fbpx

Mesec na izrazito strokovno funkcijo postavil še enega skrajno levega vojščaka

Luka Lukić in Luka Mesec (foto: Twitter)

Na vrh inšpektorata za delo seli Luka Lukić, nekdanji novinar na MMC RTV Slovenija in predsednik Sindikata novinarjev Slovenije, ki danes deluje kot aktivist na Delavski svetovalnici pod vodstvom Gorana Lukića, ki je tudi član Levice. Vlada se je očitno odločila, da bo na visoke pozicije zaposlovala le nekdanje novinarje in strankarske vojščake, s katerimi si še posebej delijo določene “vrednote”, predvsem antijanšizem.

Z 19. septembrom funkcijo v. d. glavnega inšpektorja za delo prevzema Luka Lukić, v naslednjih dneh pa bosta imenovana tudi dva namestnika iz vrst inšpektorata, so z ministrstva zapisali na Twitterju. Lukića je predlagal sam Luka Mesec, ki je sicer svojo odločitev utemeljil z obrazložitvijo, da je Lukić “človek, ki ga ni strah dati glavo na tnalo”.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je predstavil vodjo novega tričlanskega vodstva Inšpektorata RS za delo. Za zapolnitev mesec dni izpraznjene funkcije je predlagal Luka Lukića, bivšega novinarja, člana Delavske svetovalnice in predsednika Sindikata novinarjev Slovenije. Inšpektorat za delo je bilo od julija 2018 do 10. avgusta letos pod vodstvom Jadranka Grlića, ki je svoj mandat nastopil leta 2019, vendar je letos po razkritju več primerov izkoriščanja tujih delavcev in kritik na račun dela inšpektorjev odstopil. Pozicija je odslej prazna, na željo Luke Mesca pa naj bi jo zasedel nekdanji novinar na RTV MMC in predsednik Sindikata novinarjev Slovenije.

Luka Lukić (Foto: zajem zaslona)

Luka Lukić je nekdanji novinar na portalu RTV Slovenija, leta 2019 pa je bil na skupščini Sindikata novinarjev Slovenije (SNS) izvoljen za novega predsednika SNS. Za podpredsednico je bila takrat izvoljena novinarka STA Alenka Potočnik, funkciji pa naj bi oba opravljala prihodnja štiri leta, do junija 2023, zanimivo pa je, da na spletni strani SNS Luke Lukića ni naveden kot predsednik. V izvršnem odboru SNS lahko pričakovano zasledimo sama znana levičarska imena, kot so Petra Bezjak Cirman, nova direktorica Ukoma, in Helena Milinković, ena glavnih levičarskih aktivistov na RTV Slovenija. Kot novinar ali pripadnik Levice je izpod Lukićevih rok nastal tudi videoposnetek ob pričakovanju izida volitev v Evropski parlament leta 2019.

Nastavljanje strankarskega vojščaka na vodilno pozicijo s strani Levice niti ne preseneča glede na to, da je Lukić eden glavnih aktivistov pri Delavski svetovalnici, katere vodja Goran Lukić je prav tako član Levice, ki se je, kot je zapisano na spletni strani Levice, “za sodelovanje z Levico odločil, ker hodijo po poti istih vrednot.” Poleg tistih na papirju in zapisanih na spletni strani si očitno z Levico delijo tudi sovražno nastrojenost proti nekdanjemu premierju Janezu Janši. Spodnjo sliko je namreč moč zaslediti prav na Facebookovem profilu Delavske svetovalnice, “društva za pomoč delavcem”.

Skupne vrednote Delavske svetovalnice in Levice so očitno uperjene proti slovenskemu pesniku in nekdanjemu premierju. (Foto: Facebook)

Ker je za pridobitev naziva inšpektor za delo nadzora varstva pri delu potrebna univerzitetna izobrazba tehnične smeri, ki jo inšpektor pokriva; gradbena, strojna, elektro, prometna, kemijska, lesna smer in ker se v primeru nadzora delovnopravnega področja lahko zaposli izključno univerzitetni diplomirani pravnik, nas je zanimalo, ali Luka Lukić izpolnjuje zahteve za zasedbo delovnega mesta. Vprašanje smo naslovili na Ministrstvo za delo, vendar odgovora doslej nismo prejeli. Njegovo morebitno nekompetentnost bi sicer lahko pojasnilo dejstvo, da naj bi drugi dve vodilni funkciji z vsebinsko-pravnega in organizacijskega področja prevzeli osebi, ki sta že zaposleni na inšpektoratu, vendar bi bilo tudi v tem primeru potrebno pojasniti razlog njegove zaposlitve kot glavnega inšpektorja.

Luka Lukić (Foto: Facebook)

Sicer pa so bile spremembe in širitev v vodenju inšpektorata napovedane že prejšnji teden, bistvo nadaljevanja dela pa naj ne bi bila več v širokih pregledih in navajanju statistik, temveč v targetiranju najbolj problematičnih podjetij“. Napoved je predstavil nekoliko podrobneje. Med drugim je dodal, da si želi ponovne uvedbe inšpektorskih značk in večjega števila inšpektorjev. Na novinarski konferenci je ob tem povedal, da je v kadrovski načrt za leto 2023 vložil zahtevo za 40 novih delovnih mest, ker je inšpektorjev za naslavljanje trenutnih težav premalo. Z njim naj bi se po odstopu Jadranka Grlića strinjal tudi predsednik vlade Robert Golob. Verjetno bodo nov kadrovski načrt z vlado uskladili do novega proračuna, torej z naslednjim letom.

Tanja Brkić