[Ekskluzivno] Failo Pašić naj bi preiskovala Sova, Golob pa ji po posrednikih ureja novo službo

Faila Pašić (Vir: Facebook)

Iz neuradnih, a zanesljivih virov smo prejeli informacije, da naj bi se Faila Pašić, sicer znana po trditvi, da ji muslimansko pokrivalo hidžab daje “svobodo in moč”, dogovarjala za zaposlitev na enem od ministrstev ali celo na policiji. Dogovarjanje naj bi steklo po posvetu pri predsedniku vlade, ki naj bi aktivistko opozoril, da jo Sova operativno obdeluje v zvezi z njenimi povezavami z Iranom in Irakom. Iz informacij po posredovanju našega zanesljivega vir je moč sklepati, da ne gre samo za očiten primer strankarskega kadrovanja, temveč tudi nezakonito uhajanje informacij iz obveščevalne agencije – naravnost v roke predsednika vlade Roberta Goloba.      

Spomnimo, Faila Pašić je postala širši javnosti znana kot predsednica društva Človekoljubno dobrodelno društvo UP Jesenice, ki je v preteklih letih prejelo vsega skupaj 279.596,92 evrov za različne projekte. Daleč največji finančni priliv je bil iz naslova Urada Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov, ki je njenemu društvu doslej nakazalo 226.529,39 evrov. Ostala nakazila so bila iz naslova Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Republike Slovenije – Soče, Občine Jesenice idr. Nazadnje se je pojavila v medijih kot (nekdanja?) partnerka Mustafe Alnajjarja, ki je bil pred koncem prejšnjega leta utemeljeno osumljen in nato obtožen posilstva mladoletnice. Več o tem lahko preberete – TUKAJ.

Izvedeli smo, da je predsednik vlade Robert Golob Pašićevi naložil, da morata omejiti medsebojno elektronsko komunikacijo in da bodo njeno naslednjo zaposlitev urejali njuni skupni prijatelji oz. sodelavci, kot je denimo začasna notranja ministrica Sanja Ajanovič Hojnik, ki bi ji lahko zagotovila službo na ministrstvu za notranje zadeve ali policiji. Ajanovič Hojnikova naj bi o svojem posredovanju še kolebala. V zgodbo naj bi bila vpletena tudi socialdemokratka Dominika Švarc Pipan, ki naj bi Pašićevi že zagotovila razgovor za zaposlitev na ministrstvu za pravosodje.

Kdo jo je “izdal”?
Faila Pašić je bila po zadnjih informacijah zaposlena na Gibanju Svoboda na področju stikov z javnostjo. S stranko naj bi se sporazumno razšla, ko so v javnosti odjeknile informacije, da je nekdanja intimna partnerka domnevnega spolnega predatorja Alnajjarja. Za njegove domnevne spolne prestopke je očitno vedela, a ga je kljub temu pripeljala na strankino slavje v Cvetličarno ob zmagi na parlamentarnih volitvah, kot je razvidno na spodnji sliki. Reporter sicer navaja, da je ljubljansko tožilstvo že decembra prejšnjega leta zoper Alnajjarja vložilo obtožnico.

Faila Pašić z Urško Klakočar Zupančič na dan razglasitve državnozborskih volitev. (Foto: STA)

Hkrati smo izvedeli, da je kontroverzna aktivistka zaradi celotnega razpleta strahovito užaljena in posledično nevarna, saj naj bi iskala krivca, ki je izdal informacije za njeno dogovarjanje za novo zaposlitev.

Kako so informacije prišle do Goloba? 
Posebno poglavje pa je seveda, kako so informacije, da Pašićevo Sova preiskuje zaradi njenih povezav z Islamsko republiko Iran (pa tudi z Irakom), sploh prišle do predsednika vlade. Težko si je predstavljati scenarij, v katerem bi bil predsednik vlade upravičeno obveščen, da se preiskuje njegovo strankarsko kolegico in nekdanjo sodelavko, ta pa bi nato celo čutil dolžnost, da ji zagotovi zaposlitev v javni upravi, in to v kritičnih organizacijah ali resorjih, kot sta policija ali ministrstvo za pravosodje. Pašić naj bi imela po naših informacijah povezave z Islamsko republiko Iran in z Irakom. V preteklosti naj bi se o njenem delovanju govorilo celo na parlamentarni komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Gal Kovač