Nadzornik državnega premoženja od Kitajcev dobil rumeni karton

Franjo Bobinac med prijetnim kramljanjem z bivšim partijskim šefom Milanom Kučanom. (Foto: STA)

V javnost je prišla še ena neverjetna blamaža slovenskega korporativnega upravljanja. Kitajski lastniki naj bi članoma menedžmenta v Gorenju Franju Bobincu in Žigi Debeljaku izdali rumeni in rdeči karton. Zakaj? Ker nista posredovala, ko so uslužbenci kradli premoženje družbe. Kako slovensko… A še bolj slovensko pa je dejstvo, da je Bobinac našel nove izzive v Olimpijskem komiteju Slovenije, hkrati pa je nadzornik Slovenskega državnega holdinga, ki upravlja z 12-milijardnim državnim premoženjem.

Interno pismo z naslovom “kritika disciplinskih prestopkov in ohlapnega poslovodstva v podjetju Hisense Austria” je objavila Mladina. V dopisu je zapisano, da je Hisense opravil interno revizijo znotraj podružnice Hisense Austria (prej podružnica državnega Gorenja) in odkril mnogo nepravilnosti ter celo krajo premoženja družbe. Bivši uslužbenec Gorenja naj bi se polastil 62.000 evrov premoženja podjetja (podjetju je uspelo nazaj izterjati le 31.000 evrov, preostanka niso nikoli uspeli dobiti nazaj). Prav tako so zaznali, da je eden od uslužbencev v finančni upravi podjetja ukradel 36.000 evrov. 9.700 evrov oseba še vedno ni odplačala nazaj, potem ko so jo zasačili.

Prav tako naj bi leta 2017 dal odpoved glavni finančnik Walter Brunnader, pri tem pa nismo mogli najti ustreznega namestnika. Namesto tega so zunanji računovodski službi plačevali 140.000 evrov več, kot pa je bila vredna njegova plača. Za Slovenijo je kaj takega seveda modus operandi. Nepotistično “rihtanje” storitev v prijateljskih državnih podjetjih. Kitajce pa je očitno zmotilo.

Povedali so, da se je to zgodilo v času, ko je družbo vodil Franjo Bobinac (preden so lastniki postali Kitajci). Novi lastniki so poudarili, da s tem ni bila oškodovana le družba, ampak je bil poškodovan poslovni etos družbe. Zaradi tega so Bobincu Kitajci (kakšno ponižanje!) izdali “rumeni karton” — se pravi, še en prestopek in bo letel.

Še huje se je godilo zdajšnjemu direktorju SDH Žigi Debeljaku — leta 2019 je napovedal svoj odhod iz družbe Gorenje. Tam je od leta 2017 opravljal funkcijo člana uprave. Takrat ni povedal, zakaj odhaja, zdaj pa je jasno, da mu je zaradi korporativnih nepravilnosti kitajski lastnik dal kar “rdeči karton”, kar pomeni, da mora “zapustiti igro”.

Predsednik uprave SDH Žiga Debeljak (Foto: STA)

Klofuta slovenskemu korporativnemu upravljanju
Še najbolj pomenljivo je dejstvo, da je Debeljak, ki ga je kitajski Hinsense zaradi očitne nesposobnosti spopadanja z interno korupcijo odslovil, zdaj kar šef vseh slovenskih državnih podjetij. Ta poslovni “odpadnik” bdi nad milijardami javnega premoženja v gospodarstvu. Hisense je kitajsko podjetje, ki je nekoč bilo povsem v državni lasti, potem pa ga je vlada počasi prodajala (danes ima še okrog 30-odstotni lastniški delež, ki pa ga prodaja na šanghajski borzi). Podjetje se očitno zaveda, da korporativno upravljanje nima nič skupnega z državnimi kibuci, kakršne v Sloveniji vodijo nepotistično nastavljeni rdeči direktorji.

Vodstvo Gorenja in sindikat sta lani sklenila dogovor, v okviru katerega je bil sicer dosežen dogovor glede prenove vsebine kolektivne pogodbe. Sprememba le-te bo s 1. januarjem delavcem prinesla zvišanje osnovnih plač. Z namenom, da se bo dogovor lahko uresničil, bo Hisense Europe na letni ravni vložil skoraj 13 milijonov letno. Glede najnižjega tarifnega razreda za začetnike, ki opravljajo najbolj osnovna dela v proizvodnji, je prišlo do dogovora, da bodo osnovne plače povečane na 994 evrov bruto. Najboljšim strokovnjakom in vodjem bodo novi in višji plačilni razredi na zgornjem delu omogočili zaposlovanje kot tudi napredovanje. Hisense Europe je sporočil, da nihče od zaposlenih s sedmimi leti ali več delovne dobe ne bo več prejemal osnovne plače, ki bo znašala pod 1151,77 evrov bruto.

Novi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenija Franjo Bobinac. Vir: OKS/Facebook

Kaj pa zdaj počne Bobinac?
Bobinac ne počiva. Izvoljen je bil za novega predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), položaj, ki ga je nekoč zasedal “večni” Janez Kocjančič. Premagal je Tomaža Barado, ki je prejel 45,14 odstotka glasov, še en kandidat Janez Sodržnik pa je iz izpadel že v prvem krogu.

O Bobincu smo nedavno že pisali, da gre za osebo, ki je blizu premierju Robertu Golobu. Gre tudi za človeka, ki je bil nedavno v DZ izvoljen za novega člana nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga. Kot pravijo, v politiki nič ni zastonj ali “Roka roko umije”. Nov zakon o RTV Slovenija iz javne hiše umika transparentnost nadzora. V novem Svetu naj bi zasedala tudi Golobu poslušna “civilna družba”, ki je v resnici politična izpostava. Bobinac se je namreč na vrh OKS zavihtel prav ob pomoči Gibanja Svoboda. Tudi Bobinac se bo moral oddolžiti, najverjetneje tako, da bo v novi Svet RTVS poslal Golobovega človeka.

Odpadniki na oblasti
Bobinac je iz Kučanovega poslovnega kroga, Debeljak iz Jankovićevega. Oba veljata za čudežna dečka slovenske poslovne scene. V globalnem svetu pa sta politična odpadnika. Odpadniki iz poslovnega sveta pa bodo kljub temu torej še naprej obvladovali tako medijsko, gospodarsko kot politično krajino, medtem ko se bo preostali svet ukvarjal s služenjem denarja.

Andrej Žitnik