fbpx

Je v ozadju odvzemanja pristojnosti CSD zgodba koroških dečkov?

Fo

Žalostna in premalo poudarjena temna plat Družinskega zakonika je tudi zgodba centrov za socialno delo, ki jih je ministrica uspela v zadnjih letih kadrovsko spremeniti v nekakšne izpostave SD. Z Družinskim zakonikom in napovedano reorganizacijo CSD bo Anja Kopač Mrak centrom za socialno delo zadala še en udarec, namesto da bi poskrbela za dvig njihove kakovosti. Zdravstvo in socialno varstvo sta neposredno v službi ljudi, zato je treba okrepiti zdravstveno in socialno pomoč ljudem, ukiniti pa desetine nepotrebnih agencij, iz katerih se izdatno napajajo odsluženi levičarski politiki in aktivisti.

S popolnim prenosom pristojnosti odločanja na sodišča se delo socialnim delavcem ne olajša, ampak pomeni degradacijo strokovnega dela, sodnikom pa nalaganje dela, za katerega niso usposobljeni. Nedavno je predstavnica sodnega sveta Mateja Končina Peternel jasno povedala, da sodišča nimajo izvedencev, ki bi nadomestili strokovno delo socialnih delavcev. Anja Kopač Mrak socialnim delavcem jemlje stroko, z nameravano reorganizacijo jim želi z informativnimi izračuni vsiliti še več birokracije, s popoldanskim delom pa centre za socialno delo spremeniti v integracijske izpostave za nezakonite migrante.

Riba pri glavi smrdi
Dejstvo, da je s centri za socialno delo nekaj hudo narobe, je dokončno razkrila žalostna zgodba koroških dečkov. Nezakonito vtikanje Gabi Čačinovič Vogrinčič je pokazalo, da “riba pri glavi smrdi”, zato sem že pred časom predlagal, da je nujno potrebno začeti z izobraževanjem socialnih delavcev v novem programu na kateri od evropsko primerljivih in demokratičnih fakultet. Centrom za socialno delo pa je treba pomagati, da bodo v očeh ljudi spet postali servis državljanom in se bodo ljudje nanje z veseljem obračali po pomoč tudi v najbolj zahtevnih življenjskih situacijah. Pogoj za to pa je, da vodenje ministrstva prevzamejo ljudje z občutkom za malega človeka. Anja Kopač Mrak ga vsekakor nima, zato v zasledovanju svojih ciljev namerava centrom za socialno delo očitno povzročiti še več škode.

Gabi Čačinovič Vogrinčič (Foto: STA)

CSD Velenje bi v skladu z veljavnimi zakoni moral odločiti v korist družinskega življenja vnučkov, babice in dedka
Iz parlamentarnih razprav ministrice in nekaterih poslank Cerarjeve koalicije je bilo dokaj jasno povedano, da je v ozadju prenosa pristojnosti iz CSD na sodišča zgodba koroških dečkov. Očitno ministrica v svoji birokratski logiki misli, da bo imela v prihodnje mir pred zagovorniki pravic otrok, če bo odvzela pristojnosti odločanja centrom za socialno delo in jih naprtila sodiščem. Jasno je treba poudariti, da bi socialne delavke CSD Velenje že po zdajšnji zakonodaji morale odločiti v korist družinskega življenja vnučkov pri babici in dedku in noben izgovor ministrice o slabi ter nepopolni zakonodaji nima podlage v resničnosti!

Tragična zgodba koroških dečkov morda ne bo rešena na slovenskih sodiščih. A postopki še niso zaključeni. Na vrsti je ponovno Upravno sodišču RS v Mariboru, kjer se bo odločalo o vlogi babice za rejništvo. Upajmo, da bo tokrat pravici zadoščeno, vnučka pa se bosta končno vrnila v ljubeč objem babice in dedka!

Franci Donko