Kadrovska etika Mira Cerarja v praksi: Postavljanje naših in čistke nenaših kadrov

(Foto: iStock)

Še pred prevzemom oblasti leta 2014 so mediji poročali, da si je kasnejši premier Miro Cerar za samo eno pot na Koroško zaračunal dvojne potne stroške. Na dveh koroških srednjih šolah je namreč v enem dnevu predaval o njemu ljubi tematiki – o etiki in morali. Zgodba o dvojnih potnih stroških iz začetka Cerarjevega vladanja je zaradi bagatelnega zneska nekaj stotih evrov ostala majhna zgodba, a zelo pomenljiva. Bila je namreč znanilka modus operandija Cerarjeve vlade, kjer sta etika in morala zgolj floskuli, v praksi pa je nato prihajalo do brezobzirnega plenjenja po velikih državnih firmah in političnega nastavljanja povsem nekompetentnih kadrov, ki pa so bili – naši.

Veliki pohod Cerarjevih na položaje in funkcije po vsem državnem aparatu se vse do danes ni ustavil, prej obratno – se še pospešuje in konsolidira. Sedaj sta za državno kadrovanje zadolžena izključno najožja Cerarjeva sodelavca Erik Kopač in Aleksandar Kešeljević. Slednji pa ima zelo veliki vpliv tudi na novoimenovano predsednico uprave Slovenskega državnega holdinga Lidio Glavino, ki si je za naskok na ta položaj – kako tipično – sfrizirala svojo delovno biografijo.

(Foto: STA)

Naslednji kadrovski “podvigi” bodo …
Kadrovanje v državnih podjetjih je pred letošnjimi morebitnimi predčasnimi oz. rednimi volitvami drugo leto na vrhuncu. Letos bodo na udaru nadzorniški stolčki v nadzornih svetih največjih in najpomembnejših državnih podjetij, kot so Telekom Slovenije, Petrol, Zavarovalnica Triglav in Luka Koper. Letos marca so kljub odličnim poslovnim rezultatom želeli zamenjati tudi predsednika uprave Pošte Slovenije Borisa Novaka, a so si pri svojih velikih apetitih vsaj v tem primeru polomili zobe.

(Foto: iStock)

Če nisi “ta pravi”, se elita spravi nate – streljajo z vsemi topovi
Si bodo Cerarjevi predatorji polomili zobe še v kakšnem primeru? Pri čistkah nenaših kadrov je v zadnjem času najbolj medijsko izpostavljen direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič. Redko se namreč zgodi, da kakšen minister kar javno postavlja ultimate, do kdaj lahko kakšen direktor pod njegovo ingerenco ostane na položaju, pa čeprav Damjanoviču mandat poteče šele oktobra 2018. A kulturni minister Tone Peršak si je kljub dobrim rezultatom in uspehom ustanove, ki jo Damjanovič vodi že tretji mandat, zaželel novega direktorja. Bolje rečeno – so si ga zaželeli strici iz ozadja. Damjanovič ima namreč eno veliko pomanjkljivost – politično je nekompatibilen s sedanjo oblastjo.

Ko je padla tovrstna komanda, so se začeli pritiski z vseh strani. Najprej so določeni nahujskani osebki na začetku lanskega decembra sprožili stavko v orkestru Slovenske filharmonije, nato pa je kulturno ministrstvo 29. decembra 2016 izdalo sklep o izvedbi notranje revizije v Slovenski filharmoniji, a je Damjanovič vložil tožbo. Sodišče je nato odločilo, da je sklep ministrstva nezakonit, zato ga je odpravilo.

Damjanovič je kasneje na delovnem sodišču v Ljubljani vložil tožbo zaradi nezakonitosti stavke proti obema sindikatoma – Svizu in Glosi ter drugim članom, ki so sestavljali stavkovni odbor, ker so z nezakonito stavko škodovali ugledu in dobremu imenu hiše. Po drugi strani se je v boj za ta očitno prestižni položaj na področju slovenske kulture neposredno vključila tudi vlada, ki je ustanovitveni akt Slovenske filharmonije spremenila ravno po stavki zaposlenih v orkestru filharmonije. Z njim je razširila članstvo v svetu zavoda s sedanjih petih na šest članov in si tako povečala vpliv. Do datuma Peršakovega ultimata – 1. julija  je ostalo torej manj kot 3 mesece, Damjanovič je odhod s položaja odklonil, Peršak pa nerazumno vztraja pri svojem. Še bo – eksplozivno!

Dejan Kaloh

 • VERZIFIKATOR

  Mirhat Ibn-al-Cer-har

  MIRHAT-BABA IN KADROVANJE

  Mirhat-baba, aga nominalni,
  v družbi orientalski koruptivni
  pravil bil na seji je fiktivni,
  kakšni normativi so normalni:

  »Vsaka svojega naj brž pospravi
  si na mesto plačano moderno,
  tudi če vse skupaj je mizerno,
  našel službo v javni bo upravi.

  Vsaka teh modernih naj družic
  svojega ljubimca nagrajuje,
  položaj direktorja kupuje,
  brez sramu, brez porudelih lic.«

  Vsaka in od vseh modernih vsak,
  dokler še šefuje Mirhat-baba,
  temu pač ne pravi se zloraba,
  ampak za moderen gre korak.

  Center tukaj, dva koraka v levo,
  Mirhat-baba jih razveseljuje,
  ko kot marioneta nagrajuje,
  za moderno skrajno gre zadevo.

  Vprašajo nazadnje Mirhat-babo,
  kaj bo skromnež vendar storil zase,
  ali sploh pomislil je kdaj nase,
  kakšno zase vidi uporabo.

  Pa tako jim Mirhat-baba reče,
  češ vi vsak ste svojo preskrbeli,
  vsaka našla svojemu dve deli,
  čas nam, ljubčki, nepovratno teče.

  Jaz za štiri moram poskrbeti,
  se mi trikrat harem je razletel,
  se v četrto zdaj sem že zapletel,
  štiri službe moram jim ujeti.

  Ker potem, ko gre moderno k vragu,
  bom še zase komaj kaj izprosil,
  saj za vas sem, ljubčki, glavo nosil,
  stal bom, prosil, cmeril se na pragu.

  Praga ne prostopil bom več zlepa,
  to je jasno in zato hitite,
  služb za svoje da ne zamudite,
  kmalu bo za vse pravica slepa.

 • RATATA

  Da je tak ta cerar?
  Pa tako nežno in nebogljeno zgleda.

  • pajot

   Vzgajala ga je nežna in nebogljena mati.

   • tasilo

    Vsaka svinjarija ni nujno materinsko dejanje.

    • RATATA

     Zahvalil se ji bo s prižigom svečke in branjem kazenskega zakonika na njenem grobu 25. marca.

 • Iva

  Tiranija princa v oligarhiji ni tolikšna nevarnost za javno dobro, kakor je nevarna apatija državljanov v demokraciji (Charles deMontesquieu)

  Toda kaj ko je pri nas množica državljanov javnih uslužbencev, ki so prisesani na državo in cerarje (njihove piškotke) in jih briga le lastna rit!

  • Opazovalec

   @Toda kaj ko je pri nas množica državljanov javnih uslužbencev, ki so
   prisesani na državo in cerarje (njihove piškotke) in jih briga le lastna
   rit!

   Številke govore, da je zaposlenih v javnem sektorju okoli 21% (pod povprečjem EU). Teh 21% težko prevaga ostalih 79% zaposlenih. Res pa je, da je v JS izobrazbena struktura v povprečju višja, in predvsem, v JS je velik del takoimenovanih mnenjskih voditeljev. Torej lahko sklepam iz tvoje izjave, da so zaposleni v “privat” sektorju povsem pasivne ovčke, ki jih obvladuje 1/5 javnih uslužbencev. Ali je to res?

 • rubec

  V vermahtu patuljak od peršaka še tankist ne bi mogel biti saj je bil normativ višine za posadko od 120-150 cm. Ta bedak je pa z enim metrom kar minister. Jao jao.

 • Anton

  pač etični in moralni predsednik s predpono naj

  sarkazem press

 • Olga

  Kdo sploh spoštuje Cerarja? Še tisti ne, ki jim nudi nebesa!

  • MladiLiberalec

   Jest ga

 • tasilo

  (X) Bila je namreč znanilka MODUS OPERANDIJA

  (>) Bila je namreč znanilka MODUSA OPERANDI

  Lp, Hanibal Lector

  • Mojca pokraculja

   O pozdravljen, pogrešala “pucanje” portala. Bomo malo sklanjatev ponovili, hehe.

   • rubec

    Jaz sem tasila enkrat poslal v kurac pa me je popravil češ da je v kurc pravilno. Zdaj se bo verjetno obregnil da je pravilno tasilota.

    • tasilo

     Eh, pravilno je v kurec. Kurc je samo za nas, bufetovske eksperte.

     • RATATA

      Pa tako lep in pravilen izraz so naši predniki dali temu organu, ki ga imamo samo moški, na osnovi njegovega delovanja v “izrednih razmerah” …. PENI SE.

    • Mojca pokraculja

     Al prou se reče kurac ali kurc, jst sm glih kr enga vratarja- varnostnika na parkirišču poslala v oba. Ni nč protestiral, zgleda da je bil zadovoljen.

 • althar

  Eh, ne ga srat, lutka Cerar nikogar nikamor ne postavlja. On je tam nastavljen, da podpisuje, nastavljajo jih pa lutkar in ekipa.

  • Lustrator

   Jaz mislim, da je bolj takole – mafijsko zaodrje (ki na volitvah nikoli ne kandidira) postavi svoje lutke na vseh ključnih področjih družbe. Nato pusti tem lutkam pravico, da naprej nastavljajo svoje lutke, ki še naprej nastavljajo svoje lutke dokler ne pridemo do najnižje kaste – pasjih piškotkarjev, ki sicer niso nadrejeni nikomur, plačilo pa dobivajo za uspešno opravljene misije. Vsaka izmed vmesnih lutk torej najprej odgovarja svoji nadrejeni lutki, a gorje prvi lutki, če v svoje vrste postavi lutke, ki gospodarju niso všeč.

 • šmentanamuha

  Peršak je papak, ki dela po navodilih iz ozadja. Zato so ga nastavili.

 • Osti jarej

  ..kakšna slikca…..kje pa je ud…s katerim narod yebete v čela??

 • Kosobrin

  Tako delajo in so delale vse Vlade. Postavljanje “naših” in čistke “nenaših”. Narod ni neumen, narod vse ve in spremlja, tako da bolje, da ne pišete o tem. Sicer pa tako vem, da bodo te moje besede verjetno “čudežno izginile”.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!