Jelka Mrak Dolinar živi v spominih naprej: Zgodba nekdanje taboriščnice in zagovornice trpečih v navdih mnogim

Foto: twitter

“Letos stopamo v deseto leto obeleževanja dneva spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih  režimov, ki ga je leta 2009 razglasil Evropski parlament. Na ta dan, 23. avgusta 1939, je bil podpisan pakt Ribbentrop – Molotov med nacionalsocialistično Hitlerjevo Nemčijo in komunistično Stalinovo Sovjetsko zvezo, kar je vodilo v tragedijo druge svetovne vojne in desetine milijonov žrtev. Spominski dan je leta 2012 razglasila tudi Vlada Republike Slovenije,” so zapisali v Študijskem centru za narodno spravo.

Sodelavci Študijskega centra za narodno spravo (SCNR) od sprejetja resolucije Evropskega parlamenta vsako leto pripravijo spominsko slovesnost, s katero opozarjajo na množične kršitve človekovih pravic, svoboščin in dostojanstva, ki so jih povzročili vsi trije totalitarizmi: fašizem, nacionalsocializem in komunizem. Opominjajo, da je treba ohranjati spomin, da se množična grozodejstva ne bi nikoli več ponovila. “Vsem, ki so kadarkoli doslej dali življenja za mir in sožitje med človeštvom ali so bili žrtve krutosti in človeških zablod, smo dolžni izreči spoštovanje in se jih spominjati,” so prepričani.

Evropska zveza je utemeljena na spoštovanju človeka, na pravni zaščiti posameznika, svobodi izražanja in sožitja med različno mislečimi. Dve svetovni vojni v 20. stoletju in nasilje treh totalitarizmov so med Evropejci pustili boleče zareze, ki jih je mogoče pozdraviti le z verodostojno razlago zgodovinskih dogodkov, priznanjem napak, obsodbo zločinov in njenih storilcev, soočenjem z resnico in zagotovilom, da nam današnji čas zagotavlja varnost in svobodo. Prizadevanje vsakega posameznika za mir in spravo prinaša gotovost za srečno prihodnost vseh evropskih državljanov. V teh prizadevanjih se vidi veličina človeka, ki se ne zapira egoistično v svoj svet, ampak mu je mar za skupno dobro in je za to pripravljen tudi nekaj storiti in tvegati.

“Ob letošnji svečanosti se bomo še posebej spomnili izredne žene, ki je pred kratkim v 94. letu končala svojo zemeljsko pot. To je gospa Jelka Mrak Dolinar, nekdanja taboriščnica, preizkušena s strani treh totalitarizmov, pogumna borka in zagovornica trpečih in ubogih, polna življenja do zadnjega trenutka. Bila je ljubeča mati, soproga, babica in prababica, bila pa je tudi ponosna Slovenka, čeprav ji je bila domovina mačeha v cankarjanskem pomenu besede. Bila je namreč ena izmed mnogih žensk, ki so po koncu druge svetovne vojne na Slovenskem izkusile taborišča in zapore zaradi svojega političnega, svetovnonazorskega ali verskega prepričanja,” pravijo na SCNR.

Junakinja totalitarne dobe, pogumna in srčna Jelka Mrak Dolinar z vnukinjo med prijatelji Andrejo Valič Zver, Jožetom Možino, Tamaro Griesser, Jelko Piškurić in Nežo Strajnar. (Vir: Twitter)

 Starši Jelke Mrak Dolinar so se po prvi svetovni vojni pred nasiljem fašizma s Tolminskega preselili v tedanjo Jugoslavijo. Oče je bil kot finančni uradnik tik pred drugo svetovno vojno premeščen v Skopje. Po izbruhu vojne so Nemci in Bolgari družino od tam izgnali. Uspelo jim je priti v Ljubljano. Proti koncu leta 1943 je Jelka z materjo odšla k materinim sorodnikom na Tolminsko, kjer sta bili zaradi suma sodelovanja z domobranci aretirani. Maja 1945 se je družina umaknila na avstrijsko Koroško. Jelka je s sestro Kristo kot prostovoljka Rdečega križa spremljala ranjene domobranske vojake na vlaku, ki so ga partizani pred Jesenicami ustavili. Ranjence so umorili, ostali potniki na vlaku pa so bili aretirani. Jelka in Krista sta bili obsojeni na dvanajst let prisilnega dela. Zaprti sta bili v Begunjah na Gorenjskem, v Rajhenburgu, prisilno delo sta opravljali na Cesti bratstva in enotnosti, nato pa sta bili poslani nazaj v Rajhenburg, kjer sta dočakali amnestijo. 2. januarja 1951 sta bili izpuščeni iz zapora. Jelka se je čez nekaj let preselila v Spittal na Koroškem, kjer se je poročila in si ustvarila družino.

Ob tem na SCNR pravijo: “Slovenska zgodba trpljenja ter predane in nesebične pripravljenosti pomagati šibkejšim, nam odpira vrata v veličino človekovega duha. Lahko smo ponosni na gospo Jelko Mrak Dolinar in na številne posameznike, ki so se v izredno težkih zgodovinskih trenutkih odzvali tako, da sta prišli do izraza človeška sočutnost in bližina, ki je lajšala trpljenja mnogih. Iz njihovih zgledov črpamo za prihodnost, preko njih nas preteklost uči in opominja!”

Ob letošnjem Evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov Študijski center za narodno spravo vabi na naslednje dogodke:

TOREK, 21. AVGUST 2018

Ob 16. uri:

odprtje razstave Skozi čas preizkušenj,

v zaporniških celicah, Beethovnova 3, Ljubljana (za stavbo Državnega sveta RS in nasproti Ustavnega sodišča RS).

Ob 16. 30 uri:

Delegacija SCNR, Komisije Vlade RS za prikrita grobišča in Komisije Vlade RS za izvajanje zakona o popravi krivic bo položila cvetje pred spominskimi obeležji:

 • zaporniške celice, Beethovnova 3,
 • spominska plošča pred ameriškim veleposlaništvom, Prešernova 31,
 • spomenik žrtvam vseh vojn, Kongresni trg 2.

Ob 18. uri:

 1. maša za žrtve v ljubljanski stolnici,

mašo vodi ljubljanski nadškof metropolit msgr. STANISLAV ZORE.

Z glasbo sodelujeta Lejla Irgl, sopran, in Dušan Ješelnik, orgle.

Po maši akademija in slavnostni nagovor prof. dr.  IVANA ŠTUHECA.

ČETRTEK, 23. AVGUST 2018

Od 10. do 18. ure:

dan odprtih vrat in ogled razstave Skozi čas preizkušenj,

v zaporniških celicah, Beethovnova 3, Ljubljana.

Pri pripravi dogodkov sodelujejo:

Študijski center za narodno spravo, Vojaški vikariat Slovenske vojske, Stolna župnija sv. Nikolaja Ljubljana in drugi sodelavci.

J. G.

 • Josip Broz Tito(UDBA)

  Najbolj me žalosti na zgornji sliki, oseba skrajno desno. Mlada punca, katera ima glavo oprano z lažmi. Taka ženska brez pameti, je primerna samo za “druženje” :)

  PS: Mir pred domobranci, bodo imeli, ko se jih bomo vseh znebili. :)

  • pajot

   Domobrancev že davno ni več. Kar jih niste pobili,razstrelili in pometali v brezna,je pobegnilo v Argentino. Ostala je samo smrdljiva drhal. In vi ste vnuki svojih dedov.

   • večni srb

    Gospa očitno ni pobegnila, zdržala je kazen, o kateri sicer ne vemo nič, ker ne piše, vemo pa, da je bilo treba po vojni zgraditi civilizacijo nazaj. Nato je menda srečala moža in si ustvarila družino, s katero je doživela spoštljivo starost, na socialni zagotovo ni bila, ker takrat so bili vsi zaposleni.
    Razen, če je niso zaprli zaradi česa drugega,ampak piše, da je bila saamo navadna izdajalka, sodelavka in ovaduhinja okupatorjev.

    • šrauf

     Preberi si njeno knjigo Brazde mojega življenja, potem pa pametuj.

  • šrauf

   “…. je primerna samo za “druženje” …Mokre sanje pankreta Pukljastega Miha.

  • KAPIBARA

   Takih “opranih” in ustrahovanih, so imel komunjare od 45 napraj v izobilju, pa so reve prestrašene molčala…

  • šrauf

   “…. je primerna samo za “druženje” …Mokre sanje pankreta Pukljastega Miha.

  • Soave

   Predvsem bi bilo potrebno tebe brcniti v rit ! Zgagar hudirjev !!

 • večni srb

  Tisti pakt je bil podpisan pred razkosanjem Poljske, nista ga verificirala ne Hitlerin ne Stalin, očitno se ni spoštoval, zato res ne razumem kakšno vezo ima z 2.sv na naših tleh.

 • večni srb

  Glede na kriterije društva, tudi sodobna Slovenska država spada med kršitelje človekovih pravic in totalitarne režime, obsojeni smo bili za democid, naše sodbe pa redno padajo na Evropskih sodiščih, imamo tudi politične zapornike, pomeni tudi naša sodobna demokracija spada med totalitarizme in res ne vem kaj bi lahko mi obeleževali, če smo pa isti.

 • večni srb

  Karkoli je po smti, zagotovo ni več telesa, ki je očitno mrtvo, zato nikakor ne more biti isto.
  Tozemeljsko življenje ima še druge omejitve, ne le, da vse živo naposled umre, vmes se tudi spremijamo in staramo, zato je mladost vedno več vredna od še tako pozne starosti.

  6 let zapora in družbeno koristnih del lahko dobiš danes zaradi pisanja neumnih komentarjev na javnih portalih.

 • RATATA

  Center neposrečenega imena ŠCNS.
  Kot bi sinu dal ime Kajjetebetrebabilo dete.

  • Soave

   ? ? ?

   • RATATA

    Sprava ni možna, lahko še tako zelo študirajo in raziskujejo. S kom se bo kdo spravil? Z lopovi in morilci ter njihovimi potomci in nasledniki, ki so vseskozi na oblasti?
    A bodo rekli oprostite, izvolite pol nakradenega(?),
    izvolite mrtve in jih lepo pokopljite(?),
    izvolite pol oblasti (?),
    izvolite pol tistega kar smo nakradli in uzurpirali(?)
    Ja komu so ukradli, komu so pobili
    svojce, kdo ni imel normalnega življenja, kdo je gledal, kako so po njegovi lastnini rovarili drugi, ravno ti komunisti, s katerimi naj bi se zdaj spravljali?
    Ni šans. Nesmiselno, ker se spraviti ni možno. Z obeh strani ni mogoča.

    • Mojca pokraculja

     Samo tole dodam, ker si krasno postavil vprašanja.

     Država, ki ni sposobna od leta 91 do danes sprocesirati in obsoditi enega samega zločinca, ki je po vojni pomoril, pozaprl, mučil nedolžne ljudi, ni vredna počenega groša. Sodišča so s pravnomočnimi sodbami rehabilitirala veliko nedolžno obsojenih, justificiranih, vendar niso našla niti enega krivca za pomore.Naključje ? Slovenija kot taka, ki ščiti morilce, ni in ne more biti država. In tudi ni, sploh pa ne vseh državljanov. Zato sprave ni.
     Da še malo preskočim:
     Si predstavljaš tako reakcijo pri nas, kot se je zgodila v Pragi danes ?
     Imposibile ! No way!

     http://www.iusinfo.si/DnevneVsebine/Novice.aspx?id=226341

     • RATATA

      Slovencev zgledi ne vlečejo. Lepo si me dodatno izobrazila Mojcej, sem dovzeten. Hvala!

     • Mojca pokraculja

      Hvala tebi !

    • Soave

     Se strinjam. Tukaj ni nobena sprava mogoča. Edino priznanje napak in na novo napisana Zgodovina.
     Nisem vedela , kaj je narobe z imenom.

 • Olga2345

  Velik poklon gospe Jelki Mrak Dolinar in vsem zavednim, pokončnim borcem za svobodo Slovenije in demokracijo!

 • Soave

  + + + + + +
  Ja, žal se presneto hitro staramo.

  Komunistekom v veselje. Saj oni so pa vedno mlajši !!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!