fbpx

Napeto med Bobnarjevo in Golobom, ker si premier želi še brutalnejše čistke na policiji, nanjo pa naj bi “pritiskal” tudi Črnčec: Bo odstopila ali jo bo zamenjal?

Predsednik vlade Robert Golob, notranja ministrica Tatjana Bobnar in državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec. Vir: STA, socialni mediji

Vlada je Boštjana Lindava z današnjim dnem ponovno imenovala za vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije, mandat pa mu velja največ šest mesecev. Lindavu tako niso dodelili polnega mandata, kar pa je želela ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar. Po poročanju N1 je razlog nasprotovanje premierja Roberta Goloba. V njegovih krogih Lindavu in s tem tudi Tatjani Bobnar očitajo, da nista “očistila” policije. Ministrica mu odgovarja, da se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja policije. Ob vsem tem pa naj bi, po naših neuradnih informacijah, nanjo izvajal pritisk tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec. 

Včeraj je vlada imenovala Boštjana Lindava kot v. d. generalnega direktorja policije, kljub temu da je notranja ministrica Tatjana Bobnar predlagala njegovo polno imenovanje. Če direktor nima polnih pooblastil, je nanj lažje vplivati in se ga je tudi lažje znebiti, če ni priden, je poudaril Peter Jančič. To dejstvo soupada s poročanjem N1, saj da se jima maje stolček, ker nista uresničila pričakovanj o “očiščenju” policije po mandatu Janševe vlade, saj naj bi na nekaterih položajih v policiji ostali kadri nekdanjega generalnega direktorja policije Antona Olaja. 

Golob se gre revanšizma in čistke
Ali se lahko zgodi, da se bo Golob odločil za zamenjavo notranje ministrice ali pa bo Bobnarjeva odstopila kar sama? Dejala je namreč, da bo vztrajala pri imenovanju Lindava za polno imenovanje, saj da uživa njeno polno zaupanje. Pravi, da se politika ne sme vmešavati v delo policije in napovedala, da bo vztrajala, tudi če jo bo to stalo ministrskega mesta.

Predsednik vlade Robert Golob državljane obremenjuje z visokimi davki. (Foto: STA)

Golob se vmešava v delo policije
Bobnarjeva je dejala, da ne želi delati z ekipo, ki jo želi sestaviti nekdo drug (Golob). Lindav odločitve vlade ni želel komentirati, se je pa želel pohvaliti, da so v zadnjega pol leta izvedli toliko organizacijskih in kadrovskih sprememb v smeri “demokratizacije” policije (čistke), kot jo v večini drugih organov niso. Očitno mu ni jasno, da Golob želi še brutalnejšo čistko.

Sara Kovač