fbpx

To je Golobova kadrovska politika: Obglavljena državna podjetja, na vodstvenih položajih pa njegova poročna priča in poslovni partnerji iz preteklosti

Predsednik vlade Robert Golob (Foto: epa)

Če so se volivci, ki so 24. aprila konec dneva spremljali rezultate državnozborskih volitev, spraševali, kaj bo prinesla “svoboda”, ki jo je obljubljal Robert Golob, so sedaj dobili serviran odgovor. Svoboda, kot si jo je predstavljal predsednik vlade, je predvsem svobodo do brutalnega kadrovanja. Za razliko od kadrovanja levih političnih strank, ki so do obisti napolnila državno upravo gospodarstvo s strankarskimi kadri, sedaj Golob kadruje iz osebnega miljeja. Holding Slovenskih Elektrarn bo tako prevzel Tomaž Štokelj, njegova poročna priča, javnost pa burijo tudi ostala njegova kadrovanja, med drugim Dejan Paravan. Znane so tudi zamenjave na Telekomu, kjer ta trenutek kadrujejo strici tipa Matej Narat in Borut Jamnik, o katerih smo že pisali. 

Vse kaže, da si je popolno kadrovsko svobodo Golob prisvojil v celotnem sektorju energetike. Po tem, ko je iz mesta predsednika uprave GEN Energije odstranil Blaža Košoroka, dolgoletnega menedžerja na področju energetike, bo na njegovo mesto prek “super nadzornika” Žige Debeljaka  imenoval Dejana Paravana, lastnega zaupnika in poslovnega partnerja.

Golob in Paravan sta bila v preteklosti soustanovitelja družbe BPC, kasneje preimenovane v Vitales. Poslovna tovariša sta leta 2008 z denarjem družbe Istrabenz Gorenje energetski sistemi, ustanovila podjetje BPC d.o.o., ki je imelo registrirano kongresno dejavnost. Podjetje je imelo nekaj več kot 9.000 evrov osnovnega kapitala. Svoj delež je Golob kasneje prodal družbi Istrabenz Gorenje, a za 166.000 evrov. O tem, kako je kot predsednik uprave Istrabenz Gorenje kupil lastno podjetje za več kot po desetkratni ceni, smo v preteklosti že pisali v članku [Ekskluzivno] Je Golob svoje podjetje BPC preimenoval v Vitales z namenom brisanja sledi kaznivega dejanja?. Podjetje se, kot smo že zapisali, kasneje preimenovalo v Vitales d.o.o., domnevno zaradi brisanja sledi.

Paravan je ostal Golobov zaupnik in tesni sodelavec tudi kasneje. Trenutno je član uprave GEN-I.

Predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga Žiga Debeljak (Foto: STA)

Desant na Telekom
Do velikih sprememb pa prihaja tudi na Telekomu. “Super nadzornik” Žiga Debeljak, predsednik nadzornega sveta Telekoma in predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga, je z menjavo Mitje Štularja dokončno spremenil Telekomovo upravo, piše Bojan Požar. Zamenjala ga bo Vesna Prodnik Pepevnik, širši javnosti sicer neznana podjetnica, direktorica in večinska lastnica podjetja Vafer d.o.o. Kot zadnja članica uprave naj bi bila po 14. novembru, ko bo zasedla svojo mesto, pristojna za “tehnične zadeve”.

Omenjena je sicer nekdanja žena sedaj že pokojnega varnostnika Janeza Drnovška, v preteklosti pa naj bi bila tesno povezana z Mobitelom,  nekdanjim ponudnikom telekomunikacijskih storitev, ki se je nato stopil s Telekomom. Njeno imenovanje naj bi bilo sicer povezana z novimi strici iz ozadja, ki jih je nedavno razkril Požareport. Več o tem smo pisali v članku Razkriti! To so tovariši, ki kadrujejo po državnih podjetjih in obračajo milijarde!

Za njeno imenovanje naj bi bil odgovoren Primož Karpe, predsednik nadzornega sveta NLB, s katerim se poznata še iz časa, ko sta bila sodelavca na Mobitelu. Ta pa naj bi po poročanju Škandal24 spadal v osebni krog zaupnikov razvpitega banksterja Mateja Narata.

Gal Kovač