Po katerih kriterijih Golobova spremljevalka sedi v vladnem kabinetu?

Tina Gaber (skrajno desno) že sedi v vladnem kabinetu. (Foto: Vlada RS)

Ko je predsednik vlade Robert Golob v enem od svojih nedavnih govorov dejal, da bo zagotovil službe vsem, “ki pridejo mimo”, je mislil resno. Po tem ko se je v državnih podjetjih zaposlilo kar nekaj njegovih znancev in celo družinskih članov, je zdaj prišla na vrsto tudi njegova spremljevalka Tina Gaber. Mnoge je namreč razburilo dejstvo, da si je Golob za “svoje” privatiziral še vlado.

Golobova spremljevalka Tina Gaber se je hitro povzpela po družbeni lestvici. Ne le hitro, ampak tudi visoko. Še pred nekaj dnevi je namreč sedela v družbi državne sekretarke Maksimiljane Polak, kjer je z ostalimi razpravljala o pomoči živalim v stiski. Zato se poraja vprašanje – s čim si je ravno Tina Gaber prislužila mesto v vladnih prostorih in po katerih kriterijih je prav ona kvalificirana za pristojnost o razpravi?

Državna sekretarka za vzpostavitev dialoga s civilno družbo in koordinacijo državljanskih pobud Maksimiljana Polak se je pred nekaj dnevi srečala s predstavnico Društva za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka Jadranko Juras in drugimi predstavniki zagovornikov živali, med katerimi je bila tudi Tina Gaber. Da bi partnerji premierjev sodelovali pri vladnih poslih, do sedaj nismo bili vajeni, niti ni to praksa v drugih državah sveta. Je pa dovoljeno, da ti sodelujejo pri protokolarnih zadevah.

Kot je znano, je Gabrova po izobrazbi magistra sociologije, ki je magistrirala na Fakulteti za družbene vede z magistrsko nalogo z naslovom Diskriminacija veganov v različnih socialnih okoljih. Je tudi zaščitnica živali. Vendar zdaleč ne edina. Ker nas je zanimalo, v čem se Gabrova razlikuje od ostalih in glede na katere faktorje je ravno ona kvalificirana za to razpravo, smo se obrnili kar direktno na vladni kabinet in nanje naslovili spodnja vprašanja, na katere v tem trenutku še nismo dobili odgovora.

  • Kaj kvalificira Tino Gaber kot pristojno za razpravo o zaščiti živali v vladnem kabinetu?
  • Kaj jo kvalificira bolj kot ostale zagovornike živali, ki bi prav tako lahko debatirali v tej razpravi?
  • Zakaj je bila v razpravo povabljena ravno v času, ko je tudi v intimnem odnosu s predsednikom vlade Robertom Golobom?
  • Po kakšnih kriterijih ste presodili, kdo je pristojen za razpravo in kdo ne, in ali ste imeli izbirni postopek za to?

Za Golobom je zgodovina nepotizma
Že dlje časa smo priča utrjevanju Golobovih kadrov na položajih državnih podjetij, prav tako pa je nepotizem zdaj le še bolj opazno “slog” kadrovanja Golobove “svobode”. Tako je še nedavno novi šef trgovca z električno energijo Gen-I postal Maks Helbl, ki je bil do takrat vodja pravne službe in zagotovo ni bilo naključje, da je Helbl soprog generalne sekretarke vlade Barbare Kolenko Helbl, ki je bila nekoč prav tako zaposlena v tej družbi. In to ni osamljen primer, pred tem je mesto generalnega direktorja krovnega podjetja skupine HSE zasedel Tomaž Štokelj, ki je nazadnje opravljal naloge direktorja strateškega upravljanja portfeljev v družbi Gen-I.

Pri vsem tem pa je Štokelj tudi osebni Golobov prijatelj. Ne smemo pa pozabiti niti njegove predstavnice za stike z javnostjo Vesne Vuković, ki je bila že pred njegovim nastopom na oblast njegova “poslovna partnerica”, glede na to da se je na njeno podjetje steklo na tisoče evrov iz GEN-i, ki je deloval pod Golobovim vodstvom. Tudi ta je namreč iz samooklicane novinarke kar naenkrat pristala v vladnih krogih. Enako so dobili službe tudi ostali “neodvisni” novinarji iz Necenzurirano, ki so Goloba pred volitvami ves čas kovali v zvezde. Tomaž Modic, Primož Cirman in celo njegova partnerica Petra Bezjak Cirman. Najprej prijatelji, potem znanci in zdaj že intimne partnerice – in krog je sklenjen.

Tanja Brkič