fbpx

Kaj so ušpičili na Delu, Dnevniku in Večeru?

Foto: STA

Delovna inšpekcija izvaja nadzore v več medijskih hišah, pod drobnogled pa so vzeli tiste družbe, v zvezi s katerimi so bili seznanjeni z domnevnimi nepravilnostmi. V novinarskem sindikatu so nad usodo novinarjev zaskrbljeni, saj bi zaradi inšpekcijskih odločb lahko prišlo do prekinitev pogodb delovnih razmerij.

Po neuradnih informacijah inšpektorji preverjajo statuse redno zaposlenih in honorarnih sodelavcev. Raziskovali bodo tudi, v kolikšnem obsegu honorarni delavci delajo za delodajalca in koliko so za to plačani.

Novinarska sindikata zaskrbljen nad usodo novinarjev
Novinarska sindikata ob današnjih inšpekcijskih nadzorih v medijskih hišah novinarje pozivata, naj jih obvestijo, če delodajalci ne bi upoštevali inšpekcijskih odločb. Inšpektorji po njihovem mnenju nimajo pravih pristojnosti, kot je odreditev zaposlitve delavcev, ki so v prikritih delovnih razmerjih.

 

Morda vas zanima tudi: Nacionalka za Kučanovo reklamo kar 80-odstotni popust, pa to še ni vse

Tretjina novinarjev dela v prikritih rednih delovnih razmerjih
Sindikata sta v izjavi za javnost ob današnjih nadzorih finančnih in delovnih inšpektorjev v več medijskih hišah izrazila pričakovanje, da bo inšpekcijska akcija splošno usmerjena v odkrivanje nezakonite segregacije in diskriminacije na trgu dela. Prav tako izpostavljata, da že približno tretjina vseh novinarjev živi od dela po pogodbah, ki so v resnici prikrita redna delovna razmerja.

V novinarskih sindikatih so zaskrbljeni. Pričakujejo namreč veliko število odločb, s katerimi bodo inšpektorji delodajalcem naložili ureditev razmerij oziroma jim prepovedali opravljanje dela v prikritih delovnih razmerjih. Delodajalci bi zaradi inšpekcijskih odločb lahko začeli s prekinitvami pogodb.

N. K., STA