Judovska skupnost v Sloveniji ostro obsoja Levico, ki izraelske napade enači s fašizmom

Levica (Foto: epa)

V Judovski skupnosti Slovenije so ostro obsodili izjavo Levice, ki dejanja Izraela enačijo s fašizmom. “Po definicij antisemitizma, ki jo uporablja slovenska delegacija pri IHRA in ameriški State Department  je primerjanje ali enačenje dejanj države Izrael z nacizmom ali fašizmom, antisemitizem,” so pojasnili v JSS. Tudi v Evropski komisiji so postali zaskrbljeni nad naraščajočimi pozivi antisemitizma. “To so jasne manifestacije antisemitizma, ki jih je treba glasno obsoditi,” je zapisal podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas.

V stranki Levica so zapisali v sporočilu za javnost, da dejanja Izraela opozarjajo, da nihče ni imun na fašizem, tudi tisti, ki so v zgodovini zaradi njega ogromno pretrpeli. Po mnenju Levice je sramotno, da se Slovenija uvršča v manjšino držav, ki “Palestincem pravice odreka in si potiho želi njihovo izginotje”. Molčanje prejšnjih vlad je zamenjala odkrita podpora razčlovečevalskim politikam izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, s katerim je predsednik vlade Janez Janša sklenil pakt zaradi nekaj političnih točk in zasebnega interesa, so še poudarili.

Judovska skupnost Slovenije – JSS je prepričana, da gre v tem primeru za antisemitizem, saj Levica dogajanje v Izraelu primerja s fašizmom in nacizmom. “Po definicij antisemitizma, ki jo uporablja slovenska delegacija pri IHRA in ameriški State Department  je primerjanje ali enačenje dejanj države Izrael z nacizmom ali fašizmom, antisemitizem,” so pojasnili v JSS. V nadaljevanju so še prepričani, da so večinski mediji polni opozoril antisemitizma na desnici, kar po njihovem mnenju ima izključno notranje-politične razloge. “Antisemitizem levice (in Levice) je nevaren, ker je zavit v podobo varovanja človekovih pravic (palestinskega terorizma),” so dejali.

Foto: Facebook

Medtem ko Levica podpira Palestince in se je včeraj celo odvijal shod v te namene, pa je premier Janez Janša sicer v torek stopil v bran Izraelu. “Izrael ima neizpodbitno pravico, da se brani pred napadi Hamasa. Njihove rakete padajo na civilno prebivalstvo. Stojimo ob Izraelu,” je sporočil. Slovenska vlada je v znak podpore Izraela tudi izobesila izraelsko zastavo, kar so močno obsodili volivci levice. V nasprotju z njimi pa je nemška pravosodna ministrica iz vrst SPD dejala, da bi bil močan znak, če bi povsod, kjer je mogoče visele izraelske zastave.

Vse več antisemitizma tudi v svetu – tudi EU je zaskrbljena
Na vse več razhajanj in izjav antisemitizma je opozoril tudi podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas. “Globoko sem zaskrbljen zaradi nedavnih napadov na judovske skupnosti in prostore v EU. To so jasne manifestacije antisemitizma, ki jih je treba glasno obsoditi,” je zapisal. Pri tem je še poudaril, da stojijo ob strani svojih judovskih skupnosti in pozivajo države članice EU, naj ostanejo pozorne na svojo varnost.

Sara Rančigaj