fbpx

Kaj predstavlja 1,74 milijarde evrov za kulturo na Otoku in ne vedo na Delu? Enako kot 30 milijonov za Slovenijo!

Slovenska izrojena kultura (Foto: STA)

Britanska vlada je kulturnemu sektorju namenila kar 1,74 milijarde evrov pomoči. Zaradi umetnosti smo veliki, je dejal premier,” se glasi uvodnik članka časopisne hiše Delo, kjer so pompozno najavili pomoč kulturnikom, kot antipod slovenski vladi, ki bojda, ne nameni nič. Toda s številkami se da pridno manipulirati javnost.

Časopisna hiša Delo je danes objavila članek z naslovom “Vlada Borisa Johnsona priskočila na pomoč kulturi” avtorice Irene Štaudohar, ki opisuje krizo kulturnega sektorja zaradi epidemije novega koronavirusa.

V Veliki Britaniji so se zaradi pandemije kulturne institucije, neodvisne hiše in umetniki vseh žanrov kar čez noč znašli v zgodbi z zelo črnim scenarijem. Še posebej hudo je v gledališčih. Brez vladne pomoči bi po napovedih njenega vira propadlo več kot 70 odstotkov gledaliških skupin, več kot tisoč gledališč pa bi moralo zapreti svoja vrata.

Britanski kulturniki so reveži v primerjavi s slovenskimi, ko gre za državno financiranje
V ta namen je Britanska vlada kulturnemu sektorju namenila “kar” 1,74 milijarde evrov pomoči. Toda kar se sprva sliši veliko, morda le temu ni tako ob preverjanju nekaterih dejstev. Računalničar, bloger in ekonomist Tomaž Štih razkriva, da je ta številka za Veliko Britanijo z 2855 milijard obsežnim bruto domačim proizvodom pravzaprav bagatelna. To je primerjal s slovenskim BDP-jem v višini 54 milijard evrov in prišel do podatka, da je britanska vlada za pomoč kulturi namenila zgolj 0,06 odstotka BDP, kar bi za Slovenijo pomenilo 30 milijonov evrov pomoči. Nato pa še podatek: Ministrstvo za kulturo kulturnemu sektorju letno nameni vsako leto kar 170 milijonov evrov. Številka jasno pove, kako bogato je obložena mizica slovenskih kulturnikov, ki kljub temu še dodatno izsiljujejo s protesti v obliki slačenja in vandalizirajo javne stavbe.

Kulturni protest (foto: STA)

Britanska kultura je glede na realne številke pravi siromak v primerjavi s slovensko, ko gre za državno financiranje. Toda v resnici so kulturniki tam bistveno bogatejši, saj jih večina deluje na trgu, ki dobre nagrajuje in slabe izloča. Pri nas se financira v glavnem slabe, izrojene kulturnike, medtem pa prava kultura umira.

Luka Perš