Kaj nam o Ribiču skrivajo na Ekonomski fakulteti? Živčna piarovka noče razkriti pogojev o vpisu: “Tega pač ne boste dobili!”

Foto: EFnet. Levo dekanja ekonomske fakultete Metka Tekavčič v družbi predstavnice za odnose z javnostjo, Dušice Vehovar Zajc.

Se še spomnite direktorja uprave Elektro Ljubljana, Andreja Ribiča, za katerega se je izvedelo, da je njegovo specialistično delo plagiat? Gre za enega najmočnejših igralcev na slovenski energetski sceni, katerega boter je nihče drug kot Zaresovec Gregor Golobič, zato ima tudi velik vpliv na medije. Vse odkar je Ribiča razkrinkala novinarka Televizije Slovenija, mediji na to temo praktično niso več pisali, stvar pa tone v pozabo. V našem mediju pa smo pred tedni poročali, da se je Ribič že na dan izbruha afere nemudoma odpeljal na Ekonomsko fakulteto, kjer se je osebno oglasil pri dekanji Metki Tekavčič, da bi mu pomagala rešiti se iz zagate, parkiral pa je kar na prehodu za pešce. Kaj se torej dogaja, bo šla še ena afera v pozabo, ker je v njo vpleten vplivnež iz prave politične opcije? Na Ekonomski fakulteti z nami že 14 dni skopo komunicirajo in se sprenevedajo; nikakor nam nočejo izročiti starega pravilnika o pogojih za vpis na specialistični študij, čeprav se v javnosti šušlja, da Andrej Ribič v resnici sploh ni izpolnjeval pogojev in mu je do vpisa pomagala dekanja.

Naj spomnimo. Pred tedni je že Bojan Požar na svojem blogu o političnem zakulisju Slovenije razkril, da se je Andrej Ribič nemara zameril ravno tistemu, ki ga je tudi izstrelil na čelo Elektro Ljubljana (EL), Gregorju Golobiču. Toda po naših podatkih se je Ribič znašel predvsem na udaru nekdanjih sodelavcev, ki so bili zaradi političnega kadrovanja v EL odpuščeni brez pravega razloga, navkljub dolgoletnim delovnim izkušnjam, zamenjali pa so jih strokovno neusposobljeni in nekompetentni kadri. Po spletu tako že dlje časa kroži anonimka, ki Andreja Ribiča obtožuje številnih koruptivnih dejanj v državnem podjetju, ki ga zaposluje, prav tako lahko beremo obtožbe o njegovi pomanjkljivi izobrazbi.

S političnim kadrovanjem je Ribiča na čelo predsednika uprave EL Gregor Golobič lansiral v času vladavine levega trojčka leta 2010, sprva pa ga za predsednika uprave Elektro Ljubljane niso mogli imenovati, saj kot diplomirani elektroinženir ni imel ustrezne 7. stopnje izobrazbe. Zato je moral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani nadaljevati specialistični študij, ki ga je uspešno zagovarjal leta 2009. Ribič je sicer pri 33 letih zagovarjal svojo zaključno nalogo na višjem programu Fakultete za elektrotehniko, pri 46 letih pa je izobrazbo na mariborski Poslovno-ekonomski fakulteti nadgradil v visoko strokovno.

Anonimka: Ribič se hvali, da ima na Ekonomski fakulteti zaposlene “pod kontrolo”
Ko se je Ribič vpisal na specialistični študij na Ekonomski fakulteti (EF) torej ni imel univerzitetne izobrazbe, temveč visokošolsko. Ker smo od naših virov izvedeli, da je bila za vpis na specialistični študij leta 2004 kot pogoj zahtevana univerzitetna izobrazba, to pomeni, da Ribič pogojev ni izpolnjeval. V anonimki se direktorja EL obtožuje, da mu je študij omogočila dekanja Metka Tekavčič, v zameno pa Elektro Ljubljana še danes sponzorira Ekonomsko fakulteto. Prav tako naj bi se Ribič, po naših virih, prijateljem pogosto hvalil, da ima Ekonomsko fakulteto “popolnoma pod kontrolo”. Glede na njegov način parkiranja pred omenjeno ustanovo mimo vseh pravil se lahko upravičeno vprašamo, če nemara te trditve celo držijo.

Foto: STA. Gregor Golobič je eden glavnih kadrovnikov, ki na vplivne položaje v državnih družbah postavlja nekompetentne ljudi.

Vseeno smo se želeli na EF sami prepričati, kakšni so bili pogoji za vpis na specialistični študij, da ne bi nemara Ribiču naredili krivice. Toda na fakulteti nam nikakor ne želijo priskočiti na pomoč. Njihova predstavnica za odnose z javnostjo, Dušica Vehovar Zajc, nam trdi, da pravilnika o pogojih za vpis ne hranijo več v elektronski obliki, saj je bil vmes omenjeni študij ukinjen. Prepričani smo bili, da takšno dokumentacijo vendarle hranijo vsaj v fizični obliki, zato smo njihovo piarovko dvakrat prosili za dovoljenje, da se oglasimo na fakulteti in si dokument ogledamo, a odgovora nismo dobili. Da se na EF očitno sprenevedajo, je mogoče sklepati zato, ker nas vztrajno naslavljajo na Univerzo v Ljubljani in njen statut o visokošolskem študiju.

Na EF pravilnika o pogojih za vpis na specialistični študij ne hranijo v elektronski obliki …
Na spletnih straneh nekaterih drugih fakultet, ki spadajo pod okrilje Univerze v Ljubljani in kjer za razliko od EF hranijo stare pogoje za vpis tudi v elektronski obliki, smo zasledili, da se je neredko za specialistični podiplomski študij zahtevala univerzitetna izobrazba, da torej visokošolska ni bila dovolj. Da ima vsaka fakulteta svoje pogoje za vpis na svoje študijske programe, ni nenavadno. Nenavadno pa je, če fakulteta ne upošteva lastnega statuta oziroma za priviligiranca naredi izjemo. Ravno to se očita Andreju Ribiču, zato je še toliko bolj nenavadno, da nam na Ekonomski fakulteti ne želijo črno na belem dokazati nasprotnega.

Foto: Andrej Ribič je na čelu EL od leta 2010, potem ko je opravil specializacijo na EF. Pa je sploh imel pogoje za vpis? Po spletu kroži anonimka, ki trdi, da ne.

Iz nepreverjenih virov smo izvedeli, da skuša dekanja Metka Tekavčič nepravilnosti pri vpisu Andreja Ribiča prikriti, saj bi v nasprotnem primeru slednjega morali razrešiti iz zdajšnjega položaja na Elektro Ljubljana. Če navedbe virov držijo, je Ribičevo prepisano specialistično delo namreč tako ali tako neveljavno, direktor EL pa potemtakem nima ustrezne izobrazbe za odgovorno delovno mesto, ki ga zaseda. Ker pa smo se o pravilniku vendarle želeli prepričati na lastne oči, smo danes obiskali Ekonomsko fakulteto, kjer so nam v referatu najprej prijazno zatrdili, da dokumentacijo o starih pravilnikih hranijo in jo zagotovo imajo, da pa se moramo za to obrniti na predstavnico za odnose z javnostmi.

… pravilnik v fizični obliki pa je zaklenjen v kleti fakultete, od katere ima ključe očitno samo dekanja 
In smo spet pri Dušici Vehovar Zajc, ki nas je torek, ko je izvedela, od kje smo, skušala na hitro odpraviti z besedami, “da nam je že ves odgovorila” in “kako si sploh drznemo priti nenapovedano”, na naše vztrajanje, da je vse, kar želimo, fizična oblika pravilnika o vpisu na specialistični študij iz leta 2005 (ko se je vpisoval Andrej Ribič), pa nas je nesramno zavrnila, “da tega pač ne boste dobili in pika”.

To še ni bila njena zadnja nesramna beseda, saj nam je zabrusila, da je ona predstavnica za odnose z javnostjo, da pa z nami ni mogoče imeti odnosa, “ker ste tako ali tako takšen enostranski medij”. Ker smo vztrajali, da so nam pravilnik dolžni izročiti, je Vehovar Zajčeva vendarle popustila in obljubila, da se slišimo, ko bo na fakulteti prisotna tudi dekanja. Šele takrat bo namreč ob njeni pomoči moč najti skrivnostno izgubljeno gradivo, “ki se nahaja nekje v kletnih prostorih fakultete”.

Ker ima Tekavčičeva očitno edina ključe od kleti na Ekonomski fakulteti, kjer ekonomisti hranijo svoje arhive, se nam to zdi zelo nenavadna praksa za članico Univerze v Ljubljani, saj na preostalih fakultetah tega dela ponavadi ne opravlja dekanja. Ali pa nemara predstavnica za odnose z javnostjo samo ščiti svojo nadrejeno? Vsekakor bomo o tem na naših straneh še pisali, takoj ko nam iz EF dostavijo želeno.

Sicer pa so nam z EF na vprašanje, kaj so že storili za ugotavljanje morebitnega plagiata v primeru Ribičevega specialističnega dela, odgovorili, “da je Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani začela s postopkom, kot je opredeljen v statutu Univerze v Ljubljani. Trenutno smo v postopku preverjanja vseh dejstev in okoliščin”.

Še več primerov: ministrstvo odstavilo Smolnikarja šele potem, ko so se ga lotili režimski mediji
Nenavaden primer Andreja Ribiča sicer še zdaleč ni edini v Sloveniji. Da na vplivnih položajih v dobro plačanih državnih službah sedijo številni Golobičevi kadri, ki nimajo bodisi ustrezne, bodisi primerne izobrazbe za svojo funkcijo, v našem mediju opozarjamo že dlje časa. Že pred meseci smo, denimo, pisali o Tilnu Smolnikarju, ki je s pomočjo lojalnosti Židanovi stranki SD in svojega očeta Stojana Smolnikarja prišel do položaja vodje sektorja za učinkovito rabo in obnovljive vire energije na ministrstvu za infrastrukturo.

Šele, ko so zgodbo poprijeli slovenski mainstream mediji, so na ministrstvu spoznali, da Smolnikar pod nobenim pogojem nima zadostnih kompetenc in znanja na področju, ki ga vodi ter je v posmeh vladajočim. Zato so ga že naslednji dan razrešili s položaja. V resnici so se na ministrstvu verjetno bolj ustrašili pritiska javnosti, saj je bizaren posnetek na televiziji Kanal A dosegel večje število ljudi, kot so pričakovali.

L. S.

 • tarantela

  Kdaj boste res pisali po resnici in ne tisto, kar kdo načveka ali piše anonimno po spletu. A bi bili za spremembo bolj verodostojni?

  • Peter

   Jutri, zato ker VI tako želite, prav?
   Če pa jutri ne, ti še vedno ostanejo verodostojni “osrednji” mediji, na katerih ti ne bo treba vsak dan težiti, no.

   • sprehajalec

    Točno tako, tam so mediji, ki so verodostojni, (RTV portal, pa 24ur, pa Delo), kjer se dobi verodostojne in preverjene novice, katerim se lahko zaupa. Vsak dvom v te novice je pa odpravljen z administratorjevo radirko. Pa je Tarantela srečna.

    • samotoje

     Ja, nekaterim je dovolj le korakec (pardon, MMC et consortes) do popolne sreče).

  • moon

   Le kdo te sili brat in srat ? S)

  • Ryuk

   A to, da EF ne posreduje določenih pravilnikov je načveka ali anonimno po spletu? Novinarji bi radi PREVERILI te informacije, pa jim je onemogočeno.

  • Vstajnik

   Zakaj teta ne da papirja?

  • pajot

   A se ne bi ti abonirala na MMC recimo ali pa na 24 ur? Kaj sploh še iščeš na tem neverodostojnem portalu? —-Ah,ja,saj res…tu si po službeni dolžnosti,kenede?

 • dež

  Stavim, da Pravilnik obstaja tudi v elektronski obliki. Večina takšnih in starejših dokumentov se spusti skozi namizni A4 skener (verjemem, da ima EF tudi kaj boljšega) ali spravi na mikrofilm.
  Malo se potrudite, zagotovo ima kdo takšno kopijo tudi na domačem računalniku. Ali pa prosite kakšnega profesorja, čisto vsi niso levi ali pokvarjeni.

 • rubec

  Tekavčička si je nadela otroško ime da bi spaka zakrila svojih dvesto kil. Metka, hahahaha.

  • KIKI

   Le koliko je šele dreka v njeni vsebini !?

   • rubec

    Skupaj z mozolji bi rekel da gre čez vago.

  • soc

   Gre torej v resnici za Meto Tekavec?

   • rubec

    Ne. Gre za Metona.

    • rrrrr

     5xr, 5xha-ha

     • rubec

      5x hvala.
      Lp

    • samsara

     Viš, jaz sem pa vedno mislil, da gre za Megatona.
     Kako se zdaj prav napiše?

  • pajot

   A dvesto da jih ima? Se pravi,da jo pridejo zjutraj iz postelje z žerjavom dvigat.

   • rubec

    Za plačo ki jo dobija, se bula dvigne kar sama.

  • traktor

   Če se mi kaj smili, se mi pa smili Janko.

 • KIKI

  Pohitite, pohitite,
  prazni se korito,
  doktorate le na mizo,
  nič ne bo ostalo skrito!

  Tolovaji, Golobiči,
  Ribiči in drugi tiči,
  pohitite, pohitite,
  funkcije ne zamudite!

  Naj pomaga fakulteta,
  naj ne bo tako zapeta
  debela “Berta”, tista teta,
  ki s prevarami opleta!

  V vladi vlada prava zmeda,
  drug že drugega najeda,
  borba je za velik dnar,
  za umazanije ni jim mar!

  Saj imajo tolovaje
  na vseh oltarjih in poteh,
  res za velike honorarje,
  a za svinje to ni greh!

 • Duhec

  Pravilno….nekredibilen medij si ne zasluži odgovorov.

  • sprehajalec

   Mislim da bolje živiš s tem, da so Ribiču zrihtali diplomo, pa da ga je Golubič nastavil. Dogovorna ekonomija v svojem polnem sijaju. Misel, da je “naš” na pravem mestu, te krepi in poživlja….

  • učko

   Kdo je zate kredibilen medij?! Režimski mediji o tem pač ne poročajo, ker se je afera od enega njihovih! A so zato bolj kredibilni? Jaz mislim da so režimski mediji, skupaj s takimi kot si ti, ne kredibilni, oziroma “kreten-debilni” !!!

  • quetal

   ko berem tvoje fake prispevke, potem se se samo utrjuje dejstvo, da je NOVA kredibilen medij! PS si ze opazil duhec, da NOVA pocasi prehiteva MMC po stevilu komentarjev na novico :)? … samo opazka!

 • Johan

  Sama leva mafija !

 • soc

  Zakaj ste pa na naslovno sliko obesili ob Tekavčičko in njeno PR-ovko nič krivega in nič hudega slutečega Janez Bratovža, JB? To vsekako ni njegova kuhinja…

 • soc

  Očitno je duhec/tarantela danes dobil(a) besno logorejo, ker se Nova24 (še) ni sesula, kot je nekaj dni kazalo.

  • Anonimni_Profesor

   Sem zadovoljen, da je že dolgo ne vidim več.

   • Anton

    hvala Bogu nisem hodil na tist faks

    sarkazem press

 • učko

  Tale Tekavčička sam krade, laže in zlorablja položaj na katerega niti pod razno ne sodi. Ona sodi v zapor, bi ji pa tudi koristil, bi dol vrgla ene 200 kil, pa bi bla bolj zdrava. Zdrav duh v zdravem telesu! Tako je pa bolan duh v zamaščenem telesu !!!!!!!!

  • Andrej

   Teža ima svojo praktično težo!

 • učko

  Tekavčička (SD) naj vrne nakraden denar od “stalne pripravljenosti” in razno raznih fiktivnih in brezveznih projektov !!!!!!

  • rrrrr

   Tekavčičev Meton (prosto po Rubcu) ima hipertrofirano in usmiljeno srce od nenehnega nastavljanje komunističnih kripto kadrov po javnih podjetjih v Ljubljani. Je nekaka mati usmiljenka srca Jankovića za vse redovnike in redovnice bratovščine F21, ki jih s sredstvi iz davkoplačevalske prisilne nabirke pošilja v socialdemokratsko misijonsko središče , Ljubljanski Holding.
   Njene relikvije so trenutno na ogled v avli Ekonomske fakultete.

   • rubec

    Meton hehehe, še meni je ratalo všeč.

   • samotoje

    Tole me pa res zabava. Sedi s pet!

 • učko

  Ni čudno, da je v Sloveniji tako stanje v gospodarstvu, ko pa iz tega faksa prihajajo sami cepci. Kaj pa jih doktorji marksistično komunističnih budalaštin sploh lahko kaj koristnega naučijo ???!!!!!! Ne ekonomisti, to so “ekomunisti” !!!!

 • Vstajnik

  Po komentarjih sodeč bodo tile nori levičarji zakuhali še državljansko vojno. Saj očitno po demokratičnih poteh z njimi ne prideš nikamor.

  • Duhec

   In s kom bi se naj borili??? Sej desnih nikjer ni…

   • janez zorman

    Le zakaj se potem tako naprezaš in vsak dan sproti dokazuješ prav nasprotno.

    • Nata

     Uuuuuuuh…….dobra !

  • učko

   Pa to niso nobeni levičarji!!!! Banda, ki se ko svije grebe za lastne privilegije na račun ostalih, pač niso nobeni levičarji! Zapomni si to !!!!!

 • janez zorman

  Ali ona, ko je na pripravljenosti tudi precej popapca, ….mislim Metka ?

 • rubec

  Mojega mladega bika je ponoči kap. Veterinar pravi da zato ker je sanjal tekavčičevo. Ko sva potem enga skupaj ruknila je še rekel da je imel kar nekaj takih primerov.

  • tomven

   Če bi sanjal dušico, bi sigurno sanjal kako je s kajakom dirkal po deroči vodi… aja, to bi če bi sanjal njenega brata olimpionika iz Atlante…

   • rubec

    Hehehe

 • totex39

  Včasih smo rekli, da so ženske, ki so malo bolj okrogle vesele in prijetne. Pri tej Meti pa ravno nasprotno, iz nje puhti maščoba in je vedno bolj žleht.

 • Olga

  Skorumpiranci in plagiatorji morajo biti kaznovani in umaknjeni iz javnega dogajanja, saj ne morejo biti nikomur za vzgled in niso vredni zaupanja do javnih funkcij in proracunskega denarja, kvečjemu zgražanja!
  Ob tem sem se spomnila grde rabote v zvezi z Ilko Štuhec, ko je njena mama grdo “nadmudrila” in ogoljufala inovatorja! (Članek v Ekipi) S tem je avtomatsko vpletena tudi Ilka Štuhec! Je šampion, ki to dopušča, res vrhunski športnik?
  Kako so nam lahko taki ljudje za vzgled?!!!

 • Unikatna

  Plagiati, korupcija, alkohol, droge, kraja itd. – na to res ne morete biti ponosni in vzgled…ah ja, pa na 2000 goljufov vozniških dovolenj ne pozabiti …Žalostno, ker nihče ne reagira…

 • samotoje

  Tako si M.Tekavčič predstavlja avtonomijo univerze. Torej bi ji moral rektor, njen nadrejeni, dopovedati, da živi v zablodi izpred 30 let in jo bo treba odstaviti, če se ne bo začela obnašati v skladu z zakoni. Po aferi z dodatki za pripravljenost bi morala odstopiti. Pošten človek bi. Težko je verjeti, koliko gnoja in smeti se je zaredilo v akademskih sferah po l.1945.

 • radames

  Žarko Petan je napisal daljnoviden aforizem za prva povojna desetletja, v preneseni obliki pa velja še danes.
  Originalni aforizem: “Lepo je v našo domovini biti – absolvent predvojne osnovne šole.”

 • Nata

  Pišuka so dobri !! Ko te ne potrebujejo več, te ” ustrelijo ” !!
  Ampak so levaki od vraga. Stalno nas filajo s tisto floskulo, da so v postopku preverjanja ??

 • FORT WORTH

  Ampak,ko na sliki vidim Golubovica se pocutim,kot bi dobil dvojno dozo smejalnega plina…

 • rubec

  Zakaj tale Dušica Vehovar Zajc nima kakšnega predstavnika za stike z javnostjo. Bi ga človek vprašal kje je našel tako bulo.

 • rubec

  Tile predstavniki za stike so šli čez mero dobrega okusa. Moj mehanik pravi da mi avto ne vžge ker svečke nimajo stika z javnostjo.

  • Peter

   Pa ti ni ponudu najnovejših svečk, k majo stik z javnostjo, so pa sam 50% draži, no…

   Čes pa prpravlen mal več žrtvovat za svojo koreto (as Sluvenc al nis) dubiš pa lohk svečke z izraelsko tehnologijo stika z javnostjo, no.

   • rubec

    Z židi se jaz ne družim. Ko me je nekoč en Goldman ponudil z vinom mi ga je natočil v kozarec od nula tri. Kam bi mi šnopc natočil si ne upam niti pomislit.

 • amper

  Kako nas imajo za norca Golobičevi, SMC in SD kadri
  Ribič, Smolnikar, Tekavčička, Šuštarsič, Colarič…..
  Tile vodijo slovensko energetiko.
  Mi smo neumni, ko še plačujemo omrežnino.
  Poden, res
  Kdo je predsednik NS v Elektro

 • črnaovca

  Skrivajo plagiat katerega odkritje lahko pomeni plaz

  • jankoslav

   Ne gre samo za plagiat (teh je bilo že veliko v Sloveniji), gre za hujšo zadevo, očitno se je lahko vpisal na smer (znanstveni magisterij VIII. stopnja), čeprav to takrat to ni bilo (pravno) možno. Ali je fakulteta kršila predpise? To je temeljno vprašanje:

 • jankoslav

  Spoštovani novinar/ka!

  V članku navajate, da je specialistično nalogo zagovarjal 2009, da je izpolnil pogoje za vpis na znanstveni magisterij. A leta 2009 vpis na znanstveni magisterij ni bil več mogoč, saj se je že izvajal študij po bolonjskem sistemu, ki tega študija več ne pozna.

  Očitno gre še za hujše nepravilnosti in laži.

  • Olga

   Za “naše” je možno tudi izven roka, brez diplom, se založijo, zgubijo…. Lep primer – se založi -je Isajlović.., malomarnost – Bratovšek, plagiat, ki to ni, saj je “naš ” – Pajnkiher..

 • rubec

  Vehovarjeva bunka sodeč po frisu bolj zgleda kot predstavnica za bohinjsko zasko kot pa za javnost. Če kdo tukaj misli da ne, naj se kar javi. Čakam.

 • rubec

  Ta Metka bi lahko bila nova enota za težo. En Meton je toliko kolikor viličar lahko dvigne.

  • rrrrr

   Dvigne že, ampak štekne in spusti šele po generalki…

  • Peter

   Ti očitno še nisi slišal, katero je najbolj priljubljeno ime pri slonih. 75 % mam in atov slonov svoje slončke imenuje Metka.
   Fantje so pa Metki, no.

   Da ne govorim o tem, da o viličarjih pojma nimaš.
   Najd mi enga k tole dvigne, hihihi, no.

 • Prihajam Slovenija

  Saj to je problem pri vseh lewakih

 • Beli Sneg

  Ali ni tole razkirla tista presstitutka Evgenija. Kako to da je tako hitra prenehala z raziskavo? Če so na tapeti ta desni klevetanje in nabijanje na vseh medijih traja najmanj štirinajst dni.Še vedno neprestano o Čušu, zadevo Ribič so pa pometli pod preprogo. Različni vatli.

 • sončnica

  ..prodam trosed metka

 • Hribouc

  Tovarišijski rdeči udbokučanistični turbokapitalistični megakupleraj Slovenistan. Kratko : BANDA.