fbpx

Kaj se dogaja?! 30 dni po brutalnem napadu na mariborsko sodnico je vse potihnilo: Objavljamo zaporedje dogodkov – od napada, hišnih preiskav in pripora!

Daniela Ružič (Foto: Socialna omrežja)

Mineva točno 30 dni od brutalnega napada na mariborsko sodnico, ki je pretresel Slovenijo, šokiral pa je tudi politični vrh. Po dramatičnih preobratih v zgodbi je zdaj vse potihnilo, za vas pa smo pripravili strnjen pregled dogajanja v obliki časovnice!

Kot je za časnik Večer v nedeljo, 16. junija, pojasnil Bojan Kitel iz mariborske policijske uprave, so bili na OKC okoli 1.15 obveščeni, da je bila na območju Maribora brutalno napadena in hudo telesno poškodovana sodnica Daniela Ružič iz Okrožnega sodišča v Mariboru. Na kraj so bili napoteni reševalci in policisti. Poškodovano so z reševalnim vozilom nemudoma odpeljali v Univerzitetni klinični center v Mariboru. Napad se je zgodil pred njeno hišo v Pekrah, ko se je ponoči pripeljala domov. Reševalci so jo odpeljali na urgenco, kjer so ugotovili več zlomov rok, lobanje in obraznih kosti, zaradi hudih poškodb pa so jo morali celo oživljati.

Nova24TV prva poročala o možnosti, da se je vračala od ljubimca, nato pa naj bi jo napadel partner
Še isti dan je Nova24TV prva ekskluzivno poročala, da bi sodnico lahko napadel partner po tem, ko se je domnevno vrnila od svojega ljubimca. Že naslednji teden smo si zato prislužili nove obtožbe o širjenju laži s strani vodje skrajne Levice Luke Mesca, ki jih je izrekel kar v državnem zboru. Kot boste lahko prebrali v nadaljevanju, se je partner sodnice dejansko znašel med osumljenci, bil je celo pridržan.

Luka Mesec (Foto: posnetek zaslona)

Sodnica bi prav lahko bila v napoto globoki državi
Prav tako smo še isti dan na spletnem portalu Nova24TV prikazali podrobnosti njenega dela, ki bi prav lahko bilo razlog za napad, morda bi sodnica lahko bila celo v napoto globoki državi. V rokah sodnice Daniele Ružič je bila namreč med drugim odškodninska tožba DUTB zoper nekdanje vodilne v Probanki Romano Pajenk, Milano Lah in Vita Verstovška, od katerih terja odškodnino v višini 2,7 milijona evrov. Nekateri med njimi so pomembni in vplivni člani Foruma 21 Milana Kučana. Ružičeva je sodila še v gospodarskem sporu med Iskro in Mestno občino Maribor glede prekinitve projekta radarji za odškodnino 12,8 milijona evrov ter v odškodninskih tožbah podjetja KND in občine Duplek proti avstrijskemu Verbundu zaradi škode v poplavah Drave leta 2012. Prihodnji teden pa bi morala Ružičeva po podatkih s strani sodišča voditi tudi obravnavo v zadevi odškodninske tožbe Eko jarek d.o.o. proti Zavarovalnici Sava d.d. v višini 28 tisoč evrov pa tudi v zadevi odškodninske tožbe podjetja NGP Nizke gradnje proti Občini Starše v višini 86 tisoč evrov.

Mariborsko okrožno sodišče. Slika je simbolična. (Foto: STA)

Hišna preiskava na domu sodnice potekala šele 21. junija, partner za kratek čas pridržan, 24. junija pa vložena obtožnica
Šele v petek, 21. junija, je na domu sodnice potekala hišna preiskava, po njej pa je bil partner tudi pridržan. Sodnica je sicer že pred tem v bolnišnici govorila s preiskovalci, a je dejala, da se napada ne spomni. Pridržanje bi sicer lahko trajalo največ 48 ur, v primeru utemeljenega suma pa bi policisti partnerja morali takrat privesti k preiskovalnemu sodniku v Slovenj Gradec. Že v ponedeljek, 24. junija, so mariborski kriminalisti na tamkajšnje okrožno državno tožilstvo vložili kazensko ovadbo. Sodnica je namreč želela zapustiti partnerja in zahtevala povrnitev finančnih sredstev iz skupnega razmerja, se je izkazalo. “S tem je bil izkazan motiv za izvršitev tega dejanja,” je dejal vodja mariborskih kriminalistov Andrej Kolbl. Pozneje smo poročali tudi o tem, da je partner sodnico obiskal v bolnišnici, vir pa nam je zaupal, da naj bi bil dobro povezan s Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo, z vsemi sodniki in tudi s tožilci.

Kirurška stolpnica UKC Maribor (Foto: STA)

V torek, 2. julija, sledil dramatičen preobrat: Sodnica ovadila neznanega storilca
Brutalno napadena mariborska sodnica je na omenjeni datum za napad ovadila neznanega storilca in ne svojega partnerja, proti kateremu po svojih besedah tudi ne potrebuje prepovedi približevanja. Pri tem se je med drugim pojavilo vprašanje, ali sodnica partnerja ščiti na ta način iz strahu. O razlogih za preobrat je psihoanalitik Roman Vodeb za Nova24TV ekskluzivno povedal: “Dvomim, da bi branila svojega partnerja iz strahu. Kot sodnica pa je oziroma bi vendarle vedela, kakšne izjave je pametno dajati preiskovalcem, da se bo sama ‘izmazala’ oziroma da bo ‘elegantno’ rešila družino in ugled partnerja, torej očeta svojih otrok (hčere).”

Sodnica je takrat dogajanje prek hčerke komentirala takole: “Edino, kar bom povedala o naši družini, je, da A. H. ni bil nikoli fizično nasilen, bil je sočuten, ljubeč in zelo dober oče. Prav tako nisem nikoli nobeni sodelavki ali prijateljici govorila, da je bil nasilen, to je laž. Če bi samo enkrat položil roko name, bi zvezo z njim takoj prekinila in se odselila, saj nisem tip ženske, ki bi prenašala kakršnokoli nasilje. Če ne bi bilo tako, ga ne bi takoj po napadu poklicala in se nanj obrnila za pomoč.”

Rok Krajnc