fbpx

Jerala opozarja na nizko število cepljenih, medtem ko zdravstveni minister govori o neučinkovitosti cepiv, Golob pa svetuje “morsko terapijo”

Biokemik prof. dr. Roman Jerala (Foto: STA)

Biokemik prof. dr. Jerala je v preteklosti že večkrat izpostavil učinkovitost cepljenja, med drugim tudi na podlagi izraelske študije, ki je dokazala, da tretji odmerek pomembno prispeva k izboljšani zaščiti in ščiti pred hujšim potekom bolezni. Glede na navedeno so podatki, ki jih je biokemik objavil na Twitterju danes, zaskrbljujoči, saj je tudi z drugim odmerkom cepljenih premalo ljudi, ob tem pa je zaskrbljujoče tudi dejstvo, da minister za zdravje govori o neučinkovitosti cepiv, premier pa neodgovorno maha z rokami, češ, da bo morje pozdravilo virus. Prihaja jesen, bo Golob Slovence spet poslal na morje?

Ob zadnjem razmahu vala epidemije koronavirusa so strokovnjaki doma in po svetu priporočili ljudem še tretji odmerek cepiva proti covidu-19 zlasti ostarelim, šibkim in kronično bolnim. Učinkovitost cepiv je v preteklosti že večkrat izpostavil biokemik dr. Roman Jerala, očitno pa njegovemu znanju in izkušnjam nasprotujeta zdravstveni minister Danijel Bešić Loredan in celo premier Robert Golob, ki je namesto izolacije v primeru okužbe, kot to svetuje stroka na NIJZ, svetoval, naj gremo na morje, kjer sta vitamin D in slana voda.

Manj kot 10.000 oz. 1 % odraslih cepljenih z drugim poživitvenim odmerkom cepiva ni dobra popotnica za jesen. Veliko jih je zadnji odmerek cepiva prejelo pred skoraj letom dni. Cepljenje je ključno za zaščito starejših in drugih bolj ranljivih pred težjim potekom,” je na Twitterju zapisal dr. Roman Jerala, biokemik, ki je koronavirusu z znastvenega vidika v zadnjih letih namenil precej časa in dela. Meni, da je izredno nizko število cepljenih z drugim odmerkom zaskrbljujoče, sploh za starejše.

Dr. Jerala, ki je tudi vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu, ki sledi vsem novostim v zvezi s covidom-19, je večkrat poudaril, da je tretji odmerek koristen posebno za bolj ogrožene – starejše, kronične bolnike (s tem bi se zmanjšala verjetnost hujšega poteka bolezni) in slabše odporne, ko je slabši tudi imunski odziv na cepivo. “Koristen bi bil tudi za zaposlene v dejavnostih, kjer so v stiku z veliko ljudmi, še posebej z bolj ranljivimi (zdravstvo, socialno skrbstvo, šolstvo), ker dodatni odmerek zmanjša verjetnost okužbe in z njim možnost, da okužijo druge.”

Študijam in stroki pa neodgovorno nasprotujeta zdravstveni minister in premier
In medtem ko stroka poudarja resnost okužb in učinkovitost cepljenja, imamo na drugi strani Loredana, ministra za zdravje, ki je še nedavno v izjavi za oddajo 24ur trdil, da zdajšnja cepiva proti covidu-19 niso učinkovita. To je  povsem presenetljiva izjava ne le zato, ker empirični dokazi govorijo nasprotno od tega, kar trdi minister, ampak ker je tudi član vladne posvetovalne skupine za boj proti koronavirusu Mario Fafangel pozval k cepljenju. Gre za izjavo, ki nekako spominja na izjave za javnost NIJZ-ja v času Šarčeve vlade, da nesimptomatični okuženi s koronavirusno boleznijo te ne morejo prinašati naprej. Takrat je šlo za izjave strokovnjakov, ki so bile povsem v nasprotju s takratnimi že znanimi empiričnimi dejstvi. Tokrat se dogaja podobno. Podrazličice omikrona so najbrž že v Sloveniji. Kljub temu pa je celo drugi odmerek prejelo manj kot deset tisoč ljudi.

Premier Robert Golob in njegovi povsem neodgovorni nasveti (Foto: posnetek zaslona)

Čeprav je presenetila omenjena izjava samega ministra za zdravje, pa ne čudi, da je enako stališče zavzel tudi premier Rober Golob, ki je na račun “proticepljenja” dobil tudi svoje glasove na volitvah. Njegova izjava je požela veliko pozornost sploh glede na naraščanje števila okužb. Stroka je namreč opozarila, da se je že junija začel nov val, priča pa smo tudi počasnemu naraščanju tistih, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici. Kakorkoli, videti je bilo, da ima Golob recept za vse težave. Kot je dejal, imamo srečo, da mutacije ustvarjajo manj nevarne različice. Zdravilo za koronavirus sta po njegovem sta sonce in morska slana voda, “vsi gremo lahko na morje in se tam pozdravimo, se ne šalim,” je dodal povsem resno.

Glede na to, da sta pred nami jesen in zima, bo zanimivo videti Golobove nasvete za “zdravljenje” virusa. V Sloveniji je bilo ob 405 PCR-testih in 1.560 HAT-testih 1.338 novopotrjenih primerov. Trenutno je v Sloveniji 18.825 aktivnih primerov, vseh potrjenih primerov pa 1.122.961. Hospitaliziranih je 117 ljudi, 16 jih potrebuje intenzivno nego. Zaradi koronavirusa smo znova zabeležili štiri smrti.

Tanja Brkić