fbpx

Kako bo Mramor letos mastno zaslužil: Vložil dober milijon, dobil jih bo vsaj 75

Foto: STA

Finančna uprava na čelu z ministrom Dušanom Mramorjem bo na račun uvedbe davčnih blagajn mastno zaslužila. Z uvedbo potrebne tehnologije so imeli 1,7 milijona evrov stroškov, samo letos pa pričakujejo vsaj 75 milijonov evrov izplena. A Mramorju to ni dovolj – upa in želi, da bo ta številka še večja. 

Največje delo finančne uprave pa namesto nje opravijo kar državljani sami – preko nagradne igre, ki jo le-ta razpisuje, jo državljani redno in sproti obveščajo o morebitnih kršiteljih. Furs je tako svoje delo elegantno preložil na davkoplačevalce, ki jih bo ob tem – z izplačili v skupni vrednosti 124.000 evrov – tudi nagradil.

Ob omenjenem vložku 1,7 milijona na Fursu načrtujejo še dodatnih 80.000 stroškov za tehnologijo, poroča STA. Skupni strošek davčnih blagajn, vključno z nagradami za zveste davkoplačevalce, znaša torej dobrih 1,9 milijona evrov, kar ostaja v okviru začrtanega finančnega vložka.

Mramorju na pomoč še urad za komuniciranje
Bilanca je torej izjemno pozitivna – Mramorju bo ostalo nekaj več kot 73 milijonov. Dodanih 125.000 evrov bo primaknil še Urad vlade RS za komuniciranje za izvedbo in predvajanje žrebanja ter oglaševanje nagradne igre Vklopi razum, zahtevaj račun, s pomočjo katere vzpostavljajo nadzor nad uporabo davčnih blagajn.

Do danes je bilo davčno potrjenih že približno 200 milijonov računov, 50.639 različnih zavezancev pa je prevzelo 66.926 digitalnih potrdil, brez katerih davčne blagajne ne delujejo.

Mramor je prejšnji teden povedal, da bo treba na prve rezultate strožje ureditve gotovinskega poslovanja počakati do aprila, hkrati pa izrazil upanje, da bo številka višja od 75 milijonov evrov. To bi po njegovih besedah finančnemu ministrstvu dalo dodaten manevrski prostor za davčno prestrukturiranje.

A. D., STA