Junckerjeva Evropska komisija danes o arbitraži

Foto: iStock

Na sedežu Evropske komisije v Bruslju bo danes ustna obravnava v povezavi s slovenskim pismom glede tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama. Predvidoma bo to postopkovni korak, ki ne bo vodil k premikom pri slovenskih in hrvaških stališčih. Tudi političnih pobud od komisije na obravnavi ni pričakovati.

Ustna obravnava je predvidena v okviru 259. člena pogodbe EU, na podlagi katerega lahko članica unije toži drugo članico na Sodišču EU zaradi kršenja prava unije. Člen je sredi marca sprožila Slovenija zaradi kršitev prava unije, ki so posledica hrvaškega nespoštovanja arbitražne razsodbe. Ustne obravnave za zaprtimi vrati, ki naj bi trajala od 14.30 do 16.50, se bodo po neuradnih informacijah udeležili strokovnjaki Slovenije, Hrvaške in Evropske komisije, ki naj bi jo zastopali predstavniki pravne službe.

Sprememb slovenskih in hrvaških stališč ni pričakovati. Slovenija po neuradnih informacijah Hrvaški očita konkretne kršitve prava unije, na primer kršitve načel pravne države ter schengenskih in ribiških pravil. Hrvaška vztraja, da ne krši prava EU in da tako unija pri tem nima pristojnosti.

Ključno vprašanje je, kaj bo storila komisija, ki ima po prejetju slovenskega pisma tri mesece časa, da poda svoje mnenje. Ni pa nujno, da to stori. Tudi če mnenja ne bo podala, bo po neuradnih navedbah predvidoma to sporočila v dopisu obema stranema.

Pravna služba komisije je sicer že julija lani potrdila povezavo med arbitražno odločbo in pravnim redom EU. Komisija je takoj po razglasitvi arbitražne razsodbe obe strani tudi pozvala k njeni uresničitvi. A kljub hrvaškemu zavračanju tega poziva v komisiji, katere vodstvo je iz iste evropske politične družine kot hrvaški premier Andrej Plenković, doslej niso storili ničesar.

demokracija.si

 

 • Novakec1

  Raj se pobrigite da ne bo luknjasta za kozjejebce ki trumoma rinejo v slolandijo.

 • xtc

  Slo tepčki še kar upajo na zmago.

 • Janez Kranjski

  EU je že večkrat dokazala da bi samo ugajala in dajala nasvete in zahtevala ukrepe, ko pa je treba enkrat kaj konkretni narediti pa rep med noge. Smilijo se mi tisti rojaki ki so šli tja delat … vem da so šli v upanju na boljše pogoje, ampak a jih s svojim delom dejansko ustvarjajo ali vsaj ustvarjajo osnovo za to? Menim da ne in zato se mi zdijo pravi bebci. Pa oprostite ;)

 • dob

  Pahor nam bo zmagovito razložil, da smo sicer popušili, nismo pa inhalirali!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!