Bivša partnerica Luke Mesca v svet zavoda Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije

Manca G. Renko. Vir: Zajem zaslona, Facebook

Po tem, ko je vlada sprejela sklep o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije, je zdaj imenovala tudi predstavnike ustanovitelja v svet združenih muzejev, med katerimi je tudi nekdanje dekle ministra Luke Meseca.

Vlada je na četrtkovi dopisni seji v svet javnega zavoda Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije imenovala štiri predstavnike ustanovitelja za mandatno dobo štirih let, in sicer od ustanovitvene seje sveta zavoda in z možnostjo ponovnega imenovanja. Imenovala je dr. Manco Grgić Renko, Blaža Vurnika, Renato Zamida in Marka Srako, pišejo Pomurske novice.

Štirje novi predstavniki z mandatno dobo štirih let so torej Manca Grgić Renko, v javnosti znana predvsem kot nekdanje dekle Luke Mesca, Blaž Vurnik, zgodovinar in kustos za novejšo zgodovino ter vodja kustodiatov v Mestnem muzeju Ljubljana, Renata Zamida, ki jo je Ministrstvo za kulturo zaradi nepravilnosti razrešilo s položaja direktorice Javne agencije za knjigo, nakar je postala direktorica javnega zavoda Center Rog in Marko Sraka, ki trenutno opravlja delo svetovalca v kabinetu ministrice za kulturo Aste Vrečko.

Nekdanja direktorica Javne agencije za knjigo RS Renata Zamida. Vir: STA

Vlada je 19. januarja 2023 sprejela Sklep o ustanovitvi javnega zavoda Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, ki je začel veljati dan po objavi v Uradnem listu, to je 21. januarja 2023. Sklepa določa, da Vlada Republike Slovenije imenuje člane sveta javnega zavoda Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije v skladu s tem sklepom v 15 dneh po uveljavitvi tega sklepa.

Ana Horvat