopust omejiti samo na en teden, potem mi je nekaj dni prej zabrusila, da otrok ne dobim. Klicaril sem na center za socialno delo in moledoval, naj mi dajo otroke za teh 14 dni, a se nihče ni želel z menoj pogovarjati. Na dopust sem moral oditi sam, počutil sem se pretentanega. Ko sem se vrnil z dopusta, pa me je dočakala še novica, da imam odslej omejene stike z mojima sinovoma,” nam je razložil oče.

Foto: Nova24TV. Sosede trdijo, da je oče z otroki vedno ravnal izjemno lepo in da nikoli ne bi mogel biti nasilen.

Center za socialno delo Nova Gorica na vsak način skušal preprečiti objavo zgodbe v medijih
Obupanemu sogovorniku torej ni preostalo drugega, kot da pomoč poišče v medijih. Nacionalna televizija je o njegovi zgodbi pred tedni že poročala. Zdaj pa razkrivamo, na kakšen zahrbten način je poskušal center za socialno delo preprečiti objavo zgodbe. Okrožnemu sodišču v Novi Gorici so predlagali, da se tako naš sogovornik kot nacionalna televizija kaznujeta s 15 tisoč evri kazni, če se objavi osebne podatke vpletenih.

Sodnica je predlog resda najprej zavrnila, a so se novogoriške socialne delavke pritožile na višje sodišče, ki jim je ugodil in primer vrnil v prvostopenjsko obravnavo. Tokrat je bila sodba okrožnega sodišča drugačna. Sicer ne povsem takšna, kot so si jo v centru želeli, a vendarle jasna. Če oče zgodbo v naslednjih 12 mesecih predstavi v medijih, se ga kaznuje s 1000 evri kazni. Tudi zato v naši zgodbi ostaja anonimen, čeprav ima vsega skupaj dovolj in bi rad zakričal na ves glas, da bi ga cel svet videl in slišal, kakšno krivico mu delajo feministke na centru za socialno delo.

Foto: Nova24TV. Matej Zaplotnik je socialni pedagog, ki je strokovnjak na področju odtujevanja otrok.

Strokovnjak za odtujevanje otrok: Kar 90 odstotkov prijav nasilja v družini je lažnih
Naš sogovornik zdaj opaža, da se njegova otroka počasi spreminjata. Boji se, da ju bo bivša partnerka obrnila proti njemu. S takšnimi primeri ima ogromno izkušenj predvsem socialni pedagog Matej Zaplotnik, ki je strokovnjak na področju odtujevanja otrok. V intervjuju za Nova24TV je povedal, da takšno odtujevanje otrok v Sloveniji ni nič nenavadnega in nepoznanega. “Študije iz tujine dokazujejo, da je več kot 90 odstotkov takšnih prijav o spolnem in fizičnem nasilju lažnih,” pravi Zaplotnik. Ta še dodaja, da praksa kaže, da centri za socialno delo ponavadi poslušajo samo prvega starša, ki pride na pogovor na center, medtem ko zgodbi drugega večinoma ne prisluhnejo ali pa jo zavržejo in ji ne verjamejo.

Ne moremo se znebiti občutka, da bi v primeru, če bi socialne delavke opravile svoje delo, dobile povsem drugačno podobo o našem sogovorniku. Dokler sta otroka vsak drugi vikend še prihajala k njemu, so sosedje lahko opazovali, kako lepo zanju skrbi. “Menjal je plenice, kot da bi bil ženska. Ne vem, če bi ženska znala tako lepo skrbeti za mlajšega, kot je to počel on,” je za Nova24TV povedala ena izmed sosed. Druga je razkrila, da ji je očetov starejši sin priznal, da bi rajši preživljal čas pri očetu. Na naša vprašanja v Novi Gorici, pričakovano, ne odgovarjajo. Oče pa medtem čaka na pravico. Upa lahko, da bo zmagala pravna država in mu bo družinsko sodišče dodelilo otroka. A težava je v tem, ker družinske sodnice večinoma delajo po navodilih centrov za socialno delo. Upanja ni veliko.

Povezava do video prispevka:

Luka Svetina [povzeto po oddaji Drugorazredni]