Jelka Godec: ”Sprejetje Möderndorferjevega zakona je sporočilo, da koalicija ne spoštuje volje ljudstva”

Foto: Nova24TV

”V zakonu nikjer ne piše, da zakonca ne smeta vsak posebej posvojiti otroka. Piše le, da ga ne smeta posvojiti skupaj,” je največji problem novega zakona o partnerski zvezi pojasnila poslanka SDS Jelka Godec. Zakon je koalicija sprejela le štiri mesece po tem, ko so volivci na referendumu zavrnili spremembe družinske zakonodaje. 

Kot poudarja Godčeva, je zakon spisan zelo površno, v njem pa je veliko sovražnega govora. ”Zakon je napisan krepko in pa podčrtano in govori o tem, da smo vsi tisti, ki smo bili na referendumu proti, predvsem pa Koalicija “Za otroke gre!”, gradili kampanjo na lažeh, diskreditacijah in homofobiji,” je pojasnila poslanka SDS.

V novem zakonu je zapisano, da imata partnerska zveza dveh istospolnih in zakonska zveza moža in žene enake pravice, le da istospolni pari ne smejo skupaj posvojiti otroka ter da niso upravičeni do umetne oploditve.

Površen in slabo spisan zakon, skozi parlament z zavajanjem
Novi Möderndorferjev zakon vsebuje določila, spisana v petih členih. ”Najprej je sicer vseboval deset členov, a je bil amandmiran prav v vseh členih. Sam zakon je bil namreč spisan zelo površno, na kar je opozorila tudi zakonodajno pravna služba,” je opozorila Godčeva. Jani Möderndorfer je zakon vložil v proceduro zgolj dva dni po referendumu, ko uradni rezultati referenduma sploh še niso bili znani. Takrat je bil uradno sicer še nepovezani poslanec, a je že kmalu prestopil v Cerarjevo SMC.

”Če je takrat še neodvisni poslanec Möderndorfer s takim besedilom uspel prepričati sedanje strankarske kolege, torej SMC, DeSUS in SD, potem morem reči, da smo lahko zelo zaskrbljeni glede tega, kaj se na tem področju dogaja,” je dejala poslanka opozicije in dodala, da je poslanec zavajal, ko je dejal, da ne gre za posvojitve.

Zakona ne bi smeli sprejeti leto dni po referendumu
V poslanski skupini SDS bodo pregledali, na kakšen način lahko zaščitijo zakonsko zvezo moža in žene ter pravice otrok ter skladno s tem tudi ukrepali. Nezaslišano se jim namreč zdi, da je Cerarjeva koalicija zakon sprejela le štiri mesece po referendumu, čeprav bi moral veljati enoletni moratorij, v katerem državni zbor ne bi smel obravnavati iste tematike.

M. G.