fbpx

Lindav kadriral politično, v duhu boja med Golobom in klanom Kos

V. d. generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav (Foto: STA)

Notranja ministrica Tatjana Bobnar naj bi odstopila zaradi političnih pritiskov predsednika vlade na njene kadrovske odločitve. “Politika bi se morala končati pred vrati generalnega direktorja policije,” je pojasnila svojo odločitev. Podobno zgodbo je slovenski javnosti prodal v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. V svojem poročilu predsedniku vlade je zapisal: “Da so v policiji izvedli vrsto kadrovskih zamenjav, vendar vse na podlagi strokovnih argumentov in analiz. Povedal sem tudi, da so in bodo vse moje odločitve o kadrovskih premikih v policiji vedno temeljile le na strokovnih argumentih in ob spoštovanju delovnopravne zakonodaje.” Tako Bobnarjeva kot Lindav zavajata. Izvedla sta vrsto političnih menjav, ki se jima niso zdele prav nič problematične. Zganila in v javnost sta posredovala informacije šele, ko je šlo za Lindava (uradno), v ozadju pa za nekdanjega policijskega specialca, danes vodjo varovanja predsednika vlade. 

Ministrica Bobnarjeva je pri svoji polarizirajoči izjavi pozabila povedati, da je politiko že zdavnaj spustila med policijske vrste. Med njenim mandatom in mandatom Lindava se je zamenjalo 75 vodstvenih policijskih kadrov bojda zaradi strokovne neustreznosti, dejansko pa zaradi “politične neustreznosti”. Ministričina izjava bi zato morala biti natančnejša. Manjka namreč pojasnilo, da bi po njenem morala pred vrati generalnega direktorja policije ostati le točno določena politika. Kakšen konflikt torej spremlja slovenska javnost?

Boj za obrambo republike, ki naj bi ga vodila Bobnarjeva in Lindav proti predsedniku vlade Golobu, ki je prekoračil pooblastila, ali notranji boj levice – kdo bo tisti, ki si bo republiko lahko do konca podredil? To je seveda retorično vprašanje.

Kontekst, ki reši zagonetko, je na spletu ponudil predsednik SDS Janez Janša“Eno je medijska slika. Realnost pa nekoliko bolj zapletena. Slavko Koroš je namreč eden ključnih ljudi Draga Kosa in vzporednega mehanizma v policiji. Zanje je predsednik vlade Golob le prehodni pojav, ki mora biti pod nadzorom. Bobnarjeva je z odstopom uspešno zaščitila Kosov klan,” zapiše Janša. Spomnimo, Slavko Koroš do nedavnega ni bil javna osebnost. Spoznali smo ga z nedavnim nastopom na dominantnih medijih, kjer je slovenski javnosti pojasnjeval, da ga je bilo sram, da je policist, ko so njegovi kolegi v modrem ustavili nasilne proteste 5. oktobra prejšnjega leta. S poročilom o izrednem nadzoru nad lastnimi kolegi, ki ga je naročila ministrica Bobnar, je svojim kolegom za dobro izpolnjevanje poslanstva po domače zarinil nož v hrbet. Koroš se pojavi tudi večkrat v poročilu v. d. generalnega direktorja policije kot eden izmed prisotnih na sestanku med generalnim sekretariatom vlade in Centrom za varovanje in zaščito.

Slavko Koroš med predstavitvijo izsledkov izrednega nadzora delovanja policije dne 5. 10. 2021

Strašljiva številka “strokovnih razrešitev”
Da zgodba, ki sta jo javnosti prodala Bobnarjeva in Lindav, zamolči bistvo napovedanega odstopa ministrice, govori že dejstvo, da sta izvedla, kot zapiše Lindav, “vrsto menjav”, ki naj bi bile vse po vrsti strokovne. Teh je, tako mediji 75! Gre seveda za absurd, eklatantno politično čiščenje, viri pa nam ob tem sporočajo, da so se številne premestitve vršile na enote Policijske uprave (beri: gre za degradacije, ne kadrovske menjave). Viri tudi navajajo, da naj bi bil glavni svetovalec za premestitve Boštjan Mlačnik, vodja preiskave na NPU, ki z Lindavom kontaktira neposredno, torej mimo direktorja NPU Darka Muženiča in direktorja kriminalistične policije Davida Antoloviča. Spomnimo, Muženič je Golobov kader, izhaja iz poročila, ki ga je pripravil Lindav. Ta je zapisal, da je predsednika vlade skupaj z Bobnarjevo opozoril, da je Muženič slaba izbira za direktorja NPU, ker ga preiskuje Evropsko javno tožilstvo zaradi obtožb o pranju denarja. David Antolovič je star znanec medijev, je pa njegovo imenovanje Lindav pozdravil z besedami, da na “ključnih mestih v policiji želi policijske strokovnjake, ki jim zaupa ter verjame v njihovo visoko strokovnost in integriteto in s katerimi bo skupaj lahko uresničeval vizijo razvoja policije, ki bo v prvi vrsti skrb za varnost ljudi.” Antoloviča je nekdanji notranji minister Aleš Hojs obtožil, da je v preteklosti namerno zavlačeval z nekaterimi ključnimi preiskavami, med drugim TEŠ 6. Več o tem lahko preberete v članku: Zle slutnje so se uresničile, vlada za šefa kriminalistov nastavlja Antoloviča – sledi maščevanje Novi24TV?

Spremenjeni takt dominantnih medijev 
Da se v resnici dogaja boj za vpliv med Robertom Golobom in kliko “vzporednega mehanizma” Draga Kosa, ki si je očitno drznil delati mimo predsednika vlade, pa priča tudi poročanje portala 24ur. Ta je do nedavnega še povsem nekritično poročal o Golobovem lomastenju po državi vse do začetka te afere, v kateri se je takt poročanja obrnil na glavo. Ko je iz stranke izstopila Marta Kos, nekdanja podpredsednica stranke in propadla kandidatka za predsednico republike, so na 24ur objavili spodnji naslov. Vodja informativnega programa POP TV je namreč Tjaša Slokar Kos, soproga Draga Kosa.

Spremenjena politika poročanja priča o notranjih bojih levice za nadzor nad policijo. (Vir: zajem zaslona, 24ur)

Se pripravlja nov kadrovski cunami?
Naši viri pa nam tudi sporočajo, da se je sedaj, zahvaljujoč Lindavu, na policiji zgodil še en cunami. Po tem, ko bo notranje ministrstvo prevzel nov minister in ministrica, bo od predsednika vlade zagotovo dobil navodilo, da v policiji zaključi delo. Potem ko sta Bobnarjeva in Lindav za Goloba opravila umazano delo čiščenja “nestrokovnih” kadrov, se bo sedaj počistilo še z njima in njima zvestimi kadri. Lindav in Bobnarjeva sta tako spoznala pomen rekla, da revolucija vedno žre svoje otroke. To pa bo prej ali slej spoznal tudi Robert Golob. Njegovi nasprotniki namreč ne odpuščajo, še najmanj pa za javna ponižanja, kot ga je bila deležna Marta Kos.

Gal Kovač