Fijavževa ni prejela z zakonom določene podpore uredništva

Datum:

V prejšnjem tednu je odjeknila novica, da je Jadranka Rebernik odstopila s položaja odgovorne urednice Informativnega programa prvega programa Televizije Slovenija. Do imenovanja novega odgovornega urednika je uredništvo kot vršilka dolžnosti odgovorne urednice prevzela Polona Fijavž, v četrtek pa naj bi dobila podporo uredništva. Zanjo je glasovalo 59 od 143 upravičencev, a kot trdi sindikalist Tom Zalaznik, to ni dovolj.

Osrednji mediji so pred dnevi poročali o močni in celo plebiscitarni podpori novi vršilki dolžnosti odgovorne urednice informativnega programa RTV Poloni Fijavž. A kot razkriva predsednik sindikata delavcev radiofuzije RTV (SDRS)  Tom Zalaznik Fijavževa ni prejela podpore uredništva.

“Polona Fijavž NI PREJELA podpore uredništva! Zakon (ZRTVS-1, 21.b člen, 3. odst.) je jasen, prejeti bi morala pozitivno mnenje VEČINE programskih delavcev v uredništvu, to je najmanj 68 glasov,” je na družbenem omrežju zapisal Zalaznik.

Očitki, da njeno imenovanje ni skladno z zakonom, so se vrstili že pred časom in sicer je urednik Spletnega časopisa Peter Jančič na družbenem profilu opozoril na morebitno nezakonito delovanje takrat še  v. d. urednice informativnega programa Fijavž, zadolženo za kadrovsko čistko, ki se odvija v zadnjih dneh na RTVS. Postopek njenega imenovanja ni skladen s postopkom iz zakona o medijih, kar pomeni, da je tudi njeno “čiščenje” v neskladju z zakonom.

V zakonu o medijih je določen postopek, kako se izvoli odgovorni urednik. Polona ni bila izvoljena v skladu z zakonom. Ni mnenja uredništva o urednici. Zakon nič ne govori o v. d.-jih. Vse njene odločitve so nezakonite,” je zapisal Jančič in opozoril, da vodstvo pred njenim imenovanjem ni pridobilo mnenja uredništva, čeprav mu to nalaga zakon o medijih. Ta v 18. členu določa: “Pred imenovanjem ali razrešitvijo odgovornega urednika mora izdajatelj pridobiti mnenje uredništva, če ni v temeljnem pravnem aktu določen močnejši vpliv uredništva.”

Če odgovorni urednik ni imenovan skladno s postopkom, je njegovo imenovanje nezakonito.

A.G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...