fbpx

Kaj dela slovensko pravosodje v primeru Zorana Jankovića?

Foto: STA

Preslepitev pri pridobitvi posojila za Grep, sum oškodovanja sredstev EU, prelivanje denarja Mestne občine Ljubljana vse do podjetij Jankovićevih sinov, preplačilo sanacije gramozne jame pri stadionu, sporen nakup hladilnice v Stožicah, domnevno zahtevanje spolnih uslug od farmacevtke, utaja davkov pri preprodaji Mercatorjevih delnic, Mercatorjevi posli v Nišu in še tri neznane ovadbe so kazenski postopki, v katerih se je znašel župan Zoran Janković, vendar pa še noben od njih ni niti blizu sodnega epiloga.

Ljubljanski župan Zoran Janković je pred kratkim posredno napovedal svojo kandidaturo za predsednika vlade na naslednjih parlamentarnih volitvah, predstaviev pa sta mu že omogočila režimska medija Mladina in Ona Plus (Časopisna hiša Delo), ni pa svojim prihodnjim volivcem povedal, koliko sodnih preiskav poteka proti njemu. Na portalu Siol.net so predstavili celotno analizo vseh policijskih preiskav, v katerih se je znašel župan Janković in ki trajajo presenetljivo dolgo, saj proti njemu še vedno ni vložena nobena obtožnica.

V nebo vpijoča pravosodna sramota
Da slovensko pravosodno kolesje melje zelo počasi je sicer že znano, vendar pa bi se to moralo v primeru javnih oseb, kar župan Janković nedvomno je, s hitrostjo še posebej izkazati, saj je čim hitrejši epilog v interesu njega samega kot tudi javnosti, ki želi izvedeti, kako resnične so obtožbe. Da je dolžina trajanja postopkov proti Jankoviću v nebo vpijoča pravosodna sramota, je na Twitterju komentiral celo nekdanji predsednik propadle Državljanske liste in minister Janković-Bratuškove vlade Gregor Virant.

Foto: iStock

Janković za svojo obrambo uporablja storitve odvetniške pisarne Čeferin, ki naj bi jih plačeval iz svojega žepa, vendar pa so na Siolu ugotovili, da so se grosupeljski odvetniški pisarni povečali prihodki s strani Mestne občine Ljubljana ravno v času, ko se je proti Jankoviću sprožil plaz ovadb. Če so med letoma 2007 in 2013 prihodki povprečno znašali 36 tisoč evrov letno, po letu 2014 znašajo okoli 80 tisoč, skupno pa so 250 tisoč evrov.

Jankovič dober menedžer? Se hecate?
Na Novi24TV smo sicer že poročali o Jankovićevih slabih praksah poslovanja, saj je v času vodenja Mercatorja tega zadolžil iz skromnih 20 milijonov na 626 milijonov evrov, Mestno občino Ljubljana, ki jo vodi od leta 2006, pa je zadolžil za štirikrat. V ponos dobremu menedžerju tudi ni davčni dolg njegovih nekdanjih podjetij, ki so zdaj v lasti njegovih sinov. Podjetji Electa in Electa Holding sta na sramotilnem seznamu velikih davčnih dolžnikov, ki državi dolgujeta vsaka med 300 tisoč in pol milijona evrov, podjetje Electa Naložbe pa se je znašlo na seznamu dolžnikov, ki finančni upravi dolgujejo več milijonov evrov.

M. P.