fbpx

Huda zaušnica Bobnarjevi: nekdanji direktor TSmedie Žel postal šef direktorata za obrambo

Tatjana Bobnar (Foto: STA)

Vlada je za šefa direktorata za obrambo na predlog obrambnega ministra Marjana Šarca (Gibanje Svoboda) včeraj imenovala Rolanda Žela, ki je bil v času vlade Marjana Šarca direktor družbe TSmedia, ki izdaja Siol. Niso pa polnega mandata dodelili generalnemu direktorju policije Boštjanu Lindavu. S predlogom za to je notranja ministrica Tatjana Bobnar propadla. Če direktor nima polnih pooblastil, je nanj lažje vplivati in se ga je tudi lažje znebiti, če ni priden.

V času, ko je Roland Žel kot direktor vodil TSmedio, Siol (podobno kot zdaj policija) ni imel pravega odgovornega urednika s polnimi pooblastili. To ni bilo v skladu z zakonom o medijih, ki možnosti v. d.-jev ne opredeljuje. Siol je vodil vršilec dolžnosti urednika, kot je vršilec dolžnosti direktorja policije zdaj Boštjan Lindav. Je pa imel ta začasni urednik Siola, kar je bilo nenavadno, dolgoročno pogodbo in v njej določeno pravico do odpravnine, če bo morebiti izvoljen pravi urednik. Bil je skratka le nekoliko bolje zaščiten kot Lindav. Žel je bil v času vlade Marjana Šarca na položaju, iz katerega je nedavno novi vrh Telekoma predčasno politično odstavil Rajka Geriča, nekdanjega šefa informativnega programa Televizije Slovenija in enega najbolj izkušenih urednikov in novinarjev v državi.

Ni pa vlada polnega mandata včeraj podelila direktorju policije Boštjanu Lindavu, s čemer je premier Robert Golob, kot so to ocenila v mediju N1, podelil zaušnico notranji ministrici Tatjani Bobnar, ker ne očisti policije napačnih kadrov. Lindav bo še pol leta v. d. Je v slabšem položaju, kot je bil v. d. urednika Siola v času Žela, ki je imel vsaj nekakšno bolj dolgoročno pogodbo o delu.

Želove karakteristike in kariero so iz vlade pojasnili tako: “Roland Žel večino svoje poklicne kariere deluje na Ministrstvu za obrambo, predvsem na področju obrambnih zadev in obrambne politike. V letih 2010–2014 je bil generalni direktor Direktorata za obrambne zadeve, v letih 2014–2019 pa predstavnik Republike Slovenije v Evropski obrambni agenciji (EDA) in Politično-vojaški skupini (PMG) v okviru Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri Evropski uniji v Bruslju. Pred imenovanjem za vršilca dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za obrambno politiko je opravljal dolžnost svetovalca generalnega direktorja Direktorata za obrambne zadeve na Ministrstvu za obrambo na področju koordinacije kriznega upravljanja. Ima tudi delovne izkušnje iz gospodarstva na področju upravljanja človeških virov in medijev. Skladno s sklepom Vlade Republike Slovenije je Roland Žel od 2. junija 2022 opravljal dolžnost vršilca dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za obrambno politiko Ministrstva za obrambo.”

Peter Jančič

Članek je bil prvotno objavljen na portalu Spletničasopis