Kaj pa islamistične celice, ki so prisotne v Sloveniji?

Foto: STA

“Slovenija sicer ni primarni cilj terorizma, a postajamo čedalje bolj ogroženi vsi, če že ne v domovini, pa na potovanjih v velika mesta, kot so Bruselj in ostala mesta, ki so potencialne tarče terorizma,” je po seji KNOVS pojasnil poslanec Branko Grims.

Poslanke in poslanci so se sestali na seji komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, na kateri so obravnavali oceno varnosti slovenskih državljank in državljanov po terorističnih napadih v Bruslju, v katerih je bil ranjen tudi slovenski diplomat.

Predsednik komisije in poslanec SDS Branko Grims je po seji v izjavi za medije pojasnil, da so se prisotni strinjali, da se varnostno okolje spreminja – in to ne v dobri smeri. “Slovenija sicer ni primarni cilj terorizma, a postajamo čedalje bolj ogroženi vsi, če že ne v domovini, pa na potovanjih v velika mesta, kot so Bruselj in ostala mesta, ki so potencialne tarče terorizma,” je pojasnil Grims.

Priporočilo vladi, da več finančnih sredstev nameni varnosti
Dodal je, da iz vladnega gradiva iz minulega obdobja izhaja, da predstavlja migrantski val lanske jeseni velik dejavnik tveganja, ki v kombinaciji s starimi, že obstoječimi strukturami radikalnega islama, predstavlja tisti potencial in tisto grožnjo, ki zadeva vse, in da po zadnjih dogodkih lahko pričakujemo, da to ni ne zadnji in ne edini dogodek te vrste.

Komisija je – sicer brez podpore večine koalicije – v zvezi s tem sprejela naslednji sklep: “Glede na to, da se element širšega varnostnega okolja spreminja, komisija priporoča vladi, da preuči vse možnosti za povečanje finančnih sredstev, za nagrado vseh varnostnih struktur, ki so v naši državi močno podhranjene. V ta sklop ne sodi samo oprema, ampak tudi sistem izobraževanja in plačne politike zaposlenih v varnostnem sektorju, ki je popolnoma podhranjen in nestimulativen.”

S tem želijo okrepiti predvsem zavedanje, da se mora država končno začeti opirati sama nase.

Kaj pa islamistične celice v Sloveniji?
Na novinarsko vprašanje o islamističnih celicah, ki so prisotne v Sloveniji, ter na vprašanje o tem, ali so te celice pod nadzorom, je poslanec odvrnil, da lahko vsak tak dogodek, kot se je včeraj zgodil v Bruslju, spodbudi ali da idejo tudi komu drugemu, da bi ravnal podobno.

“Poleg tega te strukture med seboj komunicirajo, vendar pa imamo zagotovila vseh služb, tako obveščevalnih kot policije, da so vsi znaki v teh skupinah nadzorovani, da se krepi ne le nadzor, ki obstaja v mejah zakona, temveč tudi nadzor kritične infrastrukture, ki bi lahko predstavljala potencialne cilje v primeru, če bi tudi v Sloveniji kdo prišel na kakšno slabo idejo,” je še povedal Grims.

B. O.