“Kaj zadržuje polovico držav članic, da še niso ratificirale istanbulske konvencije?”

(Foto: osebni arhiv)

Organizacija združenih narodov je razglasila mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami leta 1981, kot spomin na leta 1960 brutalno umorjene sestre Mirabal. A tudi 35 let kasneje Evropski parlament ugotavlja, da je bilo doseženega premalo napredka. Evropska poslanka iz vrst SDS/ELS Romana Tomc je ob tem poudarila: “Vsako nasilje je nesprejemljivo. Dejstvo pa je, da je nasilja nad ženskami in otroki več, zato je v mednarodnih dokumentih še posebej izpostavljeno. Nasilje na podlagi spola pomeni kršitev temeljnih človekovih pravic in skrajno obliko diskriminacije, katere si razvita družba, kot je Evropska unija, ne sme dovoliti.”
S tem namenom so vse države Evropske unije podpisale konvencijo Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami ter boju proti njemu, pravno zavezujoč instrument s tega področja na mednarodni ravni. Kljub podpisu pa je konvencijo dejansko ratificiralo le 14 držav članic.
EU bo z novim pristopom h konvenciji poskušala povečati učinkovitost in skladnost svojih notranjih in zunanjih politik pri preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter boju proti njima po vsej Evropi, hkrati pa zagotoviti boljše izvajanje zakonodaje in programov EU ter boljšo uporabo skladov EU na tem področju. EU bo prispevala tudi k izpolnjevanju širših ciljev EU v zvezi z enakostjo spolov, odpravo diskriminacije, javnim zdravjem in gospodarsko rastjo.
Sprejeti ukrepi ne smejo ostati le črka na papirju
Cilj EU je postati, tudi na mednarodni ravni, vodilni akter pri boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini. Z novim pristopom pa želi EU tudi vplivati na svoje države članice, da bi le-te ratificirale konvencijo in jo tudi ustrezno izvajale. “Evropski poslanci smo prav na tem plenarnem zasedanju v Strasbourgu na Evropsko komisijo naslovili vprašanja o izvajanju konvencije in novem pristopu, kateri naj bi zagotovil bolj konkretno izvajanje sprejetih ukrepov. Ti ne smejo ostati le črka na papirju. Pomembno je tudi izvedeti, kateri bodo ukrepi, ki naj bi države članice spodbudili k ratifikaciji Istanbulske konvencije,” je poudarila Romana Tomc.
“V razvitih družbah za nasilje nad ženskami ter nasilje v družini ni prostora.”
“Slovenija je bila ena izmed prvih držav, ki je to konvencijo ratificirala, kar je zelo vzpodbudno. Nasilje nad ženskami nima le neposrednih posledic, ki se kažejo v fizični prizadetosti. Mnogo hujše so posredne posledice, ki pustijo neizbrisen pečat v življenju vsake žrtve in celotne družine. Seveda ne gre le za fizično nasilje, temveč tudi emocionalno in verbalno nasilje, javno poniževanje, v današnjem svetu pa je čedalje bolj prisotno tudi spletno nadlegovanje. Veliko dela je bilo na tem področju že narejenega, a vseeno premalo, da bi lahko rekli, da smo uspešni. V razvitih družbah za nasilje nad ženskami ter nasilje v družini ni prostora,” je zaključila evropska poslanka Romana Tomc.
M. S.
 • tarantela

  Ratifikacija je eno, praksa pa pokaže, da je v Sloveniji vsaka peta ženska podvržena nasilju. Zanimivo pa je, da tudi moški doživljajo nasilje, pa so kar tiho.

  • Nata

   Ženske rade ” kokodakamo ” , moške je pa sram .

 • Viktorh

  Iz prakse v Sloveniji sledi, da je veliko žensk preveč gobčnih, da zanemarjajo dom, družino…

  • Nata

   Zanemarjajo ? Sploh ga nimajo . Če misliva iste dame ?

 • Nata

  Tam , kjer je tega nasilja – kot ga smatramo mi – veliko , nobena ratifikacija ne bo pomagala . Pri njih je vse podkrepljeno in dovoljeno z njihovo vero !
  Zato pa – jasno in glasno naj se jim pove , kam prihajajo ! Kakšni so naši zakoni .
  Če nismo že vse zamudili ? S tem bi morali biti seznanjeni prej .
  Sociala je seveda krasna , ampak posledično pa lahko od njih zahtevamo – ne prosimo – da se ravnajo po zakonih države , ki jim pomaga .
  A ni preprosto , no ??

 • elh

  /////////////////////////“V razvitih družbah za nasilje nad ženskami ter nasilje v družini ni prostora.”/////////////////

  Ja res! Zato naj ne dopuščajo gradnjo mošej, kjer pridigajo pokornost žensk in ukrepe proti nepokornicam! Zakaj pa dopustijo takim, ki sledijo tej ideologiji vstopati v naš demokratičen sistem?

  Evropske ženske naj pa same skrbe zato s kom se pajdašijo, nasilje se ne sme tolirirati, če je sprva njihov princ surov in nasilen samo navzven in jim je to nekaterim celo všeč, se lahko obrne tudi proti njim in bodo iz prve roke izkusile, kaj so nekoč tolerirale.

  Pametna se s takim bedakom sploh ne bi menila. Ni pa treba, da se država vtika v vsak drek, ljudje naj bodo sami odgovorni zase, naj spoštujejo pravice drugih, kot žele, da drugi spoštujejo njihove.

  Znucano pravilo sicer, ampak tako bi moralo biti.

 • Osti jarej
  • Olga

   Važno je, da poznamo vas in vaše namene!

 • Osti jarej

  ..prodanci

 • Olga

  Ne ratificirajo je zato, ker so pravice žensk drugorazredna tema! To se vidi tudi pri uvozu divjaškim migrantskih hord in neustreznemu odnosu do žrtev posilstev, nasilja nad ženskami in prikrivanje migrantske ga nasilja nad evropskimi ženskami pred kritično javnostjo s strani zločinske politike!

  • cosmosjasnovidec

   Ne sankcionirati ampak sesekljati bi bilo še najbolj pravilno.

 • Iza Demos

  “………..V razvitih družbah za nasilje nad ženskami ter nasilje v družini ni prostora,”

  A v nerazvitih pa je? Tole ga pa v Bruslju pošteno sekate ga. Tomc, če tako razmišljate. Upam, da gre le za neodgovorno izjavo, ki jo je povzelo čim manj medijev.

 • RATATA

  Baba je žaba.
  Žaba pa čvouk ni .

  • marta

   Potem pa tudi žabon ni “čvouk” :)

   • RATATA

    Postane šele, ko ga kušneš.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!