fbpx

Jelka Godec: Pričakujemo, da ministrica za zdravje ob interpelaciji ne bo igrala užaljene gospe

Foto: STA

Na današnji novinarski konferenci se je poslanka SDS Jelka Godec odzvala na odgovor ministrice za zdravje Milojke Kolar Celar na interpelacijo, ki so jo zoper njo že v juliju vložili v Slovenski demokratski stranki. Spregovorila je tudi o nekaterih drugih aktualnih temah s področja zdravstva.   

Slovenska demokratska stranka (SDS) je pred letom dni vložila prvo interpelacijo zoper ministrico za zdravje, v kateri so zapisali, da ministrica ne obvladuje razmer v slovenskem zdravstvenem sistemu. Jelka Godec meni, da ministrica Milojka Kolar Celarc ni sposobna obvladovati korupcije in preplačevanja medicinskega materiala v zdravstvu, v zdravstvenih zavodih se povečujejo izgube, bolniki pa najbolj občutijo podaljševanje čakalnih dob. ”Ministrica na vse očitke, zanimivo, odgovarja užaljeno in pravi, da je celotna interpelacija zasnovana na govoricah, na nepreverjenih trditvah in populističnih ocenah. Moram reči, da vsi nastopi ministrice temeljijo na populističnih izjavah, in to že od začetka njenega mandata,” je bila kritična poslanka SDS. ”Očitno smo vsi v Sloveniji, ki spremljamo zdravstveni sistem in ugotavljamo, da ministrica ni sposobna voditi ministrstva ter ni prava oseba, ki bi naš zdravstveni sistem postavila v pravo smer, neumni, edino ona in premier Cerar sta pametna in na koncu predora vidita luč,” je še dodala.

Foto: iStock

Ministrica je v odgovoru na interpelacijo med drugim zapisala, da je kot ukrep zoper korupcijo ministrstvo izpeljalo projekt skupnih javnih naročil, ki pa vse od leta 2015 do danes še vedno ni zaključen. ”Da zadnji skupni javni razpis na področju žilnih opornic kaže na to, da tudi ministrstvo očitno ni zadovoljno s projektom, dokazuje dejstvo, da je ravno ministrstvo vložilo prijavo na Agencijo za varovanje konkurence zaradi suma kartelnega dogovarjanja dobaviteljev,” je spomnila Jelka Godec.

Finančno stanje javnih zdravstvenih zavodov se slabša
V SDS v interpelaciji o delu in odgovornosti ministrice za zdravje opozarjajo tudi na vse slabše finančno stanje javnih zdravstvenih zavodov. Podatki za leto 2013 kažejo, da so imeli zavodi za 98 milijonov evrov neplačanih terjatev, za letos pa je ministrstvo napovedalo, da bo ta številka 200 milijonov evrov. ”Torej ministrica od 2014 do 2017 spremlja zadeve, pa ni za reševanje težav storila popolnoma ničesar. Edini njen ukrep je racionalizacija v smislu združevanja bolnišnic, za kar pa vsi opozarjajo, da to ni prava smer,” je še povedala predsednica preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic in izpostavila primer bolnišnice Topolšica, ki se jo želi priključiti k bolnišnici Celje, ki je tudi v rdečih številkah.

Foto: STA

Na očitke o čakalnih dobah se je ministrica odzvala z besedami, da imajo v SDS in vsi ostali, ki nanje opozarjajo, napačne podatke in to kljub temu, da gre za uradne podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje. ”Čakalne dobe naj bi ministrica skrajšala z enkratnimi programi, za katere je namenjenih kar nekaj milijonov evrov, vendar, če pogledamo realizacijo, je ta ponekod porazna, v UKC Ljubljana je, denimo, le 9-odstotna,” je povedala poslanka in dodala: ”Kam gredo vsi ti milijoni, se lahko samo vprašamo. Ministrica bo namenila tudi 18 milijonov evrov za delovno uspešnost zdravnikov, ki bodo skrajševali čakalne dobe, morate pa vedeti, da v UKC Ljubljana zdravniki ne izpolnijo niti rednega programa, kaj šele dodatni program,” je opozorila ob tem.

“Žal mi je, da je ministrica na interpelacijo odreagirala z besedami, da jo žalimo in da naše trditve temeljijo na govoricah, saj smo vsako točko podrobno utemeljili, kar nameravamo storiti tudi ob obravnavi interpelacije, tudi s podatki in z dokumenti. V SDS trditve preverimo in se ne gremo populizma, zato tudi od ministrice pričakujem, da bo na interpelacijo odgovorila z argumenti, ne pa igrala užaljene gospe,” je dejala Jelka Godec.

Ali v SDS pričakujejo, da bo del koalicije vendarle podprl interpelacijo?
Godčeva je povedala, da so bili nekateri odzivi koalicije ob vložitvi interpelacije pozitivni, ”kakšno bo glasovanje, kakšna bo odločitev koalicije, pa do pritiska na gumb nikoli ne vemo. Upam, da bodo tudi v koaliciji končno vse besede, ki letijo proti ministrici in njenemu delu, uresničili s tem, da bodo interpelacijo potrdili,” je še dodala.

N. Š.