fbpx

Kaj imata skupnega govedo in Jugoslavija? Vprašanje, na katerega znajo odgovoriti samo na Kanalu A

Foto: iStock

Svet na Kanalu A je znova presenetil. V navaden prispevek o govejem mesu jim je uspelo vključiti ”stare dobre Jugoslovanske čase”, čeprav ti s čezmerno porabo mesa nimajo popolnoma ničesar skupnega. Očitno se jim po starem komunizmu res toži.

In kaj je pravzaprav bilo? Televizijski prispevek o masovni govedoreji, ki naj bi predstavljal enega izmed glavnih krivcev za vremenske pojave, ki smo jim priča v zadnjem času, ni sporen. Govori o odstotkih toplogrednih vplivov, ki jih govedoreja prispeva v ozračje. Vse lepo in prav, če ne bi – kot zmeraj –  v to vključili Jugoslavije. Naj poudarim, da je prispevek temeljil na dogajanju v ZDA, ki so ga povezali s Slovenijo, v kateri obubožani jugonostalgiki še vedno jočejo za komunizmom.

Prispevek v osnovi govori o govejem mesu in njegovem vplivu na okolje
”Leta 1990 je na Zemlji živelo 5,3 milijarde ljudi. Sedemindvajset let kasneje nas tukaj živi že več kot sedem milijard in pol. Samo v letošnjem letu je svetovno prebivalstvo naraslo za neverjetnih oseminsedemdeset milijonov ljudi. Za oseminsedemdeset milijonov mesojedih ljudi,” so povedali v informativni oddaji Svet. In vegetarijanci, vegani? Poraja se vprašanje, ali na Kanalu A nanje pozabljajo, jih zanikajo ali pa preprosto ne vedo, da nekateri ljudje ne jedo mesa. Pa to niti ni tako sporno. Berite naprej.

Želja po vrnitvi v stare čase, ko se je zaradi pomanjkanja meso jedlo le ob posebnih priložnostih
”Slovensko govedo ščiti celo znak izbrana kakovost Slovenija. Tega je leta 2016 uvedlo Ministrstvo za kmetijstvo in zagotavlja predvsem, da se je govedo skotilo in bilo zaklano na slovenski zemlji. /…/ zagotavljanje kakovosti govejega mesa ima pozitiven vpliv tako na potrošnike kot živinorejce. Še bolj pozitivno pa bi bilo, če bi se tako kot v starih časih govedina na krožniku znašla zgolj ob posebnih priložnostih,” pravi novinar v omenjenem prispevku.

V zadnjem stavku novinarja se ne da spregledati namigovanja na ”stare dobre čase”. Vsi vemo, da se je včasih meso jedlo le ob nedeljah ali praznikih, a to zato, ker si ga preprosto niso mogli vsak dan privoščiti, živali pa so morali najprej dobro vzrediti. Pa vendar – bi se samo zaradi tega res splačalo vrniti na raven življenja, kakršna je bila v ”starih časih”? Verjamemo, da novinar ne namiguje na pomanjkanje in životarjenje izpred več let, saj bi, če bi to označeval kot pozitivno, bil vsaj nespameten. Torej?

Kakšni so bili slovenski stari časi? Jugoslovanski. Komunistični. Časi pobojev in umorov. Časi skrivanj, trepeta in strahu.

Režimski mediji postajajo vse bolj očitni
Rdeči totalitarizem je izdahnil že pred več kot 25 leti, Jugoslavijo pa smo takrat pokopali. Pa vendar se v slovenskem prostoru še zmeraj pojavlja poveličevanje starih Titovih časov. Nemalokrat to počnejo tudi mediji in pri tem so še kako očitni. Že samo dejstvo, da v članek o masovni govedoreji vsilijo nepotrebno omembo Jugoslavije, pove dovolj. In razlog za tovrstno početje?

Mrhovina po določenem času nagnusno smrdi, tako je tudi z Jugoslavijo. Čeprav je že pred časom umrla, od njenega smradu omotični ljudje uživajo v razkrajajočem mesu že dolgo časa in ga celo pogrešajo.

Ob tem se pozablja, kako se je v ”starih časih” v resnici živelo
S takšnimi besedami veliko novinarjev nagovarja k jugonostalgiji in ponareja prikaz takratnega življenja. ”Vse je bilo lepo in imeli smo vse,” govorijo mnogi. Kaj pa tisti, ki niso smeli imeti niti življenja? Tisti, katerih življenje je bilo vredno manj od življenja goveda, ki smo ga jedli ob nedeljah.

Anja Lepej