fbpx

Kadrovske menjave: Danes poteče mandat trem ustavnim sodnikom

Foto: STA

Na ustavnem sodišču danes poteče mandat trem ustavnim sodnikom – Mitji Deisingerju, Jasni Pogačar in Janu Zobcu. Na izpraznjenih mestih jih bodo za naslednjih devet let nasledili v sredo izvoljeni novi ustavni sodniki – Matej Accetto, Klemen Jaklič in Marijan Pavčnik, ki bodo z delom začeli že v ponedeljek.

Čez slab mesec, 24. aprila, bo mandat potekel še ustavnemu sodniku Ernestu Petriču, ki ga bo nadomestil prav tako v sredo izvoljeni novi ustavni sodnik Rajko Knez. Ustavni sodnici in predsednici ustavnega sodišča Jadranki Sovdat bo mandat potekel decembra prihodnje leto, Etelki Korpič – Horvat septembra 2019, Dunji Jadek Pensa pa julija 2020.

V pol leta dve tretjini novih ustavnih sodnikov
Konec prejšnjega leta sta se zamenjala še dva ustavna sodnika, in sicer je Špelca Mežnar 31. oktobra zamenjala ustavnega sodnika Miroslava Mozetiča, Marko Šorli pa 20. novembra ustavno sodnico Marto Klampfer. Na ta način sta se v zadnjega pol leta zamenjali dve tretjini ustavnih sodnikov, poroča STA. Imenovanje šestih novih (od devetih) ustavnih sodnikov so sicer zaznamovale vsakokratne razprave o tem, kakšni bi morali biti novi ustavni sodniki, kakšen bi moral biti njihov odnos do politike in javnega komentiranja zadev.

Posebnost tokratnega imenovanja je bila, da je predsednik republike na izpraznjena mesta ustavnih sodnikov imenoval štiri relativno mlade ustavne pravnike, ki pa jim pomanjkanja strokovnosti ni mogoče očitati. Z zakonom določena najnižja starostna meja za ustavnega sodnika je 40 let.

Od leve proti desni: Matej Accetto, Klemen Jaklič, Rajko Knez in Marijan Pavčnik. (foto: STA/YouTube).

Dejstvo pa je – Slovenija ne potrebuje delitve na leve in desne ustavne sodnike, Slovenija potrebuje ustavne sodnike in Ustavno sodišče RS, ki  bo branilo vladavino prava in bo odločitve sprejemalo na podlagi dejstev in Ustave RS – strokovno, samostojno in neodvisno. Samo upamo lahko, da bo ustavno sodišče tudi v prihodnosti ostalo branik pravice in resnice, ki ga slovensko pravosodje na nižjih stopnjah iz dneva v dan krši in tako meče slabo luč tudi na vse tiste sodnice in sodnike, ki delajo dobro in pravično.

J. F.