Na čelu policije človek, ki bo plesal kot bodo igrali Svobodnjaki

Senad Jušić in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. (Vir: STA)

Vlada je podala soglasje k imenovanju Senada Jušića na mesto generalnega direktorja policije. Jušić je to funkcijo kot vršilec dolžnosti opravljal od 24. februarja letos. Z  soglasjem vlade pa policija po več kot letu dni dobiva vodstvo s polnimi pooblastili. Po poročanju medijev, pa naj bi bil Jušić v prvi vrsti kadrovska izbira premierja Roberta Goloba. Po neuradnih informacijah so se ministri Levice pri glasovanju vzdržali, pomisleke o primernosti Jušića na čelu policije je slišati tudi v vrstah SD. Sicer pa njegovo imenovanje ni presenečenje, saj je ves čas veljal za favorita ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja, ki je Jušića za prvega med policisti postavil nekaj dni po nastopu ministrske funkcije. Očitno v vladi Roberta Goloba ni važna strokovnost, samo da bo podrejen in poslušen.

Vlada je Senada Jušića imenovala za mandatno dobo petih let, in sicer od 8. septembra 2023 do najdlje 7. septembra 2028, z možnostjo ponovnega imenovanja. Hkrati je izdala tudi odločbo, s katero je novemu šefu policije podelila uradniški naziv I. stopnje – glavni policijski svetnik, saj se naloge na tem delovnem mestu opravljajo v navedenem nazivu, izhaja iz sporočila po seji vlade.

Na javni razpis za generalnega direktorja policije se je sicer prijavil tudi nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav, ki pa je že napovedal tožbo v primeru, da bo vlada na to funkcijo imenovala Jušića. Slednjemu očita pomanjkanje vodstvenih izkušenj. Kandidat za generalnega direktorja policije mora namreč imeti najmanj 15 let delovnih izkušenj v policiji in najmanj osem let izkušenj na vodstvenih delovnih mestih v javnem sektorju. Jušić je med izkušnjami na vodstvenih delovnih mestih navedel delo na mestu pomočnika komandirja na Policijski postaji Koper in pomočnika vodje sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Koper.

Na notranjem ministrstvu Boštjana Poklukarja sicer menijo, da Jušić izpolnjuje pogoje za vodenje policije, kot so navedli že marca letos, je po pravilih vodja enote uslužbenec policije, ki vodi policijsko enoto, ali oseba, ki ga nadomešča. Vodstvo enote pa tvorijo vodja enote s svojimi namestniki in pomočniki ter drugimi uslužbenci policije, ki jih določi vodja.

Jušić nosi breme očitkov preteklih ravnanj
Spomnimo, da so leta 2014 primorski policisti na počivališču Povir zasegli 175 kilogramov kokaina. Sedaj, skoraj deset let kasneje pa se je zoper policiste, ki so na takšen ali drugačen način sodelovali v zasegu, sprožil notranjevarnostni postopek. Po neuradnih informacijah naj bi se v postopku preverjalo tudi, kakšno vlogo je imel pri zasegu kokaina Senad Jušić. Jušićevo vlogo naj bi na policiji preiskovali, še preden ga je notranji minister Poklukar imenoval na sam vrh Policije. Kaj anonimno pismo, ki je pred kratkim zaokrožilo po policiji razkriva, si preberite tukaj.

A.G.