fbpx

Kadunc še naprej brani Gorščakovo in zagovarja prepričanje, da predlog njene razrešitve naj ne bi temeljil na resnih argumentih

Foto: Twitter

“Kadunc v svojem gostobesednem zavajanju “pozablja”, kako je sam politično masakriral in izsiljeval. Tudi ne drži, da so programski predlogi novega generalnega nezakoniti. Stokrat sem že opozoril, da ima po zakonu o RTV generalni neposredne programske pristojnosti,” je tvitnil novinar Vinko Vasle, ki je bil v svoji karieri med drugim tudi v. d. direktorja Radia Slovenija. Predhodnik sedanjega generalnega direktorja RTVS Igor Kadunc se je namreč odzval na intervju Andreja Graha Whatmougha in se lotil predvsem kritiziranja razlogov predloga razrešitve direktorice Natalije Gorščak – o čemer se bo odločalo prav danes.

Portal Siol.net je pred dnevi objavil intervju z novim generalnim direktorjem RTVS Andrejem Grahom Whatmoughom. Ta je med drugim povedal, da je v zadnjih 14 dneh seveda spremljal objave v medijih in z obžalovanjem ugotovil, da se razprava v javnosti deloma pa tudi v medijih politizira in vse bolj oddaljuje od resničnih razlogov, ki so jasno zapisani v predlogu k izdaji soglasja in niso prav nič politični. Še enkrat je poudaril, da je predlagal razrešitev direktorice Natalije Gorščak iz treh razlogov, ki so: neukrepanje ob zgodovinsko najnižjih odstotkih gledanosti televizijskih programov, neodobreno preseganje finančnega načrta v letu 2019 in odsotnost kakršnih koli ukrepov ob izpostavljenem vprašanju o sodelovanju podjetja v solastništvu sorodnika urednice informativnega programa Televizije Slovenije Manice Ambrožič. Generalni direktor je razočaran nad tem, da se razrešitev, ki temelji na strokovnih argumentih, tako politizira. “A to se navadno zgodi, ko sogovorniku zmanjka argumentov,” je pripomnil.

Na intervju Andreja Graha Whatmougha pa se je sedaj odzval Igor Kadunc, njegov predhodnik na mestu generalnega direktorja RTVS, ki je Gorščakovo tudi že pred tem vzel v bran. Kadunc je novemu generalnemu direktorju najprej očital, da se kiti s tujim perjem – meni namreč, da je za letošnje dobro gospodarjenje in prihranke zaslužen on sam. Po Kadunčevem mnenju se predloga razrešitve ne bi dalo politizirati, če bi ta temeljil na resnih argumentih. “A to se je zgodilo, ker niti en očitek ne more biti pravna osnova za razrešitev,” je poudaril in nadaljeval, da Grah Whatmough  zelo dobro ve, da ne more ničesar sam zahtevati, če se to nanaša na program, ker je Statut RTV na tem področju izjemno jasen. “To, da njegovih predlogov direktorica programov ne sprejme, nikakor ni kršenje katerega koli akta! Kršenja določenega člena aktov pa je lahko edina osnova za predčasno razrešitev programskih direktorjev! Kot pravnik to zelo dobro ve, a se na to požvižga v imenu nekih drugih ciljev,” je zapisal. Po Kadunčevih besedah tudi ne drži, da bi programska enota TV Slovenija presegla porabo sredstev za 606 tisoč evrov, po njegovi oceni so porabili celo za 80 tisoč evrov manj, kot je bilo dodeljenih sredstev. Na Kadunčevo besedičenje in zavajanje se je odzval tudi novinar Vinko Vasle, ki je spomnil na to, kako je Kadunc sam politično masakriral in izsiljeval: “Tudi ne drži, da so programski predlogi novega generalnega nezakoniti. Stokrat sem že opozoril, da ima po zakonu o RTV generalni neposredne programske pristojnosti,” je še tvitnil.

Očitno bo RTV morala zamenjati tudi “hišnega odvetnika”
Kadunc v nadaljevanju tudi meni, da Natalija Gorščak ne more biti razrešena zaradi tega, ker je Manica J. Ambrožič odgovorna urednica. “Predno sem jo imenoval, sem pridobil pravno mnenje, ali se morda ne kršijo kakšni akti. Bilo je jasno, da ne sme imeti deleža v podjetju, ki bi sodelovalo z RTV. To pomeni, da ga ona ne sme imeti! To, če ga ima njen družinski član, po mnenju hišnega odvetnika ne pomeni kršenja statuta. Če bo sedaj Andrej Grah Whatmough dobil drugega relevantnega pravnika, ki bi imel drugačno mnenje, bo pač sedaj ukrepal, kakor bo hotel! Tudi navajati kumulativo desetletnega poslovanja, ko je odgovorna urednica šele tri leta, je hudo deplasirano,” je pojasnil – iz česar lahko ponovno razberemo znan način delovanja v stilu, zakaj bi se vtikali v nekaj, kar je vsa leta delovalo in nikogar ni motilo. Prav to je tudi eden poglavitnih razlogov, da si nihče iz dosedanje garniture ne želi pustiti h koritu nekoga, ki ni del privilegirane politične linije.

“Že ne vem, kolikič Andrej Grah Whatmough tudi skuša zavajati, da naj bi v času vlade Marjana Šarca pristojno ministrstvo zavrnilo predlog za ureditev stabilnega financiranja RTV,” je še zapisal Kadunc, takoj za tem pa kontradiktorno pritrdil, da je ministrstvo res poslalo “pravni zmazek, da našega predloga, da bi vsaj delno uskladili RTV prispevek iz maja 2019, niso uslišali in ga celo z nesporno slabim argumentom formalno zavrnili.” Kadunc je še izpostavil, da je RTV v veliki meri “svojo nalogo in pripravljenost na spremembe” že opravila, ob tem pa še pripomnil, da nikoli niso pristali na to, da bi postali državna RTV. No, kar se tiče financiranja, jih ta postavka prav nič ne moti, niti jih ne moti biti državna RTV, dokler državo vodi tranzicijska levica – o čemer priča tudi to, da javna RTVS opravlja predvsem propagandne storitve v službi globoke države.

Sara Bertoncelj