fbpx

Pozabljenemu poslancu Pečetu se je prilizovanje Golobu izplačalo – po novem zaposlen v kabinetu uprave Telekoma Slovenije

Sašo Peče (foto: sta)

Če je bilo videti, da brutalno kadrovanje Roberta Goloba nikogar več ne more presenetiti, je ta ponovno poskrbel za posebno “presenečenje”. Znano je bilo, da razmere obvladujejo omrežja vplivnih posameznikov, ki imajo z Golobom idr. družinske, prijateljske, poslovne in druge zveze, pa vendar je kljub temu težko reči, da izbira nekdanjega in precej pozabljenega poslanca SNS, ni presenetila. Podpora Robertu Golobu se je Sašu Pečetu očitno izplačala.

Sašo Peče, ki je tako rekoč izginil iz političnega prizorišča (je pa vmes pogosto kar sredi mariborskega Lenta lovil ribe), je sedaj očitno dobil novo idejo, koristno tudi za Roberta Goloba. Peče se že leta na vsak način trudi priti iz pozabe – pred leti se je poskušal preriniti v ospredje prek odnosa z Zoranom Jankovićem, kasneje je poskušal pri Francu Kanglerju, zdaj pa je očitno kot rešilno bilko zgrabil Goloba, ki ga je “nastavil” v Telekom Slovenije, sodeč po tvitu, ki ga je objavil Bojan Požar.

Pri političnem kadrovanju v državnih podjetjih (skupna vrednost je več kot 10 milijard evrov) pod vlado Roberta Goloba ne gre za tehnologijo kadrovske politike s tipičnim pridihom političnih strank. Bojan Požar je dejal, da ima vse skupaj bolj “sektaški” pridih.  Gre za vrsto kadrovanja, kjer vplivne funkcije pripadajo posameznikom, ki imajo z Golobom (in drugimi ključnimi akterji) družinske, prijateljske, poslovne in še kakšne vezi. In prav o “še kakšnih” vezeh govori Požarjev tvit: “Na @TelekomSlo zaposlili ex poslanca #SNS #Lipa Saša Pečeta (kabinet uprave), znanega tudi po grožnjah migrantom s “puškomitraljezom”. – Pečetu, ki naj bi bil prej sicer zaposlen na #A1, so se pohajkovanja po MB predvolilnih dogodkih  @Gibanje_Svoboda očitno hitro splačala.”

Spomnimo, da je Sašo Peče že decembra leta 2021 Golobu izkazal podporo, ko se je udeležil javne tribune v Kinu Šiška. Politična aktivacija nekdanjega direktorja uprave Gen-I Roberta Goloba je takrat v Kino Šiška v Ljubljani privabila številne udeležence, ki so iz prve roke želeli videti javno tribuno o »prihodnosti« države, predvsem pa izkoristiti priložnost za svoje lastno nadaljno pozicioniranje. Kot kaže, se je Pečetu več kot očitno to tudi izplačalo. Pa čeprav Levica še nedolgo nazaj sploh ni vedela, kdo je Sašo Peče. Temu v prid govori zapis kolumnistke Mojce Pišek v Delu, ki ga je prav tako komentiral Požar na Twitterju: “A da – pri Robertu Golobu – ne vedo, kdo je Sašo Peče, ki je Goloba prišel podpreti v Mariboru? Pa saj to vsi vemo, to je oni z mitraljezom.”

Sašo Peče je svojo slovito poslovno in politično kariero zaključil že pred precej časa, zato je nova pozicija na Telekomu zanj gotovo odlična priložnost. Spomnimo, da so mu leta 2014 zamrznili premoženje, ko je v svojem podjetju Salutor razglasil tečaj. Takrat je zatrjeval, da je šlo za “izključno odločbo sodišča“. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je leta 2012 spisala mnenje o sumih, da je takratni župan Franc Kangler Pečetu pomagal do enostavnega zaslužka v Farmadentu. Oba sta sicer trdila, da to ni res. Pogodba je bila po mnenju KPK fiktivna. Pečetovi nasveti naj bi bili prekopirani iz različnih seminarskih, diplomskih in doktorskih del, prosto dostopnih na spletu.

Franc Kangler in Sašo Peče (foto: sta)

KPK je presodila, da je Salutor tako pridobil neupravičeno premoženjsko korist 98.400 evrov. KPK je svoje ugotovitve posredovala tožilstvu, ki je zaradi Salutorjevega svetovanja in zaposlitve prokuristke Duške Jurenec, plačane slabih deset tisoč evrov bruto na mesec, na začetku leta zahtevalo preiskavo. Osumljenci so bili takrat Leopold Donko, nekdanji direktor Farmadenta, Franc Kangler in Danilo Burnač, nekdanji podžupan in predsednik nadzornega sveta v Farmadentu, ki je podpisal pogodbo o razvpiti prokuri. Dvojica je osumljena kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, eden napeljevanja k omenjenemu kaznivemu dejanju, Farmadentu pa naj bi bila povzročena škoda okoli 130.000 evrov.

Ana Horvat