Po rekordnih rezultatih v Luki Koper zamenjali nadzornike – v ozadju tudi sum klientelizma

Minister za finance Klemen Boštjančič (Foto: STA)

Kot je že včeraj napovedal novinar Mirko Mayer, so – ob tem, da so rezultati Luke Koper rekordni – odpoklicali nadzornike iz kvot strank SDS, NSi in SMC ter jih zamenjali z nadzorniki iz kvote Gibanja Svoboda – od koder prihajajo kar štirje od petih. Iz stranke SD ni nikogar. “Za piko na i v kvoti Golobove Svobode v Luko za nadzornika prihaja Jožef Petrovič, ki se ga je po odstopu iz vlade Mira Cerarja prijel vzdevek ‘en mesec minister’,” je še zapisal Mayer in spomnil, da so Petroviča odnesli očitki o spornih dobavah pisarniškega materiala državnim organom. “Za nadzornika Luke bo dober,” je pripomnil.

Delničarji Luke Koper so na današnji izredni skupščini odpoklicali štiri člane nadzornega sveta, ki so jih imenovali v času prejšnje vlade, in sicer Francija Matoza, Nevenko Črešnar Pergar, Andreja Koprivca in Božidarja Godnjavca. Za nadzornike so imenovali Boruta Škabarja, Barbaro Nose, Jožefa Petroviča, Boštjana Raderja in Mirka Bandlja, poroča STA. Odpoklic štirih nadzornikov, ki zastopajo kapital, je predlagal Slovenski državni holding (SDH). Ta ima v lasti 11,13 odstotka delnic. Sklic izredne skupščine je zahteval tudi v imenu države, ki je neposredno lastnica 51-odstotnega deleža Luke Koper. Ob tem je 4,98 odstotka delnic last Kapitalske družbe, 3,14 odstotka pa Mestne občine Koper.

Ob menjavah nadzornikov se odpira tudi vprašanje morebitnih menjav v upravi družbe. Zastopnica SDH na skupščini je bila Simona Razvornik Škofič. Predlog za zamenjavo je obrazložila s spremenjenimi okoliščinami na trgu pomorskih prevozov. Kot je dejala, so se zaradi globalne gospodarske krize razmere bistveno spremenile. V teh razmerah mora Luka pospešiti vlaganja, da bo lahko izkoristila potencial drugega tira, je poudarila. Po njenih besedah so zato smiselno prilagodili kompetenčno sestavo nadzornega sveta s strokovnjaki s področij logistike, finančne revizije in upravljanja.

https://twitter.com/Mirko_Mayer/status/1622487183591366657?s=20&t=9ATAorpXKu9bO-QTMT576A

V ozadju današnjih menjav v Luki Koper tudi sum klientelizma: aktualni finančni minister Klemen Boštjančič je bil namreč štipendist Petrola v času, ko je funkcijo izvršnega direktorja tam zasedal prav Jožef Petrovič. Bil je njegov neposredni nadrejeni, je še spomnil Mayer. “Je izredno korekten, pošten, strokoven, marljiv in drži besedo. Želel bi, da sva sodelavca, tako kot sva bila nekoč,” je Petrovič pred leti po poročanju Dnevnika ocenil Boštjančiča.

Zaposleni naj bi bili zaradi visoke rasti prometa preobremenjeni – bodo novi nadzorniki to zagato “rešili”?
Delničarji so se danes uradno seznanili tudi z odstopom Tamare Kozlovič, ki je bila v nadzorni svet imenovana na predlog lokalne skupnosti, maja lani pa je odstopila, ker je bila izvoljena za poslanko DZ. Kozlovičeva je pred volitvami vodila koprsko občinsko upravo, po njenem mnenju pa si Koper in Istra zaslužita več – dejala je, da bo kot poslanka Gibanja Svoboda to lahko tudi dosegla. V nadzornem svetu ostaja peti predstavnik kapitala Tomaž Benčina, ki je mandat začel 7. junija 2022. Na skupščini se je  po poročanju STA ob predstavnici SDH oglasil le še mali delničar in dolgoletni uslužbenec Luke Viktor Udovič. Med drugim je opozoril na nezadovoljstvo med zaposlenimi. Med glavnimi razlogi je navedel preobremenjenost zaradi visoke rasti prometa.

Borut Škabar je diplomiran zgodovinar, v vsej poklicni karieri pa se ukvarja s pomorskimi prevozi oziroma pomorsko logistiko. Trenutno je lastnik in direktor podjetja Bluemarine d.o.o. Koper ter direktor družb Blueship STI ltd. Istanbul in Conbulk d.o.o. Koper, so zapisali v obrazložitvi. Njegovo izvolitev sta predlagali občini Koper in Ankaran, na območju katerih leži pristanišče. Barbara Nose je specialistka revidiranja računovodstva, direktorica in pooblaščena revizorka družbe Constantia d.o.o. Ljubljana. Kot je pojasnila predstavnica SDH, ima več kot 25 let izkušenj operativnega vodenja revizijskih projektov. Jožef Petrovič je pomočnik generalnega direktorja Slovenskih železnic. Po zagotovilih predlagateljev ima poleg izkušenj na področju prometa tudi bogate menedžerske izkušnje na področju komerciale. Boštjan Rader je zaposlen na SDH kot samostojni upravljavec in ima izkušnje pri upravljanju državnega premoženja, so obrazložili. Mirko Bandelj je nekdanji minister za notranje zadeve in dolgoletni generalni sekretar vlade v času, ko je imela glavno vlogo LDS. Zdaj je zaposlen v lastni odvetniški pisarni. Tudi on ima veliko izkušenj z delovanjem v nadzornih svetih družb v lasti države, so še zapisali. Spomnimo, takratnemu notranjemu ministru Bandlju je državni zbor izglasoval nezaupnico, poleg tega pa je tudi vplival na poročanje časopisa Slovenske novice in poskušal doseči, da bi tam očrnili takratnega opozicijskega voditelja Janeza Janšo – o čemer smo pisali v članku z naslovom [Ni več strogo zaupno] Kako je nekdanji minister za notranje zadeve Mirko Bandelj izvajal pritiske, da bi očrnil Janeza Janšo!

Sara Bertoncelj