fbpx

Je Veteran novi režimski medij? Glasilo zanika razorožitev TO, Lipič se v nagovoru bralcev spominja partizanov in hvali Cerarja

Foto: STA.

Upokojeni general Ladislav Lipič kot predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo že dlje časa počne nenavadne stvari: pred leti je aktivno sodeloval pri rušenju druge vlade Janeza Janše, čeprav bi moral biti kot funkcionar takšne organizacije v javnosti politično neopredeljen, časti partizanske borce iz 2. svetovne vojne kljub povojnim pobojem Slovencev, pred kratkim je celo zanikal, da je prišlo leta 1990 pred slovensko osamosvojitvijo do razorožitve teritorialne obrambe. Čeprav je že upokojen, je Lipič še vedno svetovalec Slovenske vojske, za kar je zelo dobro plačan, saj je samo lani s svetovalnimi pogodbami na MORS zaslužil 19 tisoč evrov. Veterane osamosvojitvene vojne razburja tudi s svojim nagovorom v decembrski številki revije Veteran, ko prikrito napada Janeza Janšo in druge osamosvojitelje, hvali pa predsednika vlade Mira Cerarja, ki naj bi popravil krivico v državi.

V preteklosti smo že poročali, da je Ladislav Lipič zlorabil svojo funkcijo predsednika združenja vojnih veteranov, saj ne izpusti nobene priložnosti, da ne bi zagovarjal tistih, ki so se v času osamosvojitvene vojne borili na strani JLA. Med drugimi je v preteklosti stopil v bran brigadirju Davidu Humarju, o katerem smo že pisali, da se je v času slovenske osamosvojitvene vojne boril na strani JLA. Znane so tudi njegove povezave z nasprotniki slovenske osamosvojitve, kot sta Danilo Türk in Milan Kučan.

Spomnimo se, da je bil 1. decembra 2000 Lipič imenovan na mesto namestnika načelnika Generalštaba Slovenske vojske, slabe pol leta pozneje pa je bil imenovan še za načelnika Generalštaba Slovenske vojske. Za svoje delo je bil večkrat pohvaljen in odlikovan, takratni predsednik RS Janez Drnovšek je 20. maja 2003 podpisal ukaz za povišanje brigadirja v čin generalmajorja. Pozneje je bil imenovan za ambasadorja RS na Madžarskem, leta 2008 ga je Türk imenoval za svetovalca za obrambne zadeve.

Lipič ni preprečil pregona posameznih veteranov vojne za Slovenijo
Ob 25. obletnici najsvetlejšega trenutka v zgodovini Slovencev, ko smo  po stoletjih in tisočletjih zatiranja Slovenskega naroda s strani raznih okupatorjev pridobili lastno državo, se je letos ponovno pričel maščevalen, fanatičen pregon posameznih veteranov vojne za Slovenijo, zaslužnih za zmago nad agresorsko JNA v vojni 1991. Veterani, ki so leta 1991 nesebično tvegali svoja življenja za zaščito komaj rojene slovenske države, to občutijo vsakodnevno kot osebni napad, Lipič pa ni storil ničesar, da bi jih zaščitil.

Zanimivo je, da so veterani Vojne za Slovenijo letos spomladi pisali predsedniku republike Borutu Pahorju in pozivali tudi predsednika vlade Mira Cerarja, naj nemudoma jasno in javno izrazijo odklonilno stališče do takih zavržnih dejanj, kot so kazenski pregoni veteranov Vojne za Slovenijo zaradi njihove vloge v Vojni za Slovenijo 1991. Njihove zahteve so pri najvplivnejših politikih v Sloveniji naletele na gluha ušesa.

V Ljubljani na glavnem zboru Lipič predvajal govor vdove sestreljenega pilota JNA nad Ljubljano
Številne veterane je močno razjezil glavni zbor veteranov OZVVS v Ljubljani, kjer je njeno predsedstvo samovoljno ‘popravilo’ dnevni red. Po izvedeni himni so prisotne, z nenajavljenim predvajanjem filma v črno beli tehniki, postopno pripravili do vrhunca perverznosti, nepričakovanega 26-minutnega govora vdove sestreljenega pilota helikopterja JNA nad Ljubljano, kot je poročal tednik Demokracija. Že dan prej je bila predsedniku Lipiču izražena želja, da bi na koncu nekaj besed povedal veteran Vojne za Slovenijo, brigadir Tone Krkovič, a je upokojeni generalmajor to zavrnil z besedami, “da se ne more spreminjati scenarija poteka Zbora”. Na izrecno vprašanje, če prepoveduje navzočnost veterana vojne za Slovenijo na Glavnem zboru veteranov, brigadirja Toneta Krkoviča, je bil njegov odgovor jasen: “Da.”

Razburja pa tudi Lipičev zadnji nagovor v uradnem glasilu Zveze veteranov vojne za Slovenijo. ‘Veteran’ je v resnici zlorabljen že na svoji drugi strani, kjer sta bralcem v nakup ponujeni knjigi, ki govorita o vojski iz bivše države in nimata nobene zveze z osamosvojitvenimi temami. Veteran tako v knjigi Vojne fotografije 1941−1945 − Partizanske enote, ki so jo napisali Tomaž Kladnik, Katarina Jurjavčič in Jože Dežman, predstavlja izbrane posnetke partizanskih enot v času 2. svetovne vojne, promovira se tudi knjiga o Jugoslovanski ljudski armadi avtorja Zvezdana Markovića, ki predstavlja razvoj JLA, njen ustroj in organizacijski del.

Predsednik veteranov navdušen, ker je Cerar ‘vrnil’ tisto, kar je Janša ‘vzel’
Lipič se v svojem nagovoru spominja 25. obletnice samostojnosti in suverenosti, v istem stavku pa se veseli vrnjenih pravic vojnim veteranom in veterankam, ki naj bi jim bile vzete v času vlade Janeza Janše, ko je bil sprejet Zakon o uravnoteženju javnih financ (ZUJF). Ne pozablja omeniti niti partizanskih borcev v 2. svetovni vojni, “ki so nas s svojo zmago nad fašizmom in nacizmom uvrstili med države zmagovite protifašistične koalicije”.

Zanimivo, čeprav Ladislav Lipič trdi, da je njegova zveza veteranov nepolitična in nestrankarska organizacija, katere želja je, da mladim pobližje predstavi dogodke iz časa osamosvojitve, predvsem na obrambno-varnostnem področju, pa se v nadaljevanju istega besedila na vse pretege zahvaljuje predsedniku Vlade RS Miru Cerarju in njegovim sodelavcem, “da so razumeli pomen našega delovanja ter popravili krivico, ki je bila z odvzemom zakonsko določenih pravic storjena vsem vojnim veteranom in tudi tistim, ki so na kakršen koli način prispevali k naši samostojnosti”. 

Samorazorožitev Lipič še kaj naprej zanika
Lipič v svojem nagovoru še enkrat zanika, da so se pripadniki TO samorazorožili. “Tudi v nekaterih naših organizacijah težko razumejo, da slovenska TO kot celota ni bila nikoli razorožena, da pa je 15 štabov orožje oddalo, vendar je bilo to orožje na različne načine vrnjeno TO – nekaj pred, drugo pa med in po vojni,” trdi nekdanji ambasador RS na Madžarskem.

Lipič še sporoča, da se je uredništvo Veterana odločilo, da besedil drugih osamosvojiteljev, ki se ne strinjajo z njegovo politiko, ne bo več objavljalo. Očitno smo v Sloveniji naposled dobili še en režimski medij; že v uvodniku je moč razbrati novo strujo veteranskega glasila, v katerem skuša Danijel Božič negirati pomen novih organizacij, kot je Združenje za vrednote Slovenske osamosvojitve (VSO).

Je pa v zvezi s svetovalnimi pogodbami na Vlado RS naslovil poslansko vprašanje poslanec SDS Žan Mahnič. V njem je zapisal, da je “Slovenska vojska v eksistenčni krizi, ki se od nastopa mandata vlade Mira Cerarja samo še poglablja. Zavestno neukrepanje ob oceni nezadostno za bojno pripravljenost SV, kar je njena temeljna naloga, ob odhajanju pripadnic in pripadnikov, zastareli in neuporabni opremi, vedno slabšem socialnem položaju pripadnic in pripadnikov daje močan vtis, da vlada Mira Cerarja načrtno uničuje SV. Nikakor se ne najde denarja za izboljšanje naštetih v nebo vpijočih problemov, ni pa problem najti denar za tiste, ki so blizu levi politični opciji in tako tudi vladi Mira Cerarja. Eden takih je upokojeni general Ladislav Lipič, ki naj bi po poročanju medijev samo v letu 2015 preko svetovalnih pogodb zaslužil 19.000 evrov. Pri tem velja omeniti, da je Ladislav Lipič kot predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo v času protestov proti drugi vladi Janeza Janše na njih aktivno sodeloval, v letošnjem letu pa je izjavil, da razorožitve Teritorialne obrambe nikoli ni bilo.” Mahnič od Vlade terja odgovore, koliko denarja je Ladislav Lipič preko svetovalnih pogodb prejel od 20. marca 2013 do 18. septembra 2014 ter od tega datuma do danes. Zanima ga tudi, koliko ur dela je za ta denar opravil Lipič ter kakšni so bili konkretni rezultati njegovega dela v praksi. Vlado pa tudi sprašuje: Kakšno sporočilo daje Vlada RS aktivnim pripadnicam in pripadnikom SV, ko koristi usluge upokojenih pripadnikov in za njih plačuje visoke vsote denarja? Kakšno je stališče Vlade RS do izjave Ladislava Lipiča, katerega usluge plačuje, da Teritorialna obramba ni bila nikoli razorožena? Ali Vlada RS meni, da so takšne izjave in dejanja, ko upokojeni general aktivno sodeluje na protestih proti vladi, primerna za nekoga, ki ima čin generala? Prav tako tudi zahteva vse dokumente, pod katere se je v sklopu svetovalne pogodbe podpisal Ladislav Lipič.

L. S.